Överlevnadsguiden för nyblivna föräldrar – ALLT du behöver veta om nyfödda bebisar!

Det här är den ultimata guiden för dig som ska bli förälder med det absolut viktigaste inför första tiden hemma med bebis. Här får du veta allt från hur nyfödda sover bäst till hur du fixar blöjbyten och slipper skrik och panik. Nu kör vi!

7052.png

AMNING & FLASKMATNING

Så kommer du igång att amma

Aj! Det är inte ovanligt (nej, snarare tvärtom!) att amningen både tar tid och gör ont i början. För dig som vill amma är hud-mot-hud direkt efter förlossningen bästa starten. Inom ett par timmar letar sig de flesta bebisar mot bröstet. De första dagarna kan bli kämpiga när dina bröstvårtor ska vänja sig (!!), utdrivningsreflexen ska komma igång och bebisen ska få ett bra tag om bröstet. Ett tips är att inte lämna BB utan att amningen fungerar som den ska. Om det krånglar – be om hjälp! Ofta kan knep som gör att bebisen får ett bättre grepp hjälpa.

LÄS MER! Tre tips för dig som planerar att amma: den här guiden om ALLT kring att börja amma, konkreta tips för hur bebisen får rätt grepp och vår mailkurs om en enklare amningsstart (helt gratis förstås!).

Om du vill flaskmata

Om du redan innan förlossningen vet att du vill flaskmata din bebis är det bra att ha kollat upp vilken ersättning du vill använda och ha med en flaska till förlossningen. Oavsett om du ammar eller flaskmatar är hud-mot-hud en mysig och bra start för anknytningen mellan dig som förälder och bebisen. Låt bebisen visa att den är hungrig och ge då flaskan. Ingen stress!

LÄS MER! Här är vår stora guide om att börja flaskmata.

Hur vet jag att bebisen är hungrig?

En bra riktlinje är att bebisen helt enkelt får äta så ofta den vill. Några vanliga tecken på att bebisen börjar bli hungrig är att barnet börjar röra huvudet och munnen, suger på sina fingrar eller "buffar" med ansiktet mot bröstet. Det är enklare att amma eller ge bebisen flaskan innan han eller hon hinner börja skrika, så titta efter tecknen som din bebis gör. Här hittar du en lista på alla bebisens hungersignaler.

Hur mycket ska min nyfödda bebis äta?

Bebisen ska äta tills den är mätt och belåten, vilket för nyfödda brukar betyda att de slutar suga aktivt. Ofta somnar de nöjt vid bröstet eller flaskan. Om din bebis inte äter upp hela flaskan (läs på förpackningen hur mycket du bör göra) ska du hälla ut det som är kvar. Svårt att hålla koll på när du matade senast? Använd den här appen, så slipper du undra.


SÖMNEN FÖR NYFÖDDA

Hur mycket sover en nyfödd bebis den första tiden?

Innan du får barn har du säkert fått höra att nyfödda inte gör något annat än sover den första tiden, gärna 16-18 timmar om dygnet. Det knäckande med nyfödda är inte mängden sömn, utan att de sover, äter och är vakna oavsett om det är dag eller natt. Vissa långsover i 3 timmar, andra slumrar bara i 20 minuter i taget. Försök att inte tänka för mycket på hur det kommer bli: bebisar är olika och det är bara att acceptera och hänga med.

Ännu viktigare – hur får man en nyfödd bebis att somna?!

  1. I babynest: bebisar gillar att ligga lite trångt och ha avgränsade kanter runtomsig. Det påminner helt enkelt om tiden i magen. Ett babynest är toppen eller att lägga en hårt rullad handduk som en kant runt bebisen.
  2. I din famn: din bebis är van att vaggas inuti magen när mamman går omkring. När du bär din bebis mot bröstet lugnar det din bebis, och hen hör också dina hjärtljud. En bärsele gör att du får händerna fria och slipper ont i ryggen.
  3. Med buff i rumpan: att buffa din bebis mjukt och taktfast i rumpan medan du bär hen i bärsele är ett nästan magiskt trick.
  4. Vaggandes: du har av den här listan redan förstått att bebisar gillar rörelse och gung i knäna. Många bebisar kommer därför lättare till ro när sängen vaggar.
  5. I en rullande vagn: yes, att få ligga inbäddad i frisk luft och känna vibrationerna från vagnen är ett gyllene recept för sömn! Om du inte orkar rulla vagn en meter till (been there, done that!) så finns ett smart hjälpmedel: en barnvagnsvaggare som du sätter på vagnens handtag! Den fortsätter de sköna vibrationerna i vagnen även när promenaden är slut.
  6. Med surr i öronen: inne i magen har din bebis varit van vid ett ständigt brus och oljud. Därför får vår tysta och lugna vardag ofta motsatt effekt när det gäller bebisens sömn. Sätt igång en spellista med white noise för bebisar (här är vår favorit på Spotify!), så sover din bebis förmodligen både bättre och djupare.
  7. Mat, mat, mat i magen: för din nyfödda bebis är en mätt mage avgörande för bra sömn. Ta därför för vana att amma ordentligt eller ge flaska direkt innan det är dags för sömn.

TIPS! Nyfödda kan grymta, låta och gnälla i sömnen. Forskning visar att vi föräldrar ofta är snabba på att reagera på alla ljud som bebisen gör, och därmed väcker bebisen i onödan. Så ett tips: avvakta någon minut när bebisen låter på natten, och se om hen kan komma till ro igen.


BLÖJBYTEN OCH ANNAT PRAKTISKT

Hur ofta ska jag byta blöjan?

En grej som inte är helt lätt att veta som nybliven förstagångsförälder är hur ofta blöjan ska bytas. En bebis kissar i genomsnitt var 20:e minut, men eftersom det är så små mängder behöver du inte byta blöja hela tiden. Det brukar räcka var 2-3 timme. En bajsblöja ska dock bytas så snart som möjligt (INTE kul att ha på sig)!

Ehh... svart bajs?!

Japp. Bebisens första bajs kallas barnbeck och är segt och grön-svart. I början bajsar hen ofta efter varje måltid, och avföringen blir sedan gul eller grön-gul. Här hittar du en liten bajsskola för nyblivna föräldrar (yes, självklart har vi en sådan också!).

Hur ofta ska jag tvätta och bada en nyfödd?

Det kan vara bra att tvätta din nyfödda med en mjuk, fuktad tvättlapp den första tiden. Sedan baddar du torrt. Det är enklaste sättet för att undvika att barnet får irriterad hud. Därefter kan bebisen bada någon gång per vecka. Vissa ÄLSKAR att bada och då är fritt fram att göra det oftare om inte huden blir alltför torr. Tänk på att ha ljummet vatten, ungefär 37 grader, och att hålla i bebisen ordentligt. Några droppar olja är bra för att återfukta huden, men tänk på att bebisen lätt blir hal som en ål!

De där små naglarna, ska de klippas?

Nyfödda spädbarn kan ha riktigt långa naglarna. Men de är mjuka, och i början är det bäst att försiktigt riva av dem, så att du inte råkar klippa i huden. Ett tips är att klippa dem när bebisen sover.

Navelstumpen - vad gör jag med den?

Navelstumpen faller vanligtvis av inom två veckor. Det är sällan den blir infekterad, trots att den luktar lite illa. Det är ett tecken på att den snart kommer lossna. Att navelkanten är lite röd när navelstumpen är borta är helt normalt. Om det kommer lite blod eller vätska kan du rengöra med tops (doppad i ljummet vatten), och sedan torka bort all fukt med en torr tops.

TIPS! På Rulla vagn har vi en gratis mailkurs där du får lära dig allt du behöver veta om första tiden med nyfödd bebis.


SLIPPA SKRIK & PANIK - 3 TIPS

1. Bära, bära, bära!

Nyfödda bebisar älskar att vara nära sina föräldrar. De är vana att ligga i mammas mage och följa hennes rörelsemönster. En bärsele eller bärsjal liknar detta och är därför ofta något som nyfödda älskar. I bärselen eller sjalen får de närhet, vaggas rytmiskt och hör dina hjärtljud. Helt enkelt en lifesaver när din bebis har svårt att komma till ro. Dessutom sparar du på ryggen och får händerna fria!

2. Magknip och kvällsoro - så lugnar du!

Få saker är så stressande som bebisskrik när du inte förstår varför. Blöjan är bytt, du har erbjudit mat (flera gånger!) och du ger bebisen närhet. Varje minut av skrik känns som en timme! Här har vi samlat 10 superknep som lindrar din bebis magknip - börja testa!

3. Lär dig bebisens hemliga språk och förstå vad skriken betyder!

Den här artikeln är måste-läsning för alla nyblivna föräldrar (perfekt när ni har några minuter över på BB och vill lära känna er bebis bättre!). En australiensisk mamma använde sin superbegåvning för att upptäcka något häpnadsväckande: alla världens bebisar har fem universella ljud. Och ljuden kommer precis innan bebisen börjar skrika. Om du lär dig dem har du stor chans att veta när din bebis till exempel är hungrig, trött eller har ont i magen. Läs artikeln NU!


5 RÅD FÖR EN SKÖNARE FÖRSTA TID

1. Humöret - ja, det kan gå lite upp … och ganska mycket ner!

Som blivande förälder peppras du av bilden att du kommer befinna dig ett ett totalt lyckorus direkt efter förlossningen. Men det är snarare vanligare att den nyförlösta mamman känner sig extra trött, öm och gråtdeppig av hormoner de första dygnen hemma. Det är mycket som ska falla på plats: matningen, sömnen, 118 blöjbyten och att veta vad varje skrik betyder. Det är med andra ord helt normalt att vara överlycklig, slutkörd, förälskad, orolig och omtumlad på en och samma gång.

2. Bebisen är lika gullig om ett par veckor

Det är okej att säga nej till besök. Faktiskt. Eller att bara träffa de allra närmaste. Din bebis kommer att vara lika underbar om ett par veckor, och som föräldrar kommer ni då ha hunnit lära känna er nya familjemedlem och kan njuta mer av besöket. Läs om 13 misstag många nyblivna föräldrar gör den första tiden, så slipper du göra dem själv.

3. ”Jamen, läs instruktionsboken bara!”

Som nybliven förälder är det lätt att undra hur alla andra klarar detta så galant. Vad har de gått för kurs där man får lära sig hur man får en bebis att somna eller vad varje skrik betyder? Svaret är: alla är lika förvirrade som du. Tro inget annat. Och det finns inget facit – varje bebis kommer med en egen instruktionsbok. Snart kommer du att bli expert på instruktionen för just din bebis.

4. Mat i frysen – men bara sådan som går att äta med en hand!

”Den första tiden hemma med nyfödd bebis är de små snittarnas tid”, enligt en barnmorska på föräldrautbildningen. Och helt riktigt – när man den första tiden maratonmatar och vaggar en liten bebis är en varm måltid något som ofta prioriteras bort. Trots att mat i magen, och därmed extra ork, är superviktigt. Då funkar mat man kan äta med en hand alldeles utmärkt!

5. Välj vem du lyssnar på

Som nybliven förälder kommer du att attackeras av välmenande råd. Att få höra ”Han är nog hungrig” så fort din bebis skriker en är klassiker – som om du inte själv tänkt på det (eller skulle förvägra din bebis mat för den delen). Välj några få personer som du lyssnar på – och se råden som ett sätt att lösa ett problem på. Det behöver inte innebära att det är ditt sätt. Låt övrigt prat passera förbi med ett ”jaså, så gjorde ni!”.


Och just det - glöm inte att andas, andas... och andas!

Det kommer komma stunder när du undrar vad ni gett er in på. Kanske mitt i ett skrikmaraton en sen natt eller skumpandes med en bebis som aldrig vill komma till ro trots timmar av matning och närhet. När både du och bebisen gråter i kapp och du vill ge upp, finns det bara en sak att göra. Andas och börja om. Andas igen. Du kommer att klara det. ❤️


Evelina Åkerberg

Evelina Åkerberg

01 februari, 2024

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.