Mer tjafs efter att ni fått barn? Så gör ni för att SLUTA bråka!

Hur orkar man hålla humöret uppe mot sin partner - mitt i sömnbrist, matkrångel och allt som pågår just nu i vår omvärld? Det blir lätt tjafs i relationen under småbarnsåren. Här får du värdefulla råd för att slippa bråk. 

12903.jpg

Här är 10 konkreta råd råd för att minska bråk i relationen under småbarnsåren:

1. Låt (ett litet) undantagstillstånd råda nattetid

Nyblivna föräldrar är trötta, så är det bara. Tyvärr lockar sömnbrist sällan fram våra bättre sidor (!!), så en del av utmaningen den första tiden är att stå ut med varandra.
– Man kan tänka att det som sägs på natten gäller inte på dagen. Det betyder inte att man får säga vad som helst på natten, men det vanliga filtret och vår normala förmåga att behärska oss är inte riktigt i funktion när vi är trötta eller vaknar för 10 gången samma natt, säger Madelen Alling på Familjerådgivning Stockholm, som är en specialistverksamhet för samlevnadsproblem och kriser i parrelationer.

2. Tanka kontot!

Mitt i allt det nya (och eventuella) kaoset så kommer så tillfällen ges för att göra något ni gillar eller bara visa varandra kärlek – glöm inte att ta de chanserna! Med små barn är det lätt hänt att uttagen blir fler än insättningarna på relationskontot.
– När vi bråkar gör vi uttag ifrån relationskontot. Alltså behöver vi göra insättningar på det samma i form av trivsamma och harmoniska stunder. Göra roliga saker och visa att ni bryr er om varandra, säger Madelen Alling.

3. Prata med andra – alla har varit där!

Ibland kan det kännas svårt att lufta problem eller tillfälliga svackor i relationen – även med ens närmsta vänner, tänk om alla tror att vi har det jättedåligt tillsammans nu? Men vi vågar lova att alla nyblivna föräldrar varit och trampat runt i tjafs-träsket. Om frågan kommer upp brukar det ganska snabbt visa sig att man inte är ensam i sina erfarenheter, och att det till och med kan finnas värdefulla råd på riktigt nära håll!

4. Skilj på kärleksparet och firman

Vi har olika förväntningar på varandra i de olika rollerna – från sin kärlekspartner vill vi bli bekräftade och känna närhet, i föräldrarelationen har vi lite andra uppgifter.
– När vi får barn får vi också en föräldrarelation, vilket innebär att vi ska vara arbetskamrater med delat ansvar för uppfostran, ekonomi och AB Hem och Hus. Det vill säga allt som måste göras. Om vi samarbetar bra är det lättare att tycka om varandra.
Kort och gott, att den ene inte dammsuger kan tolkas som brist på engagemang och i värsta fall brist på kärlek, när det egentligen handlar om olika prioriteringar – eller kanske om latmasken i en? Prata med varandra och var tydliga med förväntningar på den andre i föräldrarollen.

5. Ha en grundplanering

Den första tiden kan vara upp och ner och hur som helst, men när ni landat lite mer: försök att ha en grundplanering som ni kan falla tillbaka på, där ni har bestämt vad var och en har ansvar för. 

– All tid som går åt till att gräla om saker kan man lägga på att prata igenom hur veckan ska se ut istället. Planering är i min värld ett samtal mellan två vuxna som lever ihop som handlar om vad som är viktigt, hur ska vi leva och vad behöver vi, säger Madelen Alling.

6. ... som gäller även sömnen!

Även om det kanske inte verkar så till en början, så går det mesta att planera upp – även sömnen. Kanske håller planeringen inte precis alla gånger, men det kan vara viktigt att veta när man får chansen att sova ut – så dela upp helgmornar och tupplurer mellan varandra så gott det går.
– Det man har kommit överens om och följer är oftast inte det man bråkar om. Det är mer det som man inte har kommit överens om som skapar konflikt, säger Madelen Alling.

7. Dela –  för att jämställda föräldrar är gladare föräldrar


Forskning visar att föräldrar som delar på föräldraledigheten klarar småbarnstiden bättre. För att till fullo förstå att ledigheten inte är bara långluncher och lattepromenader krävs att man gjort ett par månaders tjänstgöring själv. Minst.
– Jämställdhet är en kärleksförklaring! säger Madelen Alling.

8. Strunta i måstena
 och välj vad som är viktigt

Tid blir hårdvaluta när man blir förälder, och det gäller att välja vad som verkligen är viktigt. Gör en omstart när det gäller vad som "måste" göras hemma. Kom överens om vad som är viktigt för er båda, sänk nivån på vissa delar och dela upp ansvaret för det som ska göras. Alla vardagssysslor som tar tid i vardagen tar tid som du kunde lagt på familjen eller en stunds egentid. 

9. Fokusera på dig själv

Familjerådgivare Madelen Alling ger det konkreta rådet att undvika att börja en mening med ”Du”, eftersom den andre ofta upplever att den blir definierad och kritiserad.
– Om jag vill ändra på något är det i stället bättre att uttrycka sig utifrån sina egna behov JAG skulle önska, jag behöver eller jag vill, säger hon och påminner om att även lägga in en fråga: ”Jag vill det här, men vad vill DU?”.

10. Tänk på tonen!

Det kan vara dags att damma av det gamla uttrycket ”Som man ropar får man svar”.
– Om jag vill att min partner har en trevlig ton kan jag alltid börja med min egen i stället för att kritisera den andra, säger Madelen Alling.

Lisa Stevik

Lisa Stevik

25 mars, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.