Bebis som skriker otröstligt? Här är 7 knep som lugnar!

Din bebis har ätit, sovit OCH fått nya blöja. Ändå vill det lilla knytet inte sluta skrika (!!). Vi vet hur hopplöst det kan kännas. Här kommer därför våra bästa knep när din bebis känns otröstlig och frustrationen är ett faktum!

5720.jpg

1. Hud-mot-hud-metoden

Värmen, lukten och ljudet av ditt hjärtslag skapar trygghetskänsla för ditt barn. Låt barnet ligga mot ditt bröst och lägg en gosig filt runt er båda för extra mys-effekt.

2. Brummande ljud

Testa med exempelvis hårfönen, ljudet från vattenkranen, köksfläkten eller tvättmaskinen. Brummande ljud är i allmänhet lugnande för bebisar. Det finns även massor med bra white noise-appar (eller använd denna Spotify-spellista!) som fungerar som hjälpmedel när barnet känns otröstligt.

3. "The hold"

Vi har tipsat om det innan, men det är helt klart värt att lyfta upp igen. En amerikansk barnläkare har kommit på ett grepp som ska fungera för att lugna och trösta små bebisar på bara några sekunder (!!). Definitivt värt att prova!

4. Avgränsa runt bebisen

I början tycker barn nämligen om att känna att det finns "en kant" runtom sig och något som avgränsar dem från resten av världen. De kan bli otrygga av för mycket utrymme. En bärsjal är på det sättet perfekt, men det går lika bra att använda en filt eller handduk att rulla ihop och lägga runt om barnet. För bebisen påminner det om känslan från magen, alltså den tryggaste platsen på planeten.

5. Dance baby dance!

Att vagga är ett välkänt knep för att lugna små bebisar. Det underlättar därför (tycker vi) att gunga till lite musik eller nynna på nånting undertiden. Melodierna och din röst är i sig lugnande för din bebis. Somnat i famnen? Här är knepen för att lägga ner en sovande bebis.

6. Se till att ni har hittat rätt rutiner

En övertrött bebis är en gnällig bebis — och då är det viktigt att ha fasta rutiner. Men ibland kan det vara svårt att få till rätt rutiner från start. Då kan du ta hjälp av ett sömnschema som talar om när och hur länge din bebis bör sova, ålder för ålder, från 4 månaders ålder (innan dess har bebisen ingen tydlig dygnsrytm, utan det är mer "go with the flow"!).

7. Guppa!

Guppa på en pilatesboll, i en babysitter eller i bärsele/bärsjal - oavsett hur älskar de flesta bebisar att få guppas upp och ner. En rytmisk takt påminner om tiden i magen när barnet vaggades i takt med mammas rörelser. 


BONUS! Lär dig det hemliga bebisspråket!

Visste du att bebisar har ett ”hemligt språk”? Genom att lära sig tyda bebisens olika ljud och läten kan du få hjälp att förstå när ditt barn är hungrig, trött, behöver rapa, har ont i magen eller känner sig obekväm. Nyckeln är att lyssna på ljuden innan bebisen börjar skrika ordentligt.

1. Neh – Jag är hungrig!
2. Owh – Jag är trött!
3. Heh – Någonting känns obekvämt!
4. Eairh – Jag har ont i magen!
5. Eh – Jag behöver rapa!

Titta på filmen och bli expert på att tyda din bebis!

Läs mer om Dunstan Baby Language

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.