Så får du relationen att FUNKA under småbarnsåren (och undviker fallgropar!)

Mellan blöjbyten, amning och utebliven nattsömn är det lätt att tappa bort varandra. Och ja - förhållandet förändras under småbarnsåren, men det finns också bra strategier för att undvika klassiska fallgropar.

26665.jpg

Första tiden som förälder, när allt fokus är på bebisen, är det lätt att man tar varandra och förhållandet för givet.
- Träna er på att berätta och dela era känslor och behov. Ofta handlar det om att man bara vill känna sig förstådd, bekräftad, få en kram eller bara få vara ledsen en stund, menar relationsexperten Charlotte Sander.
- Sluta aldrig att prata med varandra, det är mitt absolut viktigaste råd, säger Charlotte som här delar med sig av ytterligare ett gäng relationsboostande tips.


Here we go - relationsexpertens SEX bästa tips!

1. Snacka ihop er – INNAN bebisen kommer!

Genom att ha tänkt igenom och pratat om hur livet som föräldrar kommer att bli får ni bättre förståelse varandra.
- Hur ni vill vara som föräldrar? Och minst lika viktig hur vill ni inte vara? Hur fördelar ni vardagssysslorna? Hur gör ni med sömn? Vad är viktigt att få fortsätta med även efter ni blivit föräldrar? Hur kan ni göra för att hålla liv i kärleken? Ju bättre förberedda ni är desto mindre risk för konflikter i förhållandet.

Lästips! 9 frågor att ställa till varandra INNAN bebisen kommer!

2. Glöm tankeläsning – var T.Y.D.L.I.G!

Att få barn innebär för de flesta ett härligt lyckotillstånd, men inte hela tiden. Att bli förälder är krävande och föräldraskapet rymmer även jobbiga känslor.
– När dipparna kommer behöver ni prata om hur det känns. Var tydlig med dina behov (väldigt få är tankeläsare - särskilt efter två timmars nattsömn!!) och förklara vad du behöver för att må bättre. Bara att få bryta och byta miljö för en stund kan fylla på ork-depåerna igen.

3. Se er som ett team

Ni har båda lika stort ansvar som förälder. Att inkludera varandra i allt från bebisskötsel till vardagssysslor är en vinst för både för förhållandet och bebisen.
-Hamnar ni i en sakfråga – blöjorna ligger och luktar i sopkorgen eller vällingflaskan är inte helt ren – så inse att det finns en känsla bakom den. Kanske är det en längtan efter bekräftelse i föräldraskapet. Se om ni kan mötas i empati istället för att distansera er från varandra som det ju lätt blir i gräl.

Lästips! Mer tjafs efter att ni fått barn? Så slutar ni bråka!

Sluta aldrig att prata med varandra,

det är mitt absolut viktigaste råd.

Charlotte Sander, relationsexpert

4. Gör det viktigaste först

Hand i hand med att bli förälder går också oron att något ska hända vår bebis. Under småbarnsåren är det klokt att minska på antalet "måsten", och bara göra det som är viktigast.

5. Skippa Ironman och helrenovering av huset

Gör inga drastiska förändringar förrän ni har landat i er nya situation. Från att ha haft all tid i världen ska den nu delas på tre och den nya familjemedlemmen kommer att kräva total uppmärksamhet.
- Håll att-göra-listan så kort som möjligt och sätt bara upp sådant som är viktigt på riktigt.

6. Boosta kärleken – i smådoser!

Rent intuitivt sätter vi barnets behov främst, men att tidigt hitta luckor för tid med varandra stärker ert förhållande.
- Ta hellre små korta och återkommande stunder än att vänta för länge med kärleken. Prata om vad som händer med er som par, hur ni känner och vad ni har för behov just nu. Det kan också vara härligt att få sätta sig ner och vara lite nostalgiska runt er kärlekshistoria. Vad kände och tänkte ni i början?

Lästips! Så hittar ni tillbaka till sexet under småbarnsåren.


Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

18 februari, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.