Så hittar du tillbaka till sexet under småbarnsåren (nej, ni är inte ensamma om att ligga mer sällan!)

Livet som man kände till det omkullkastas. Plötsligt ligger det (bokstavligt talat!) ett hinder mellan dig och din partner i sängen. Hur gör man för att hitta tid och lust till sex, och måste man egentligen det?

9181.jpg

Det finns många anledningar till att sexlivet inte riktigt ser ut som det gjorde innan barn. Eller snarare, inte alls ser ut som det gjorde innan. Om det ens finns där. I en studie från 2012 visade det sig att de flesta inte kommer igång särskilt fort (alls!). Personerna i studien tillfrågades om sexfrekvens ett halvår efter förlossningen, sedan igen efter 4 år. Det visade sig att frekvensen var lika låg efter fyra år som efter ett halvår, och snittet låg på 1-2 ligg i månaden. Dessutom svarade bara en knapp tredjedel att de var nöjda med sitt sexliv.

Kvantitet inte det viktiga

Kan inte lusten få komma och gå under livet? Ja och nej. Självklart är det den egna lusten som ska styra hur mycket sex man har, men sex kan även handla om mycket annat än ett samlag, som till exempel intimitet – som är viktigt för att en relation ska hålla, och klara påfrestningar som till exempel år av sömnlösa nätter. Forskning visar att brist på intimitet och kommunikation är en bidragande orsak till skilsmässor bland svenska småbarnsfamiljer.
- Det är kanske inte alltid kvantiteten som är det viktiga. Det är viktigt att fråga sig, vad är sex? Även om man inte har samlag, så kan det vara viktigt att ha en sensualitet. Om man inte orkar ha samlag så kan man ändå tanka på med närhet och ömhet, säger Suzann Larsdotter, socionom och auktoriserad sexolog på RFSU.

Prata, prata, prata!

Ta på varandra, sov nakna tillsammans, kramas, kyssas och kanske framför allt: prata med varandra.
- Kommunikation är otroligt viktigt, att man kan prata om och sätta ord på sina behov, och att man blir lyssnad på och bekräftad i de behoven. Tyvärr kan det bli så att om den ena har mindre behov av sex än den andra, så drar sig den personen bort även från andra typer av ömhet, så att den andre inte ska tro att man vill ha sex. Man måste vara öppen och kommunicera, man behöver inte spela ett spel, säger Suzann Larsdotter.

Måste man?

Om man då känner att det inte finns tid eller lust just nu, måste man komma igång med sitt sexliv? Kan det inte vara okej att under en period i livet flytta ner sex på priolistan?
- Det är viktigt att klarlägga att så länge man inte har lust att ha sex, så är det inte ett problem. Men om man har lust att känna lust, så måste man helt enkelt jobba på det. Lusten kommer inte som ett brev på posten, säger Suzann Larsdotter, som menar att många har en bild av att sexet ska komma automatiskt, men då är det inte. Men, se inte uppdraget ”komma igång med sexlivet” som ännu en punkt på din att-göra-lista, små saker kan göra stor skillnad här.
 


Sex tips till dig som vill ha mer sex:

  1. Hitta en annan tid än kvällen. Att lusten skulle komma på beställning precis när barnen är lagda, köket städat, tvätten vikt och det är dags att gå till sängs är inte särskilt troligt. Går det kanske att hitta en stund på morgonen? Eller under Bolibompa?!
  2. Glöm inte att tänka på din partner som en sexuell person, inte bara den andra parten i team föräldraskap. Glöm inte att uppvakta varandra! ”Försök hitta tillbaka till relationen, ni är inte bara föräldrar i det här företaget Familjen som man ska dra runt” säger Suzann Larsdotter.
  3. Ladda dina egna tankar med sex. Kanske finns det något du gillar att läsa eller kolla på som du tycker är sexigt, och som planterar tanken på sex i ditt huvud?
  4. Tänk tillbaka: vad brukade fungera för att väcka din partners lust innan ni fick barn? Samma sak som fungerade så, kanske fortfarande fungerar.
  5. Stryk i schemat. Stress är en otroligt effektiv lustdödare. ”Ibland när jag möter småbarnsföräldrar så kan jag konstatera att med det där schemat, med allt ni ska hinna med, finns det inte en chans att även hinna ha sex. Då kanske man antingen kommer överens om att sex inte är så prioriterat just nu, eller så får man kanske skippa babysim och after work ibland” säger Suzann Larsdotter.
  6. Tänk på sex som mer än samlag. Det finns hundratals intima saker man kan göra tillsammans, om man känner att det inte finns ork eller lust till just samlag. ”Man ska inte vara så himla samlagsfixerad. Onani är också att ha sex, eller man kan grovhångla i soffan med kläderna på som man gjorde när man var tonåring. Alla stunder som ger en glädje och tillfredsställelse är viktiga.” säger Suzann Larsdotter.
Lisa Stevik

Lisa Stevik

22 oktober, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.