Hur ofta bör en nyfödd bajsa? Och vad är normalt?

Hur mycket, vilken konsistens och färg bör bajset ha? Vi reder ut vad som är normalt de första tio veckorna i din nyfödda bebis liv. Här är de vanligaste frågorna om de allra minsta bebisarnas bajs. 

22806.jpg

Varför allt snack om bebisbajs? 

- Under livets första veckor är det mycket som händer i den lilla bebiskroppen. Bajset ändrar form, färg och lukt flera gånger om. Många märker att bebisen mår bra om magen är glad - och då håller man koll på bajset, säger barnsjuksköterskan Annica Källström. 

Hur ofta bör bör en nyfödd bebis bajsa egentligen? 

- Magen och bajs är mycket individuellt. Generellt bajsar nyfödda bebisar väldigt ofta och oregelbundet de första 10 veckorna, berättar Annica Källström. En del bebisar bajsar många gånger dagligen, andra 1-2 gånger per dag och några bajsar var 14:e dag eller mer sällan. Det viktigaste är att hålla koll på hur din nyfödda bebis mår - är barnet piggt och glatt, ja då verkar allt vara i sin ordning. Ungefär vid två månaders ålder har de flesta barn hittat sin bajsrytm och bajsar ungefär vid samma tid - och slutar även ofta bajsa på natten. 

Hur ser en nyfödds första bajs ut?  

- Det är vanligt att bebisen under de första timmarna i livet bara kissar, eftersom den mest har fått i sig fostervatten. När barnet börjar få i sig lite mat kommer ofta det första bajset som kallas för barnbeck. Barnbecket har funnits i barnets tarmar under fostertiden och har i regel en militärgrön färg.

TIPS! Om magen krånglar kan magdroppar hjälpa till att lugna och göra att bajset lättare kommer ut.

Och hur ser bajset ut efter barnbecket? 

- Det är olika från nyfödd till nyfödd. Färgen kan variera från grönt, gult och neongrönt till brunt. En del barn kan också får små blodstrimmor i bajset (det kan se ut ungefär som små skivor av paprika). Blod i bajset är sällan farligt eller konstigt, och kan bero på att tunna blodkärl spruckit lite. Om det är blod i bajset fler än en gång ska man gärna prata med BVC. 

Vad gäller för konsistensen?

- Den nyfödda bebisens bajs kan vara både löst, kladdigt eller mer fast. Många föräldrar tror att barnet har diarréer, men ofta är det inte så, säger Annica Källström. De minsta barnen har helt enkelt ofta väldigt löst bajs och det kan också vara lite grynigt. En del barn har också skummigt eller slemmigt bajs. Det är inte farligt men det kan vara bra att lyfta med BVC. 

Är det skillnad mellan bajset om bebisen ammas eller får ersättning?

- Ja, bebisar som får ersättning kan ha lite trögare bajs

Hur ska bajset lukta? 

- Små bebisars bajs brukar lukta syrligt, lite som yoghurt eller filmjölk. En del föräldrar tycker faktiskt att deras bebisars bajs luktar gott. 

Svullen mage hos min nyfödda – är det normalt? 

- Ja, det är helt normalt! Bebisars magar kan se bulliga ut, ungefär som en trumma. Det beror på att tarmarna kan bli fulla när man äter mycket och att magen därför växer snabbt. Jag brukar säga att bebisar ”äter julbord varje gång”, vilket syftar på att de blir proppmätta vid varje måltid.

TIPS! Pysventiler kan hjälpa din bebis om hen verkar ha problem med gaser.

Hur vet jag att allt är bra? 

- Det viktigaste är att hela tiden hålla koll på hur barnet mår. Om barnet växer är det ett tecken på att allt verkar bra. Om barnet skriker mycket och inte är nöjd eller inte ökar i vikt då får man fundera på om barnet exempelvis är känsligt mot något. Ta gärna upp det med BVC, tipsar Annica Källström. 

När ska jag vara orolig? 

- Det är mycket ovanligt med mag- och tarmsjukdomar hos nyfödda och små barn. Ofta är det inte farligt för barnet att ha en mage som krånglar, men det kan vara mycket jobbigt för både barnet och föräldern. Ta konkat med BVC om du är orolig så kan de hjälpa dig.  


Barnsjuksköterskans 4 tips när bebismagen krånglar

  1. Med magmassage kan föräldern hjälpa barnets tarmar att arbeta i rätt riktning (ekologisk olja finns här!). Massagen kan bli en mysig stund och ska alltid göras när barnet är nöjd och inte har ont. BVC kan visa hur du kan massera och du kan även kika på guiden på 1177
  2. Magdroppar kan ges en gång om dagen för att hjälpa bebisen till en god bakterieflora som gör att tarmen mår bra och bajset lättare kommer ut. Dropparna kan också vara till hjälp vid kolik. Många som testar dropparna får god effekt av dem.
  3. Bebisen kan knipa åt med ändtarmen istället för att slappna av och då är det svårt för bajs och gaser att komma ut. Föräldern kan då hjälpa barnet att pysa ut gaser eller bajs med en pysventil. Det är viktigt att inte använda pysventilen mer än 3 gånger per dag. 
  4. Vid amning kan mamman testa att avstå från att äta komjölksprotein (minst två veckor och bör då äta kalktabletter) och vid ersättning ett mjölkfritt alternativ för att utesluta allergi hos bebisen. Det är viktigt att föra dialog med en barnläkare. 
Sanna Bergling

Sanna Bergling

08 december, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.