Stora guiden om nyföddas hud - ALLT om prickar, plitor och torr hud

Vad är det för vita prickar? Är det normalt att huden är så där röd och torr? Och vad är det gula i hårbotten? Här får du koll på din nyfödda bebis alla hudutslag (som oftast är helt normala!).

25365.png

De flesta bebisar har skorv, är torra, får hormonplitor eller andra prickar och utslag och det är oftast inget att oroa sig för.
– Om man tänker på att bebisen har bott i ett akvarium i nio månader och plötsligt kommer ut till en icke vattenfylld värld är det inte så konstigt att det tar lite tid för huden att anpassa sig, säger barnsjuksköterskan Matilda Lindberg från MamaMia Stockholm.  


Hormonplitor - röda små prickar hos din nyfödda

Hormonplitor - Stora guiden med ALLT du behöver veta om nyföddas hud!
Hormonplitor är röda, nästan som små finnar. / Illustration: Madelen Lindgren © BabyNaps

Under de första veckorna i livet får många bebisar hormonplitor. De är röda eller vita små prickar som ser ut ungefär som finnar och sitter ofta från halsen och upp mot ansiktet.
- Man tror att det är stora hormonförändringar i kombination med mycket fosterfett och annat som täpper till porerna som leder till hormonplitorna. Som förälder behöver du inte göra någonting alls åt dessa prickar. De försvinner oftast av sig själv inom några veckor. Om bebisen däremot har hormonplitor över hela kroppen bör du prata med BVC. Det kan vara ett tecken på allergi, berättar Matilda Lindberg.

Så hjälper du din bebis med hormonplitor:

  • Kläm inte hormonplitorna (då ökar risken för infektion!), utan låt dem försvinna på egen hand.
  • Ta kontakt med BVC om din bebis har plitor över hela kroppen.

Röd och torr hud

Nyfödda bebisar är ofta torra i huden när de föds. Det kan nästan se ut som att de fjällar och ömsar skinn, framför allt på handleder, fotleder och magen.
– Det brukar gå över inom någon vecka och ofta behöver man inte göra någonting alls. Huden tar hand om det själv, säger Matilda Lindberg.
- Det är viktigt att fortsätta vara noggrann och hålla koll på alla bebisens veck, såsom hakvecken, ljumskarna, rumpan, pungen samt snoppen. Annars kan det bli för fuktigt och börja växa svamp eller bildas stora utslag, förklarar Matilda Lindberg.

Så hjälper du din bebis med torr hud:

  • Lufta bebisens kropp och veck ofta. Exempelvis kan du lägga bebisen på magen med armarna framåt för att få in luft i armhålorna.
  • Bada inte bebisen oftare än en till två gånger per vecka. Vatten har en tendens att torka ut huden. Torka helt torrt efteråt. Badda hellre torrt med handduken, än att dra den på huden.
  • Vid torr hud är det bra att smörja med mjukgörande kräm två gånger om dagen. På så sätt minskas risken för eksem. Använd rikligt med kräm, ofta dubbel mängd mot vad du tror, och massera in den i huden.
  • Om tipsen ovan inte fungerar – prata med BVC för att få råd och hjälp. De kan hjälpa till att utesluta att det finns något som triggar bebisens hud, så som något i krämen eller en allergi.

TIPS! Hur vet du vilken hudkräm som passar din nyfödda bebis känsliga hud? Det är en hudlotion som snabbt går in i huden, så att du slipper kladd. Den funkar förstås lika bra för hela familjen.


Skorv - vita eller gulaktiga mjäll i hårbotten

Skorv - Stora guiden med ALLT du behöver veta om nyföddas hud!
Skorv liknar mjäll och är gulaktig. / Illustration: Madelen Lindgren © BabyNaps

Skorv är vanligt och kan komma och gå under barnets två första år.
– Hur mycket skorv barnet har varierar från att det ser ut som mjäll i hårbotten till att likna en gul kappa över ögonbrynen, bakom håret och öronen. Hos en del barn är skorven besvärande och kliar mycket, andra känner inte av den alls. Skorv kan komma tillbaka även om den behandlas, säger Matilda Lindberg.

Så hjälper du din bebis vid skorv:

  • Skorv är ofarligt och kommer försvinna av sig själv. Om barnet inte själv störs behöver du alltså inte göra någonting åt skorven.
  • Om skorven är besvärande kan du smörja in den med olja efter ett bad. Gnugga därefter lätt med en frottéhandduk mot skorven så att den släpper.
  • På apotek finns flera receptfria behandlingskrämer som kan hjälpa vid skorv.

Milier - vita, hårda prickar hos din nyfödda

Milier - Stora guiden med ALLT du behöver veta om nyföddas hud!
Milier är små, vita och hårda. / Illustration: Madelen Lindgren © BabyNaps

Det är vanligt att nyfödda får milier vilket är små, hårda och vita prickar som vanligtvis sitter på kinderna eller näsan och gör att huden kan kännas knottrig.
- Milier kommer oftast under första levnadsveckan, men kan också dyka upp något senare. Milier är helt ofarliga, de smittar inte och påverkar inte barnet negativt. Dessa prickar behöver ingen behandling, utan försvinner ofta av sig själva inom några veckor, säger Matilda Lindberg

Så hjälper du din bebis vid milier:

  • Kläm inte milierna (då ökar risken för infektion!), utan låt dem försvinna på egen hand.
  • Använd en mjukgörande kräm, om området där milierna sitter är torr.

Blöjeksem eller röd rumpa hos din nyfödda

Det är inte ovanligt att din nyfödda bebis förr eller senare får blöjeksem eller blöjutslag. Det blir lätt lite fuktigt och varmt vid blöjan. Vid blöjeksem blir huden först röd, och kan sedan övergå till ett eksem.

Så hjälper du din bebis vid blöjeksem:

  • Använd en zinkbaserad kräm direkt när din bebis blir röd.
  • Låt bebisen lufta rumpan ofta!
  • Efter att du rengjort vid blöjbytet, badda helt torrt (!!) utan du sätter på ny blöja.

TIPS! I den här artikeln lär du dig steg för dig hur du byter blöjan rätt - och slipper blöjeksem.


Födelsemärken - storkbett eller mongolfläck

Storkbett - Stora guiden med ALLT du behöver veta om nyföddas hud!
Storkbett är ett rött födelsemärke i nacken. / Illustration: Madelen Lindgren © BabyNaps

Bebisar kan födas med födelsemärken eller så dyker de upp först senare i livet.
– Två födelsemärken som är lite ”kända” är storkbett och mongolfläck. Storkbett kallas ett födelsemärke som är rött och sitter bak i nacken (där storken, enligt sägnerna, bar bebisen). Mongolfläcken är mer blå än röd och sitter vanligtvis på barnets rumpa, men kan även finnas på andra delar av kroppen.
Det är även vanligt att bebisar föds med ett litet rött ”V” i pannan som ofta syns mer tydligt när bebisen är arg, ledsen eller varm, eftersom blodkärlen då blir fyllda.
Födelsemärken är ofarliga och inget som man behöver tänka på eller göra något med, förklarar Matilda Lindberg.


Eksem

Om torr och röd hud inte blir bättre av mjukgörande kräm och andra åtgärder kan det vara tecken på eksem. Då kan man behöva söka hjälp.
BVC kan ge råd kring hur ni kan behandla eksemen och utreda vad som orsakar dem, säger Matilda Lindberg.


Prickar och utslag vid sjukdom

Små barn kan få utslag i samband med bakterier eller sjukdom.
– Om barnet fått sådana utslag och samtidigt har påverkat allmäntillstånd bör man kontakta sjukvårdsrådgivning. Det behöver absolut inte vara något farligt, men det är bra att kolla upp det, säger Matilda Lindberg.

Sanna Bergling

Sanna Bergling

25 augusti, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.