Så får bebisen rätt grepp om bröstvårtan vid amningen - KONKRET guide!

Att bebisen får rätt tag är viktigt för att amningen ska fungera och du ska slippa smärta och sår. Men vad är egentligen ”rätt grepp” - och hur hjälper du bebisen bäst vid bröstet? Vi frågade experten!

24303.png

Karin Halderot, barnmorska på BB och förlossning på länssjukhuset Ryhov i Jönköping, guidar oss till hur bebisen får det perfekta greppet om bröstvårtan.


Okej, då kör vi - sex steg för RÄTT TAG när du ammar!

1. Amma INNAN bebisen skriker

Följ bebisens signaler och erbjud bröstet innan hon eller han börjar gråta.
- Det är mycket svårare att lägga en upprörd bebis till bröstet och dessutom åker bebisens tunga upp i gommen vid gråt och försvårar rätt tag, säger Karin.  

TIPS! Här hittar du en lista över tidiga hungersignaler

2. Hitta en bra amningsposition

Välj en amningsposition där du är bekväm och avslappnad. Bebisens mage ska ligga mot din mage eller ditt bröst beroende på hur högt upp bebisen hamnar. Bebisen kommer då så rakt mot bröstvårtan som möjligt (bebisen ska inte ligga på rygg eller med sidan mot dig). Barnets ryggrad, nacke och huvud ska vara i linje med varandra (inte krökta) och hakan lätt uppvinklad för att greppet ska bli rätt.
- Det vanligaste misstaget många mammor gör är att bebisen ligger för långt upp mot armhålan och måste vinkla ner hakan för att få ett tag. Bröstvårtan hamnar då också fel i munnen. En liten bebis behöver ligga högt upp och nära bröstet eftersom bröstvårtan annars inte kommer tillräckligt långt in. Det är vanligt att omföderskor som är vana att amma en stor bebis lägger bebisen för långt ifrån, säger Karin.

3. Locka med bröstvårtan

När bebisen har ett stort öppet gap är det rätt läge att börja amma.
När bebisen har ett stort öppet gap är det rätt läge att börja amma. / Illustratör: Madelen Lindgren för Rulla vagn

Undvik att stoppa in bröstet i munnen innan bebisen gapar stort.
- Du kan locka med bröstvårtan på bebisens överläpp tills munnen blir större och när bebisen har ett stort öppet gap kan bröstet läggas till, säger Karin.

4. För bebisen till bröstet

Så får bebisen rätt tag om bröstvårtan
Hakan djup nerpressad i bröstet och näsan fri! Då har bebisen rätt tag om bröstvårtan. / Illustratör: Madelen Lindgren för Rulla vagn

När bebisen gapar stort kan du föra barnet mot bröstet.
- Bebisens haka ska vara djupt nerpressad i bröstet och näsan fri. Vårtan och stora delar av vårtgården ska vara långt in i bebisens mun och vårtan ska ligga så högt upp i gommen som möjligt.

TIPS! Ett lätt tryck på bebisens bröstrygg leder till att huvudet automatisk vinklas upp och att bebisen får ett uppåtvinklat tag.

5. Hurra! Bebisen börjar suga

- I början av en amningsstund suger bebisen intensivt med korta och snabba sugrörelser för att få igång utdrivningsreflexen och när mjölken rinner till övergår barnet till djupa och långsamma sugrörelser med pauser. Bebisens käke rör sig och du hör att bebisen sväljer. 

TIPS! Med ett lätt tryck med handen på bröstet precis ovanför näsan på bebisen kommer bröstvårtan högt upp i gommen.

6. Ta om taget om det gör ont

Amning ska vara smärtfri och för att undvika sår och blåsor är det viktigt att hjälpa barnet till nytt tag om det gör ont.
- Stoppa försiktigt in ditt lillfinger vid barnets mungipa för att släppa vakuumet och erbjud bröstet på nytt.

TIPS! När du börjar amma hinner bröstvårtorna knappt vila, så var noga med att smörja in dem.


Men hur VET jag om bebisen har rätt tag?!

  • Amningen gör inte ont: De första tagen är kraftiga och det kan ila, men sen ska det släppa. Varje sugtag under hela amningstillfället ska inte göra ont, då har bebisen fel tag och det är viktigt att börja om.
  • Hela käken jobbar: När bebisar ammar jobbar de med hela käken. Läpparna ska luta ut, så som att man biter stort på ett äpple.
  • Bröstvårtan är sig lik: Bröstvårtan ska se ut och peka åt samma håll som innan bebisen tog tag. Den ska inte vara toppig eller sned, då behöver bröstvårtan komma längre in i munnen och bebisen placeras mer centralt.

... och om det gör ont?! Barnmorskans 5 bästa tips!

  1. Om bröstvårtan är torr gör de första tagen ondare. Smörj därför in brösten med bröstmjölk.
  2. Smörj in brösten med en vårdande balm för att skydda mot sprickor och sår.
  3. Har du sår? Använd kompresser som hjälper den naturliga läkningen och minskar smärtan.
  4. Ibland kan det vara bra att pumpa en period, eller växla mellan att pumpa och amma.
  5. Sök hjälp! Amningen kan bli bra även om du har utmaningar och problem just nu. Prata med BVC eller en amningsmottagning.

TIPS! Här på Rulla vagn hittar du en hel mailkurs (gratis!) om hur du får en bra start på amningen.

Sanna Bergling

Sanna Bergling

18 februari, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.