Eksem eller torr hud som fjällar? Så tar du hand om bebisens känsliga hud!

Många nyfödda och lite större bebisar har torr hud som fjällar eller blir till eksem. Vad beror det på och hur hjälper man bäst en liten ”torris”? Vi frågade experten om bebisars hud!

28488.png

Bebisens hud är extra känslig det första året och det är vanligt att små barn har torr hud eller eksem.
– Det kan klia och vara jobbigt, men det finns lösningar som ger bra hjälp, säger Sanna Klang, barnsjuksköterska på Mama Mia i Stockholm.
Bebisar har för lite fukt och fett i huden och därför är de mer torra än vuxna. På vintern, eller om en av föräldrarna är en ”torris”, ökar risken för torr hud.
- Det är en kombination av gener, väder (kalla vintrar och torr inomhusluft är tufft för huden!) och vilka smörjrutiner som finns i familjen som påverkar om huden blir torr. Man kommer långt med små knep, säger Sanna Klang och delar med sig av sina bästa tips:   


4 enkla (!!) knep för familjens lilla torris

  1. En mjukgörande kräm gör susen. Smörj gärna in bebisen morgon och kväll och fortsätt även när huden känns normal, annars kommer torrheten snabbt tillbaka. En mjukgörande kräm i morgon- och kvällsrutinen är A och O.
  2. Bada och duscha sällan. Huden mår inte bra av för mycket vatten som lätt gör den torr. Vi rekommenderar att bada max 1 – 2 gånger per vecka. När barnet är äldre och smutsig efter förskolan kan man tvätta det som behövs i stället för hela kroppen.
  3. Välj gärna tvätt- och sköljmedel utan parfym, eftersom de är skonsammare för huden.
  4. Skippa helst tvål och schampo. Det räcker med ljummet vatten med lite badolja i för att de minsta ska bli rena.

Lästips! Klåda och kli? Så kan du hjälpa din bebis!


Hud som fjällar? Försvinner av sig självt!

Det är vanligt att nyfödda bebisars hud fjällar på till exempel handleder, fotleder och magen. Det är helt ofarligt (men kan se lite läskigt ut!) och går över av sig själv.
- Att huden hos nyfödda kan fjälla beror på att deras hud ska anpassa sig från att leva i vatten inne i magen till att leva i luften. Ett överskott av fosterfett som inte sjunker in bebisens hud kan också leda till torr hud och se ut som att bebisen fjällar, berättar Sanna Klang.

Lästips! Överlevnadsguide för nyblivna föräldrar - ALLT du behöver veta om nyfödda bebisar!

Tips när huden fjällar

  • Fjällandet försvinner av sig själv och är ofta borta inom någon vecka. Bebisen har inte ont av det och du kan bara låta huden vara. 
  • Det kan vara bra att hålla lite koll på om bebisen får små sprickor i huden (det är ofarligt, men kan klia!). Då är det bra att smörja in bebisen med en mjukgörande och återfuktande kräm. Undvik olja eftersom den bara lägger sig som en hinna på huden och inte återfuktar rätt.

Eksem? Vanligt, men kan vara jobbigt (!!)

Torr hud kan utvecklas till torra, röda, kliande och ibland såriga (aj!) eksem. Runt 20 procent av alla barn utvecklar atopiska eksem, som är den vanligaste eksemsorten.  
- Eksem är vanligt och en reaktion på att huden är torr. Eksem beror på en kombination av gener och klimat, men också på hur man behandlar torr hud. Många av de barn som får atopiska eksem kommer att ha en känsligare hud hela livet. De behöver en bra behandling för att hålla eksemen i schack. Föräldrar kan bli oroliga och då kan det vara skönt att veta att små insatser ofta räcker långt, säger Sanna Klang.

4 bästa tipsen mot eksem

  1. En mjukgörande kräm som är anpassad för att återfukta huden är grunden i all behandling av eksem. Smörj gärna in barnet två gånger om dagen och fortsätt smörja in även när eksemen inte syns. Tips! Med lite massage kan insmörjningen bli en mysig del av dagen.
  2. Ibland kan hydrokortison behövas på enskilda torrhetsfläckar eller rodnader. Hydrokortison ska man dock bara använda tills utslagen är borta och alltid i kombination med en mjukgörande kräm.
  3. Att duscha och bada mer sällan kan också göra susen för huden.  
  4. Om behandling med mjukgörande kräm och hydrokortison inte hjälper är det bra att kontakta BVC för att få en utredning och recept på starkare kortison.

Kan eksemen bero på allergi?

Oftast beror eksem inte på en allergi. Det är betydligt vanligare att torr hud är orsaken.
– Självklart är en del barn allergiska och om eksem inte går bort med tipsen här, kan en allergiutredning vara bra. För barn under fyra månader är det då oftast en mjölkproteinsallergi som spökar, men det är inte så vanligt, säger Sanna Klang.

Lästips! Prickar, plitor, skorv... Stora guiden om nyföddas hud!

Sanna Bergling

Sanna Bergling

10 november, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.