Nyfödd bebis? 11 sömn-tips alla trötta föräldrar MÅSTE känna till!

Nybliven och trött förälder på jakt efter tips som gör att din nyfödda bebis sover liiite bättre? Sitt lugnt i båten – här har vi samlat 11 måste-läsa-tips för alla med en nyfödd hemma. 

10712.png

1. Är bebisen verkligen vaken?

Vi börjar med att djupdyka i nyfödda bebisars sömncykler. Förutom att de är mycket kortare än dina egna, så finns ytterligare en stor skillnad. Bebisar under 3 månader sover nämligen runt 50 % i drömsömn, vilket kallas REM-sömn. Som vuxen är ungefär 20 % av nattens sömn REM-sömn. Vad betyder då detta? Jo, i drömsömnen kan din bebis verka nästan vaken: hen vrider sig, låter, gnyr, suger på fingrarna eller öppnar ögonen. Och som förälder är det lätt att snabbt vara där för att lugna. Men... om bebisen befinner sig i drömsömn och fortfarande sover är risken stor att det faktiskt är du som gör att hen vaknar. Så ett tips: vänta någon minut och se om bebisen verkligen är vaken. Om bebisen kommer till ro igen och fortsätter sova (grattis!) så har du också påbörjat träningen för att hen ska lära sig att sova genom flera sömncykler.

2. Mat, mat, mat!

Mätta bebisar sover bättre. Punkt slut. Därför är det superviktigt att bebisen får amma eller äta ersättning innan hen ska sova. Låt matningen ta tid och försök hålla bebisen vaken (knep: kittla under fötterna!). Ju mättare bebisen är, desto troligare är det att sömnen blir bättre och längre.

3. White noise är din bästa vän

Bebisar är vana vid (o)ljud. De gillar rytmiska, surrande och brummande ljud. Om du inte har en tvättmaskin eller dammsugare nära till hands, ladda ner en app med white noise (eller lyssna på denna favorit på Spotify!).

4. Sover helst trångt

Bebisar gillar att ligga lite trångt och att det finns något runt om dem som "tar emot". Förmodligen beror det att de haft det ombonat och trångt i magen. Många gillar ett babynest, och att låta huvudet ligga emot kanten. Men det går lika bra att rulla en handduk hårt och lägga runt sängen eller i vagnen. Somnar din bebis bara i famnen? Du är inte ensam! Här kan du läsa hur du lägger ner en sovande bebis i sängen.

5. På natten är det natt!

Oh yes, det är absolut värt att investera i riktigt bra mörkläggningsgardiner när du får barn. Redan från början är det bra att det är mörkt och lugnt på natten, och ljust och fler aktiviteter på dagen. Det är grunden för att lära din bebis en dygnrytm som påminner om din egen. Mörker signalerar sömn till bebisens hjärna. Om du fått barn mitt i sommaren är detta extra viktigt. Gör allt du kan för att få det mörkt i rummet!

6. Håll det svalt!

Både bebisar och vuxna sover bättre i ett svalt sovrum, runt 16-18 grader. Det är viktigt att din bebis inte heller blir för varm under ett tjockt täcke. Istället är en filt och en skön pyjamas och strumpor lagom. För de bebisar som gärna sparkar av sig täcket är en sovpåse smart (den gör det också sjukt enkelt att byta blöjan på natten!).

7. Börja med en enkel rutin

Bebisar lär sig genom att vi dag in och dag ut upprepar samma saker. Ett av de första utvecklingsstegen är att uppfatta mönster i vardagen. Därför kan du redan när bebisen är nyfödd börja med en enkel läggningsrutin, som du bygger på över tid. Det kan vara att ta ett bad, byta blöjan, ge massage på skötbordet, spela samma musik varje kväll och ta på en mysig pyjamas. Här finns fler tips på hur du skapar en rutin för din nyfödda bebis (så att hen lättare hittar dygnsrytmen).

8. Slappna av med ansiktsmassage

Något så enkelt som att mjukt massera ditt barns ansikte kan ge dig ett par timmars efterlängtad sömn. Smek bebisens ansikte med dina tummar: först från ögonbrynen till tinningarna, från tinningarna ner över kinderna, från hakan till kinden och sedan från näsan till kinden. Du kan fortsätta ner längs hakan och bakom öronen. Gör varje rörelse tre gånger.

9. Håll inte bebisen vaken för länge

Nyfödda bebisar sover (mycket!) den första tiden. Problemet för oss föräldrar är att dygnsrytmen för en nyfödd skiljer sig rejält från vår egen: de flesta sover i 1-3 timmar i sträck för att sedan vara vakna i 30 minuter-max 1,5 timme. Det är lätt att tänka att bebisen ska sova längre om hen är vaken längre. Men icke! Spädbarn följer ingen logik på den punkten, utan blir snarare uppe i varv och får svårare att sova. Tips! Använd BabyNaps app för att tajma nästa sovstund. 

10. Bära, vagga, gunga!

I nio månader har bebisen vaggat runt i mammas mage. Att bli buren, höra förälderns hjärtslag och vara nära är därför det säkraste kortet för att få en nyfödd att somna. Många gillar bärsele eller bärsjal (vilket också ger dig fria händer och sparar på ryggen). På en pilatesboll kan du sitta och studsa, så slipper du nöta på vardagsrumsgolvet ännu ett varv.

11. Gå inte bananas på blöjbyten under natten

Vissa bebisar bajsar ofta, och då måste givetvis blöjan bytas. Men om bebisen bara kissat behöver du sällan byta blöjan på natten. Och om du gör det: byt i sovrummet! Ha så lite belysning som bara går och med soft sken, då allt ljus gör att bebisen lättare vaknar till. Ett hett tips: välj en pyjamas som går att öppna hela vägen ner till foten med dragkedja. Det gör blöjbytena snabbare och minskar risken för att bebisen vaknar alltför mycket.


BONUS! Dela på nätterna!

Nyfödda bebisar har inte den dygnsrytm som du är van vid. Punkt slut. Därför är det bara att gilla läget de första månaderna. För att orka: om du har en partner är det givet att byta av varandra på nätterna. Se annars till att någon nära dig kan ge dig en paus då och då. Det kommer bli kämpiga stunder, men du kommer klara det (läs våra bästa råd här inför första tiden). ♥

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.