Så lägger du ner en sovande bebis (idiotsäkra knep!)

Att lägga ner en sovande bebis från famnen till sängen känns ofta lika omöjligt som att vinna högsta vinsten på Triss. Men så plötsligt händer det: du lyckas smyga ut från läggningen utan gråt! Här får du knepen som gör att du blir en vinnare – varje gång!

5166.jpg

De första månaderna behöver de flesta bebisar hjälp att komma till ro och somna. Att vaggas i din famn är ur bebisens synpunkt ultimat: det rytmiska gungandet tillsammans med närheten till föräldern är en oslagbar kombo. Kruxet kommer när bebis sover, dina armar är helt slut och du helst skulle vilja lägga ner det sovande knytet i sängen.

1. Innan du börjar

På med pyjamas, ren blöja och amma eller ge flaskan. Bebisar sover alltid bättre på mätt mage. Vagga sedan bebisen rytmiskt. Dämpa ljuset, stäng av TV och använd gärna lugn musik eller white noise för bebisar (favorit på Spotify här!). Om din bebis verkar ha magknip eller är orolig på kvällen finns fler tips för att lugna här.

2. Gör sängen lika mysig som famnen

Chocken att flyttas från en varm famn till en kall säng gör att många bebisar vaknar. Ett enkelt knep är att värma upp sängen med en vetekudde. Lägg ner den en liten stund innan du ska lägga ner bebisen (så att det inte blir för varmt!).

3. Invänta rätt läge

Fem minuters vaggande känns lätt som fem timmar. Det är jobbigt för både armar och rygg att vagga ett par kilo bebis. Risken är därför stor att du försöker lägga bebisen i sängen för tidigt – och då får du snällt börja om hela proceduren. Tricket är att vänta till rätt läge i sömncykeln! Riktigt små barn har korta sömncykler om cirka 50 minuter: de går igenom lätt sömn, djupsömn och drömsömn. Sedan blir sömnen återigen lättare och cykeln börjar om. Du ska försöka pricka in när din bebis befinner sig i djupsömnen. Det tar cirka 20 minuter av vaggande.

4. Gör “slappa-armen-testet”

Du kan enkelt bedöma om bebisen är i djupsömn genom att lyfta ena armen och släppa den. Antingen vaknar bebisen till (då fortsätter du vagga!) eller så faller armen slappt ner. När armen faller ner och blir hängande är det dags att försöka lägga ner i sängen.

5. Ta hjälp av en filt

Om du vaggar din bebis i famnen håller dina armar “ihop” bebisen. Bebisar trivs när de ligger omslutna, så risken är att bebisen "flaxar till" när du lossar ditt grepp (och hurra, uppvaknandet är ett faktum!). Detta kan du undvika genom att lägga en tunn filt runt bebisen när du vaggar. När du sedan lägger ner bebisen låter du filten hålla ihop bebisens armar och ben. När han eller hon kommit till ro i sängen vecklar du upp filten åt sidorna och kan stoppa ner ändarna under madrassen. Tänk på att alltid göra sovplatsen säker utifrån de råd som finns kring plötslig spädbarnsdöd.

6. Behåll kroppskontakt

Medan bebisen har filten lindad runt sig låter du din hand tungt vila på bebisens mage. Lätta på trycket allt eftersom, så att din kroppskontakten gradvis minskar. Sedan håller du andan, ber till bebissömn-gudarna... och smyger ut.

Evelina Åkerberg

Evelina Åkerberg

22 november, 2017

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.