Hur får man amningen att funka? ALLT du behöver veta!

Har din nyfödda bebis rätt grepp om bröstet? Vad gör jag åt såriga bröstvårtor? Och kan det verkligen vara dags att amma IGEN? Den första tiden med amning är full av frågor. Här har vi låtit barnmorskan ge sina bästa tips för att slippa problem.

10304.png

De första dygnen med amning är speciella och allt är annorlunda från dag till dag.
- Redan första timmen efter förlossningen börjar barnet söka sig efter bröstet och då – i de fall där det är möjligt – är det jättebra om bebisen får ligga hud-mot-hud med mamman under de första timmarna, säger Elizabeth Franklin, barnmorska och ansvarig för amningsmottagningen på Norra Älvsborgs Länssjukhus.


Här guidar hon oss igenom de första veckornas amning och delar med sig av sina 10 bästa tips:

1. Va? Amma nu IGEN?

- Efter första amningen sover de flesta barn mycket, men efter ett dygn är de flesta bebisar mycket hungriga och vill ofta amma konstant. Det kan vara en chock för mamman hur mycket bebisen vill amma. Efter ytterligare ett till två dygn börjar mjölken öka. Brösten blir större, tyngre och kan även bli spända, säger Elizabeth Franklin.

2. Var nära!

- Amningen kommer igång både tidigare och lättare – och barnet gråter dessutom mindre – om den får ligga mycket naken (i blöja) mot den ammande mammans hud. Det är så klart viktigt med hud-mot-hud med båda föräldrarna, men just i början är det bra att bebisen ligger nära den ammande. Barnet ska ligga upprätt med huvudet något ovan brösten och ha fria luftvägar. Närheten frigör hormoner som frisätter amningen och det är lättare att läsa bebisens signaler.

3. Lär dig signalerna när bebisen är hungrig

- Amningsstarten är intensiv och barnet äter ofta för att etablera mjölkproduktionen. Det är viktigt att du följer och svarar på ditt barns signaler, låter barnet amma fritt och lägger barnet till bröstet så snart den visar sugbehov. Att slicka med tungan, vrida på huvudet och suga på fingrarna är exempel på signaler när bebisen vill amma. Vänta inte tills hon eller han skriker, säger Elizabeth Franklin.

4. Låt bebisen styra (ja, hen vill äta OFTA!)

- När mjölkproduktionen har kommit igång 3-4 dygn efter förlossningen, kan amningsmönstret lugna sig något. Bebisar ammar olika ofta och länge med ett snitt på 8-14 amningstillfällen per dygn. Ibland kan en amning ta 20 minuter och barnet sover bra emellan, ibland är det konstant amning i flera timmar som gäller. Många blir förvånade och tänker ”du har ju precis ätit” när bebisen signalerar att den vill amma igen, men det är helt normalt. Följ barnets signaler, råder Elizabeth Franklin.

5. Få till rätt grepp om bröstet

- Bebisens tag är otroligt viktigt för smärtfri amning och den vanligaste orsaken till att amning inte fungerar. Fel tag kan leda till såriga bröstvårtor, minskat mjölkintag för bebisen och bröst som inte blir ordentligt tömda. Barnet ska ta ett stort tag om bröstet, hakan ska vara djupt pressad in i bröstet och efter amningen ska bröstvårtan vara rund (inte ihopklämd eller sned). Om barnet får ett bra tag om bröstet uppstår ett vakuum i munnen och bröstvårtan blir längre. Det kan då svida till lite, men det ska snabbt gå över eftersom bröstvårtan hamnar långt bak i barnets mun fri från nötning, säger Elizabeth Franklin.

6. Ta hjälp om det gör ont

- I början kan det svida till i starten av varje amningsstund, men du ska aldrig ha ont genom hela amningen. Det är en process att få till en bra amning och inget som man kan stressa fram. Sök hjälp om du har ont!


TIPS! Så kan du lindra smärtan i bröstvårtorna

  1. Om brösten är ömma kan du smörja in bröstvårtan med lite bröstmjölk. Smörj bröstvårtorna efter varje amning med en kräm, som hjälper till att ersätta det naturliga skyddande hudfettet.
  2. Det kan göra riktigt ont (!!) om du får sår på bröstvårtorna - och ändå måste amma ofta. Det är bra att undvika att låta såren torka ut.
  3. För att lätta på spänningar kan du handmjölka (läs här på 1177 hur du gör) eller testa Cottermans handgrepp (instruktion finns här!) för att mjuka upp vårtgården före amningen.

7. Hitta en skön position under amningen

- Det finns många positioner att amma i och mamman får testa sig fram för att hitta det som passar henne bäst. I början är det viktigt att ta det lugnt och fokusera på avslappnade och bekväma amningspositioner med mycket närkontakt. Det är viktigt att barnet kan sträcka lite på halsen för att gapa stort och ta ett djupt tag om bröstet.  

8. Vänta lite med nappen

- Avvakta med att introducera napp tills du inte har någon smärta i brösten, mjölkproduktionen har kommit igång och spänningen i brösten har lugnat ner sig. Vänta också in att barnet kissar, bajsar och går upp i vikt. Det kan ta upp till 2-3 veckor, säger Elizabeth Franklin.

9. Följ barnets rytm under amningen

- Ibland vill barnet ha ett bröst, ibland båda och ibland båda brösten flera gånger om. Följ barnets rytm och låt barnet amma ett bröst så mycket som den vill, innan du erbjuder andra bröstet.  

10. Ät, drick, vila - och be om råd!

- Det är viktigt att den som ammar mår bra – drick när du är törstig, glöm inte äta och försök vila för att orka med det nyfödda barnets behov. Att amma kan kännas som ett heltidsjobb (eller mer!) i början. Många av problemen med amning kan också bli åtgärdade med bra stöd och enkla tips kan ofta ha stor effekt. BVC eller en amningsmottagning kan hjälpa dig, genom amningsobservation och rådgivning kring barnets tag om bröstet.


BONUS: 5 tecken på att amningen funkar som den ska

  1. Bebisen har ett bra tag om bröstet.
  2. Bebisen ammar lugnt, du hör att barnet sväljer.
  3. Bröstet känns påfyllt innan amning, mjukare efteråt.
  4. Bebisen kissar och bajsar.
  5. Bebisen ökar i vikt.

Sanna Bergling

Sanna Bergling

27 januari, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.