Därför bråkar ditt barn med dig (anledningen är oftast INTE den du tror!)

Hur många saker går det att bli osams om en vanlig morgon innan förskolan? Svaret är: många! Här får du lösningarna på de vanligaste vardagsbråken - och förklaringen till VARFÖR ditt barn bråkar med dig.

22927.jpg

Favorittröjan ligger i tvätten, frukostmackan är bredd på fel sätt och när du meddelar att det är dags att gå till förskolan möts du av ett: ”Jag viiiiilll inte!”. Men lugn:
- Protesterna är inte riktade mot dig. Små barn är lustdrivna och vill inte avbryta något de tycker är roligt, säger psykologen Tova Winbladh, fembarnsmamma och medförfattare till boken Hela havet stormar.
– Konflikter är en del av tillvaron med barn, men vi behöver hitta sätt att hantera dem på så att varje dag inte blir en kamp, säger Tova.
Gemensamt för vardagskonflikterna är att de ofta sker i övergångar.
- När barnet ska ställa om från ett läge till ett annat: klä på sig, gå till förskolan, äta middag, gå och lägga sig. Vi glömmer ofta bort att förbereda barnet på förändringen. Att berätta vad som ska hända om en liten stund gör övergången mjukare och bäddar för färre konflikter.

Lever ut känslorna hemma

Glatt barn på förskolan, men bråk hemma. En situation många småbarnsföräldrar kan känna igen sig i. Och anledningen till det, menar Tova, är att vi tillåter oss att ha fler och starkare känslor i nära relationer, där vi känner oss trygga.
– Precis som vi skärper till oss på jobbet tillsammans med människor vi inte känner så väl, anstränger sig ditt barn för att göra rätt och vara duktig i förskolan. Det är inte så konstigt att konflikter kommer vid hämtningen på eftermiddagen, i mataffären eller direkt innanför dörren hemma.

Viktigt med vi-känsla

Behöver vi då ha större förståelse för barns protester? Ja, både för vilken situation barnet är i när vi ber dem avbryta något och att acceptera när de reagerar, istället för att peppa och försöka släta över, menar Tova.
– Små barn behöver höra att du förstår att det är jobbigt. Att det är ni två tillsammans, istället för du mot barnet.


3 vanliga bråk i vardagen (och hur ni löser dem!)

1. Rolig aktivitet byts mot tråkig aktivitet

Det är superkul att titta på film, bygga lego eller var djupt försjunken i att rita. Uppmaningen att avbryta är både tråkig och jobbig.
- Det är svårt, nästan omöjligt, för ett litet barn att sluta med något roligt på egen hand, säger Tova. De har inte sammanhanget eller överblicken som du har och avbrottet blir ofta för abrupt.

LÖSNING: Visa att du förstår och sätt ord på det barnet känner. ”Jag förstår att det är tråkigt att stänga av Ipaden, men du måste göra det för vi ska snart äta.” Tillåt att barnet reagerar och hjälp till praktiskt genom att stänga av Ipaden och vägleda hen genom det jobbiga. I stället för att fastna i en halvtimmes tjat och protester kan allt gå på några minuter. 

Lästips! Så skapar ni stressfria morgnar!

2. Energin dippar – eller ”Jag ooorkar inte…”

Ibland blir allt blir dåligt, oavsett vad du gör. Barnet bryter ihop och skriker, ofta när det är dags för hämtning på förskolan eller i mataffären på väg hem.
- Jag tror att de flesta kan känna igen hur lätt det är att tappa kontrollen och höja tonläget när det känns som du har kört huvudet i väggen, säger Tova.

LÖSNING: Nästan alltid handlar det om att barnet - och även du - är trött och hungrig. Släpp de pedagogiska försöken att nå fram för här är det en bulle, en påse nötter eller en banan som behövs. Att få äta och vila en stund i vagnen gör susen för att få upp energinivåerna.

Lästips! 7 geniala sätt att hämta och lämna på förskolan - utan tjat.

3. Bråken blir bara fler och fler

Om ni har hamnat i ett läge när konflikterna ökar och barnet konsekvent vägrar samarbeta är det ofta något i er relation som behöver förbättras. Kanske har för mycket tjat och tjafs gjort att ditt tonläge signalerar irritation.
- Barn är precis som vi vuxna. De tappar lusten att samarbeta med någon som låter arg, är stressad eller verkar frånvarande, säger Tova.

LÖSNING: Fundera på vad ditt barn vill berätta med sitt beteende. Var uppmärksam på hur du uttrycker dig och ser ut i ansiktet när det blir bråkigt. Att bryta vanor gör ofta stor skillnad. Se till att det blir fler stunder när ni gör något roligt tillsammans. Inget barn vill vara i konstant bråkläge.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

08 april, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.