Överlevnadsguiden för nyblivna föräldrar – ALLT du behöver veta om nyfödda bebisar!
Bild: Folio Images

Överlevnadsguiden för nyblivna föräldrar – ALLT du behöver veta om nyfödda bebisar!

Det här är den ultimata guiden för dig som ska bli förälder med det absolut viktigaste inför första tiden hemma med bebis. Guiden är uppdelad i fyra delar: det du behöver veta på BB, hur du undviker skrik och panik, goda råd inför en skönare tid hemma och praktiska frågor. Nu kör vi! 


Tre bra-att-veta-grejer inför tiden på BB

1. Så kommer du igång att amma eller flaskmata

Aj! Det är inte ovanligt (nej, snarare tvärtom!) att amningen både tar tid och gör ont i början. För dig som vill amma är hud-mot-hud direkt efter förlossningen bästa starten. Inom ett par timmar letar sig de flesta bebisar mot bröstet. De första dagarna kan bli kämpiga när dina bröstvårtor ska vänja sig (!!), utdrivningsreflexen ska komma igång och bebisen ska få ett bra tag om bröstet (här hittar du en konkret guide på hur du kommer igång med amningen). Ett tips är att inte lämna BB utan att amningen fungerar som den ska. Om det krånglar – be om hjälp! Ofta kan knep som gör att bebisen får ett bättre grepp hjälpa.

Om du redan innan vet att du vill flaskmata din bebis är det bra att ha läst på (bra bok finns här!), kollat upp vilken ersättning du vill använda redan innan och ha med en flaska till förlossningen. Oavsett om du ammar eller flaskmatar är hud-mot-hud en mysig och bra start för anknytningen mellan dig som förälder och bebisen. Låt bebisen visa att den är hungrig och ge då flaskan. Ingen stress!

2. Så mycket ska din bebis äta de första dagarna

En bra riktlinje är att bebisen helt enkelt får äta så ofta den vill. Några vanliga tecken på att bebisen börjar bli hungrig är att barnet börjar röra huvudet och munnen, suger på sina fingrar eller ”buffar” med ansiktet mot bröstet. Det är enklare att amma eller ge bebisen flaskan innan han eller hon hinner börja skrika, så titta efter tecknen som din bebis gör.

Bebisen ska äta tills den är mätt och belåten, vilket för nyfödda brukar betyda att de slutar suga aktivt. Ofta somnar de nöjt vid bröstet eller flaskan. Om din bebis inte äter upp hela flaskan (läs på förpackningen hur mycket du bör göra) ska du hälla ut det som är kvar. Svårt att hålla koll på när du matade senast? Använd den här appen, så slipper du undra.

3. Ställ alla frågor du kan tänka dig!

Tveka inte en sekund att ställa varenda fråga du kommer medan ni är på BB. Personalen där kan det mesta om spädbarn och ger råd som gäller för dig och din bebis. Dessutom är det bra att ställa frågor för mamman om hur kroppen ska återhämta sig efter förlossningen, vad som är normalt och hur du mår.


Knepen för att slippa skrik och panik

1. Bära, bära, bära!

Nyfödda bebisar älskar att vara nära sina föräldrar. De är vana att ligga i mammas mage och följa hennes rörelsemönster. En bärsele eller bärsjal liknar detta och är därför ofta något som nyfödda älskar. I bärselen eller sjalen får de närhet, vaggas rytmiskt och hör dina hjärtljud. Helt enkelt en lifesaver när din bebis har svårt att komma till ro. Dessutom sparar du på ryggen och får händerna fria!

2. Magknip och kvällsoro – så lugnar du!

Få saker är så stressande som bebisskrik när du inte förstår varför. Blöjan är bytt, du har erbjudit mat (flera gånger!) och du ger barnet närhet. Varje minut känns som en timme! Här är våra bästa tips när skrik-paniken utbryter:

  • Lugna med ljud! Nyfödda bebisar är vana vid ett konstant brusande ljud i magen. Starta fläkten, dammsugaren eller testa white noise (finns appar eller helt gratis här!).
  • Lär dig superknepen för att underlätta magknip! De flesta bebisar får magknip eller är oroliga på kvällen och skriker. Här har vi samlat 10 superknep som du kan testa, så att du hittar din egen och din bebis favorit.

3. Lär dig bebisens hemliga språk och förstå vad skriken betyder!

Den här artikeln är måste-läsning för alla nyblivna föräldrar (perfekt när ni har några minuter över på BB och vill lära känna er bebis bättre!). En australiensisk mamma använde sin superbegåvning för att upptäcka något häpnadsväckande: alla världens bebisar har fem universella ljud. Och ljuden kommer precis innan bebisen börjar skrika. Om du lär dig dem har du stor chans att veta när din bebis till exempel är hungrig, trött eller har ont i magen. Läs artikeln NU!


Fem goda råd för en skönare första tid hemma

1. Humöret – ja, det kan gå lite upp … och ganska mycket ner!

Som blivande förälder peppras du av bilden att du kommer befinna dig ett ett totalt lyckorus direkt efter förlossningen. Men det är snarare vanligare att den nyförlösta mamman känner sig extra trött, öm och gråtdeppig av hormoner de första dygnen hemma. Det är mycket som ska falla på plats: matningen, sömnen, 118 blöjbyten och att veta vad varje skrik betyder. Du kanske funderar på hur du någonsin ska gå på toaletten igen utan att vara rädd för att det ska ont, eller blir helt överväldigad av tanken att ni nu är ansvariga för denna lilla plutt på heltid. Det är med andra ord helt normalt att vara överlycklig, slutkörd, förälskad, orolig och omtumlad på en och samma gång.

2. Bebisen är lika gullig om ett par veckor

Det är okej att säga nej till besök. Faktiskt. Eller att bara träffa de allra närmaste. Din bebis kommer att vara lika underbar om ett par veckor, och som föräldrar kommer ni då ha hunnit lära känna er nya familjemedlem och kan njuta mer av besöket. Och förresten, du får be alla som hälsar på att tvätta händerna, lämna snoriga förskolebarn hemma och sätta en tydlig slut-tid för besöket. Läs om 13 misstag många nyblivna föräldrar gör den första tiden, så slipper du göra dem själv.

3. ”Jamen, läs instruktionsboken bara!”

Som nybliven förälder är det lätt att undra hur alla andra klarar detta så galant. Vad har de gått för kurs där man får lära sig hur man får en bebis att somna eller vad varje skrik betyder? Svaret är: alla är lika förvirrade som du. Tro inget annat. Och det finns inget facit – varje bebis kommer med en egen instruktionsbok. Snart kommer du att bli expert på instruktionen för just din bebis. Du kommer att hitta rätt gung i knäna, veta exakt vilket skrik som betyder mat och vilket underlag som garanterat betyder sömn när du rullar vagn. Du blir expert på din bebis. Det gör dig till bäst i världen för just ditt barn. Ingen läser instruktionsboken så noga som just du.

4. Mat i frysen – men bara sådan som går att äta med en hand!

”Den första tiden hemma med nyfödd bebis är de små snittarnas tid” sa barnmorskan på vår föräldrautbildning. Och helt riktigt – när man den första tiden maratonmatar och vaggar en liten bebis är en varm måltid något som ofta prioriteras bort. Trots att mat i magen, och därmed extra ork, är superviktigt. Då funkar mat man kan äta med en hand alldeles utmärkt!

5. Välj vem du lyssnar på

Som nybliven förälder kommer du att attackeras av välmenande råd. Att få höra ”Han är nog hungrig” så fort din bebis skriker en är klassiker – som om du inte själv tänkt på det (eller skulle förvägra ditt barn mat för den delen). Välj några få personer som du lyssnar på – och se råden som ett sätt att lösa ett problem på. Det behöver inte innebära att det är ditt sätt. Låt övrigt prat passera förbi med ett ”jaså, så gjorde ni”.


Sex snabba frågor om sömn, blöjbyten och allt det praktiska

1. Hur mycket sover en nyfödd bebis den första tiden?

Innan du får barn har du säkert fått höra att nyfödda inte gör något annat än sover den första tiden, gärna 16-18 timmar om dygnet. Och absolut, vissa bebisar sover 20 timmar. Men andra slumrar bara 20 minuter i taget. Eller kanske en timme om du har tur – och bara om du rullar vagn på grusväg. Försök att inte ha för många förväntningar och tankar om hur det kommer bli: bebisar är olika och det är bara att acceptera och hänga med.

2. Och ännu viktigare – hur får man en nyfödd bebis att somna?!

3. Hur ofta ska jag byta blöjan?

En grej som inte är helt lätt att veta som nybliven förstagångsförälder är hur ofta blöjan ska bytas. En bebis kissar i genomsnitt var 20:e minut, men eftersom det är så små mängder behöver du inte byta blöja hela tiden. Dagens blöjor är gjorda för att absorbera mycket, så ungefär varannan till var tredje timme brukar vara lagom (men du behöver inte väcka din sovande bebis för att byta). En bajsblöja ska dock bytas så snart som möjligt (INTE kul att ha på sig)!

4. Ehh… svart bajs?!

Japp. Barnets första bajs kallas barnbeck och är segt och grön-svart. I början bajsar de ofta nästan varje gång de ätit, och avföringen blir sedan gul eller grön-gul. Här hittar du en liten bajsskola för nyblivna föräldrar (yes, självklart har vi en sådan också!).

5. Hur ofta ska jag tvätta och bada en nyfödd?

Det kan vara bra att tvätta barnet med en mjuk, fuktad tvättlapp. Sedan baddar du torrt. Det är enklaste sättet för att undvika att barnet får irriterad hud. Bebisen behöver bada någon gång per vecka, men vissa ÄLSKAR att bada och då är fritt fram att göra det oftare. Tänk på att ha ljummet vatten, ungefär 37 grader, och att hålla bebisen ordentligt. Om du droppar lite olja i vattnet blir barnet lätt som en hal ål!

6. De där små (och jättelånga!) naglarna, ska de klippas?

Nyfödda spädbarn kan ha riktigt långa naglarna. Men de är mjuka, och i början är det bäst att försiktigt riva av dem, så att du inte råkar klippa i huden.


BONUS! Lyssna på det här podd-avsnittet

Här tipsar vi om 5 vanliga frågor som de flesta ställer sig den första tiden om sömn, skrik, blöjbyten och besök från släkten.


Och just det – glöm inte att andas, andas… och andas!

Det kommer komma stunder när du undrar vad ni gett er in på. Kanske mitt i ett skrikmaraton en sen natt eller skumpandes med en bebis som aldrig vill komma till ro trots timmar av matning och närhet. Du kommer undra om du orkar mer. Kanske kommer du vara övertygad om att du och föräldraskap inte passar ihop. När både du och bebisen gråter i kapp och du vill ge upp, finns det bara en sak att göra. Andas och börja om. Andas igen.

I serien Unbreakable Kimmy Schmidt (tips för första tidens hemmahäng med långa matningar) säger huvudpersonen att man klarar allting i 10 sekunder. Och när de sekunderna har passerat klarar man 10 sekunder till. Och så är det. Snart har den här stunden passerat. Du kommer att klara det.