Därför får din bebis klåda eller kliande hud – och så kan du hjälpa!

Bebisar som river och kliar sig är vanligt och ofta beror det på eksem eller att huden är torr. Här reder vi ut skillnaden mellan olika typer av klåda och hudbesvär och tipsar om bästa lindringen.

26945.png

Klåda och kliande hud är vanligt hos barn.
– Det kan vara svårt att veta om de minsta bebisarna har klåda eftersom de reflexmässigt river sig själva, även när huden inte kliar. Torr, röd eller sårig hud är tecken på att det kliar och kan vara mycket jobbigt. Det är viktigt att hjälpa bebisen och huden, säger Loreto Ferrada, specialistläkare i hud- och könssjukdomar på Min Doktor.


Eksem - drabbar vart femte barn

Eksem är en vanlig orsak till att huden kliar. Atopiska eksem, även kallat böjveckseksem, är den vanligaste eksemsorten och den drabbar ungefär 20 procent av alla barn. Både arv och miljö påverkar om eksem utvecklas eller inte.
- Atopiskt eksem debuterar ofta före fem års ålder och ger röda, torra och ibland såriga fläckar på huden. Eksemen kan förändras och förflytta sig till olika delar av kroppen beroende på ålder och barn som har eksem behöver behandling. I tonåren försvinner atopiska eksem för de flesta, men kan komma tillbaka igen senare i livet, säger Loreto Ferrada.

Så lindrar ni besvären

  • Återfuktande kräm. Grunden i eksembehandling är en återfuktande kräm som används dagligen. Det räcker inte med en olja (den lägger sig bara på hudens yta!). Vår favorit är Propyless (och den rekommenderas ofta av BVC!). Det är en hudlotion som snabbt går in i huden, så att du slipper kladd. Den är godkänd från 0 år, men funkar förstås lika bra för hela familjen.
  • Kortisonkräm. Om eksem bryter igenom trots mjukgörande behandling kan du behöva komplettera med en kortisonkräm. Det finns även kortisonfria krämer för lindring av eksem. Rådfråga gärna BVC.
  • Skydda ansiktet under vintern. Om barnet får eksem på kinderna är det viktigt att skydda huden under vinterhalvåret genom att smörja in. Smörj in med Propyless på kvällen, om det är kallt ute.
  • Undvik ull. Det är vanligt att barn som har eksem reagerar starkt på ull. Det är ingen allergi, men ull kan trigga igång klåda. Välj gärna andra material nära huden.

Torr hud - vanligt på vintern

Kalla vintrar i kombination med torr luft inomhus kan göra huden torr. Torr hud kan strama och klia.
- Eksem och torr hud hänger ofta ihop, men vintertid är det vanligt att även barn som inte har eksem får torr hud. Torr hud beror på en nötning av hudbarriären som gör att huden förlorar vätska och blir torr. Huden går då från att vara mjuk, till att bli mer stram och klia. När barnet kliar ökar klådan ytterligare. Det kan lätt bli en ond spiral, berättar Loreto Ferrada.

Så lindar ni besvären

  • Återfuktande kräm. En fet mjukgörande kräm som mjukgör huden och bevarar fukt lindrar torr hud. Det går inte att smörja in huden för mycket!
  • Hitta rätt kräm. En del krämer passar bättre för en del barn och här gäller det att testa sig fram för att hitta den som fungerar för just er.
  • Försök att inte klia. När barnet kliar ökar klådan. Försök att få barnet att inte klia (även om det är lättare sagt än gjort!!). Håll naglarna kortklippta. 
  • Undvik vatten. Långa bad och varmt vatten är inte bra för torr hud. För de minsta bebisarna kan man undvika tvål helt, det räcker med lite badolja. Var noggrann med att smörja in huden med en mjukgörande lotion efter badet.

Allergi – oftast inte anledningen till att det kliar

När bebisens hud kliar, är torr eller röd är det lätt att tankarna går till olika typer av allergier. Men faktum är att de flesta bebisar och barn inte är allergiska och att det är just eksem som ligger bakom klåda.
- Hos en del barn beror klåda och kliande hud på både eksem och allergi. Ägg- eller mjölkallergi kan försämra atopiska eksem. Det är dock ovanligt och växer ofta bort innan vuxenålder. Om ni misstänker allergi är det bra att kontakta vården för en utredning, säger Loreto Ferrada.


Andra vanliga utslag och infektioner 

- Klåda eller kliande hud kan också bero på andra utslag eller infektioner som kan vara mycket besvärande för bebisen, säger Loreto Ferrada och berättar om vanliga utslag och infektioner:

  • Nässelutslag kan klia mycket. Utslagen är upphöjda, ljusröda och ändrar plats och form. De lämnar inga märken när de försvinner. Nässelutslag kan bero på allergi eller vara en reaktion på till exempel antibiotika. De behandlar man med antihistaminer (allergimedicin) och de försvinner inom några dagar.
  • I Sverige ger insektsbett i regel hudreaktioner som klåda, rodnad eller svullnad. Besvären går oftast över inom ett par dagar.
  • Höstblåsor är en virusinfektion som ger kliande blåsor, framförallt i munnen, på händer och fötter. Höstblåsor kan vara besvärligt. Inom någon vecka har symtomen ofta försvunnit.
  • Vattkoppor är vanligt och orsakas av ett virus som ger feber och vätskefyllda kliande blåsor. Symtomen brukar gå över inom ett par veckor.
  • Skabb orsakas av ett litet spindelliknande djur som tar sig in i hudens översta lager. Skabb kan ge klåda och eksemliknande hudutslag över hela kroppen som en reaktion på djuret och behöver behandlas. Kontakta vården.

Så lindrar ni besvären

  • Kylande kräm kan lindra klåda. Fråga gärna på apoteket. 
  • Kortisonkräm finns receptfritt och receptbelagt, kan lindra den mest intensiva klådan.
  • Vård. Om klåda ger sår är det bra att kontakta vården för att undvika infektioner. 
Sanna Bergling

Sanna Bergling

22 mars, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.