13 misstag du INTE vill göra första tiden hemma med bebis (som nästan alla föräldrar gör!)

Vanliga misstag som nyblivna föräldrar ofta gör den där första tiden hemma i bebis-bubblan? Här har vi samlat dem åt dig - med konkreta tips på vad du kan göra istället - som i detta nu går och väntar på en liten nyfödd.

4.png

1. Tro att alla bebisar är likadana

Ett vanligt misstag är att tro att alla bebisar föds likadana. Du kan bli förälder till världens nöjdaste bebis som äter och sover utan problem. Du kan bli förälder till en arbetsam liten rackare som håller dig vaken på nätterna och skriker i timmar av kolik. Du kan få sår av amningen. Eller få en bebis som bara sover när vagnen rullar. Alltså: det går INTE att förutse eller påverka vilken bebis du får med dig hem från BB. Varje bebis kommer med en egen personlighet och egna utmaningar. Det kanske låter självklart, men oj så lätt det är att jämföra sig med vänners och bekantas små krabater.

2. Ta mot alldeles för mycket besök

Den första tiden hemma är intensiv. Vi är designade för att vara på tårna för varenda litet pip och minsta ryckning i ögonlocket hos bebisen. Rädslan att göra fel – eller att helt enkelt inte veta alls vad man ska göra – är energikrävande. Därför kan något som vanligtvis känns ganska enkelt, som en fika med släkten, vara rätt så påfrestande. Vårt tips: känn efter ordentligt vad ni orkar med, och bjud sedan in de allra viktigaste. Bebisen kommer vara precis lika underbar om ett par veckor, när du har landat i rollen som förälder.

3. Tro att allt ska kännas super-mega-dunder-fantastiskt

2.png

Under graviditeten får man ofta höra hur underbart mysigt det kommer bli att ha en nyfödd bebis hemma. Men sanningen för de allra flesta är att den så kallade ”bebisbubblan” kan ta tid – eller komma och gå. Det är inte bara mysigt att ha en bebis hemma: det är dygnet-runt-utan-någon-paus-jobbigt ibland. Och sen får du ett leende, en magisk stund med sovande bebis i famnen eller en härlig barnvagnspromenad med en vän. Och där och då glimtar den rosaskimrande bebisbubblan till!

4. En förälder blir mer ansvarig för bebisen

Om ni är två föräldrar hemma är det inte ovanligt att den som är hemma på dagarna också lär sig mer om hur bebisen funkar, vilket gung i knäna som får hen att somna eller vilken sång på skötbordet som gör att man slipper gråt. För den som inte är föräldraledig kan det då blir enklare att lämna över bebisen vid skrik, än att själv försöka hitta egna tricks. Vårt tips: se till att båda direkt blir lika ansvariga för bebisen. Punkt slut. Ta extra föräldralediga dagar i början, ge flaska med ersättning eller utpumpad mjölk så att båda kan mata (och därmed dela på nätterna), läs på lika mycket och gör vad ni kan för att båda ska lära känna bebisen lika bra. Det kommer löna sig i längden!

5. Tro att gravidförsäkringen är en barnförsäkring

Många gör misstaget att tro att en gravidförsäkring automatiskt går över i en barnförsäkring, men så enkelt är det inte. Som förälder måste du aktivt välja en barn- och ungdomsförsäkring. I gravidförsäkringen ingår bara ett enklare skydd för din nyfödda bebis.

6. Underskatta hur mycket tid en bebis faktiskt kräver

1.png

Det är fascinerande att ett så litet knyte kan kräva så total uppmärksamhet. Det kan också vara uttröttande (minst sagt). Nyfödda bebisar äter ofta – ja, väldigt ofta om vi ska vara ärliga! – och du kommer vissa dagar knappt hinna gå på toaletten själv. Det kan vara en utmaning för den som är van vid ett liv där möten, träning och annat avlöser varandra att plötsligt anpassa sig till tempot och vardagen av en liten bebis. För vissa är detta den mysigaste tiden de någonsin upplevt, andra känner sig låsta. Försök komma ihåg att detta faktiskt är en kort period och om någon månad eller två är du ute på andra sidan.

7. Inte våga stå på sig om handtvätten

Jo, det är helt okej att kräva att alla som ska hälsa på bebisen först tvättar händer och sedan använder handsprit. Och det är definitivt helt rätt att ställa frågan om den som ska hälsa på är helt frisk och att kräva att snuviga förskolebarn har barnvakt. Det är ett vanligt misstag att inte våga stå på sig, men då har vi ett bra tips: skyll på att BVC kräver handtvätt och bara friska besök!

8. Missa hur ont det kan göra i kroppen (och knoppen)

Särskilt inför första barnet är det lätt att göra misstaget att lägga allt fokus på förlossningen, vilken bedövning du vill ha och vilken barnvagn som blir bäst. Det kan sedan bli lite av en chock att den första tiden som nyförlöst mamma kan kännas rätt så kämpig rent fysiskt: det gör ont i kroppen, i underlivet, du har avslag och brösten värker. Om du fött med kejsarsnitt får du den första tiden inte lyfta något tyngre än din bebis. Det är vanligt med en övergående “baby blues” efter 3-4 dagar, men för vissa släpper inte nedstämdheten eller oron. Du är inte ensam om att känna så, och det finns massor av hjälp att få (prata med BVC!).

9. Glömma bort att be om hjälp

Hur svårt kan det vara att be om hjälp med att handla, vagga bebis en stund eller lämna storasyskonet på förskolan? Tja, jättesvårt för vissa. Är du en av dem? Det är inget ovanligt, och lätt att fortsätta på samma spår som vi är vana vid. Men plötsligt blir det ÄNNU viktigare att du inte kör slut på dig själv för att också orka ta hand om din lilla bebis. Och det bästa av allt: de runt omkring oss blir oftast väldigt glada (!!) över att få hjälpa oss. Så se det som att du gör din pappa, moster, kompis eller mamma en tjänst när du ber om hjälp.

10. Underskatta hur svårt det är att laga mat med bebis på armen

Ett vanligt tips inför första tiden hemma med bebis är att ha matlådor redo i frysen. Och det ÄR ett bra tips. För det är inte ovanligt att man som nybliven förälder glömmer bort eller inte hinner med att äta när man är själv hemma med bebisen. Du kommer behöva all energi som finns, så se till att ladda upp med många matlådor och gärna sådant som går att äta med en hand.

11. Tro att andra är expert på din bebis

3.png

Ett vanligt misstag som nybliven förälder är att lyssna för mycket på Google, människor runtomkring och på vad experter säger om ditten och datten. Läste du punkt nummer 1 i den här artikeln? Precis, ingen bebis är likadan. Och ingen förälder heller. Så läs gärna på och skaffa dig kunskap - men lita också på din egen magkänsla och gör det som känns rätt för er i familjen.

12. Inte ta hjälp med amningen

Aj-aj-aj. Så ont det kan göra när bebisen får fel grepp, det blir sår av amningen eller du får mjölkstocking. Ett vanligt misstag är att låta tiden gå och låta det bli värre. Om du vill amma: läs på innan hur amningen funkar (gå vår gratis mailkurs om amningsstarten!), ta hjälp direkt på BB att få till tekniken, prata med BVC eller ta kontakt med en amningsmottagning.

13. Tro att bebistiden varar för evigt

Kvällar med magknip, panik av kolik eller amning som krånglar… ja, det kommer stunder eller dagar när du helt enkelt önskar att det fanns en pausknapp. Tänk att bara få en liten, liten stund att få koppla bort allt never-ending-ansvar. Som förstagångsförälder kan det vara chockartat att det plötsligt finns någon annan som går före precis allt – oavsett hur trött, utmattad, kissnödig eller hungrig du är. Men du kommer klara det. Den här stunden kommer att passera, och det kommer ordna sig. Andas, ring en vän, ta en promenad och - framför allt - acceptera att vissa dagar kommer vara jobbigare än andra.
 

Evelina Åkerberg

Evelina Åkerberg

12 december, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.