Stressigt på morgonen? 7 geniala knep för att slippa bråk och tjat!

Klockan tickar och varken frukosten, kläderna eller tandborstningen är ens i närheten av genomförda. Du är inte ensam om att hamna tjatiga morgonbråk med ditt barn. Här är 7 smarta knep för att (förhoppningsvis) slippa dem och få en bättre start på dagen! 

8845.jpg

Morgonen är ett av kanske dygnets mest kritiska moment för oss med små barn. Men det finns knep att ta till som hjälper både för stunden, och på lång sikt. Anna Attenius, som är föräldrarådgivare, menar att det kan vara bra att se över hela sin situation, om det gång på gång blir konflikt under morgonen. Då lägger man grunden för en vardag med mindre konflikter generellt.
– Se till att du någon gång under dagen verkligen tar dig tid med ditt barn: att du ägnar din odelade uppmärksamhet åt ditt barn, leker, lyssnar och ställer frågor. Ett barn som blir lyssnat på får lättare att lyssna själv.


7 superknep för en stressfri morgon:



1. Gå upp tidigare (ja, tyvärr!)

Visst, det är inte det man vill höra. Men barn är känsliga för stress, och det är inte de som har bestämt när frukosten på förskolan börjar eller när det är dags för morgonmöte på jobbet. Det går helt enkelt inte att stressa på ett barn, så se till att faktiskt ha tidsmarginaler. Ställ klockan en kvart tidigare och masa dig upp! Se även över om det finns saker att förbereda redan kvällen innan, för att underlätta nästa morgon.

TIPS! Ett lifehack för den som vill slippa klädbråk: låt barnen sova i kläder som funkar för förskolan!

2. Förbered, förbered och förbered (and repeat!)

Hjälp ditt barn att få koll på vad nästa steg är. Du kan påminna om vad som kommer härnäst eller tillsammans rita vad ni gör en vanlig morgon. Då är lätt att också fråga ditt barn "Hur var det nu - brukar vi borsta tänderna före frukosten eller efter?".
Om du hela tiden varslar om vad som ska hända, så hinner ditt barn ställa om. Inte heller vi vuxna klarar av att avluta det vi håller på med på sekunden, säger Anna Attenius.

3. Lämna klädvalet till barnet

Barn älskar att få viktiga uppgifter och klara saker själva. Att välja kläder själv är ett perfekt uppdrag, särskilt om man släpper valet fritt och låter barnet mixa och matcha som det vill. Men tänk på att barn inte riktigt kan hantera att få välja från hela garderoben: ge två eller tre val!

TIPS! Ett sätt att göra valet av kläder lättare är att utgå från vad ditt barn gillar. Det blir mycket roligare att välja mellan skunk-tröjan (spela "Här luktar jätteskumt" med Kokobäng när tröjan åker på!) eller farliga T-rex-tröjan (ja, man måste låta som en galen dinosaurie med den på!).

4. Lek er igenom morgonen

Gör morgonens måste-göra-grejer till en lek! Göm tandborsten på ett roligt ställe, dansa till en härlig låt när alla kläder är på eller åla er i ytterkläderna som en mask. En annan klassiker är vem som snabbast får på sig kläderna (hint: det är sällan du som vinner!). Lek funkar!
– För vissa barn fungerar det jättebra och blir till en rolig stund. Men det finns andra barn som kräver mer och mer lek, och man kan ju inte gå på händer till förskolan. Men allt som man kan göra för att få en kul stund är positivt. Jag tycker att man ska gå på sin magkänsla, och inte oroa sig för ifall man gör fel. Varje förälder känner sitt eget barn bäst, menar Anna Attenius.

5. Gör barnet delaktigt

Målet är samarbete och att hela familjen under morgonen ska jobba åt någorlunda samma håll. Då måste alla känna att de har en viktig plats. Barn älskar att känna sig behövda och delaktiga, och detta tips kan vara till stor hjälp flera gånger per dag: duka, plocka undan, sätta på locken, slabba med disken eller knäcka ägg. Det finns mycket som barnet kan hjälpa till med, även om resultatet kanske inte blir felfritt.
– Se till att göra barnet delaktigt, så att barnet känner att hen är viktig, och kan vara lite stolt över att vara med och påverka och bidra, säger Anna Attenius.

6. Gå inte i tjatfällan

När man börjar tjata, då stängs öronen hos barnen och de säger nej fast de inte vet vad de svarar på tillslut. Och när man tjatar så blir man som förälder ofta bara mer och mer stressad, och till slut arg, säger Anna Attenius. Har man väl gått i tjatfällan, så kan det hjälpa att stanna upp och fråga sig: är det här värt en konflikt? För det mesta kan man släppa det, istället för att hamna i gräl.

7. Catch them being good!

Testa en morgon att enbart fokusera på det som är bra. Vägrar barnet ta på sig vänster strumpa? Men så himla, himla bra att du tog på dig den högra, och snyggt sitter den också! Den gamla visdomen att barn tar uppmärksamhet där de får den, stämmer, och det gäller all typ av uppmärksamhet, även negativ. Så ös på med positiv uppmärksamhet. Ju fler gånger du påpekar hur bra ni jobbar ihop, hur fint det går, desto finare kommer det att gå.
– Vi är ofta ganska snabba på att ta barnen på bar gärning när de gör det vi inte vill att de ska göra. Testa istället att ta dem på bar gärning när det gäller det som fungerar, ‘så bra vi gjorde detta!’ eller ‘Så fint att du hjälpte mig!’ Var generös med berömmet, och var snabb på att kommentera det som fungerar bra, tipsar Anna Attenius.


BONUS! Lär dig jacktricket!

Ta till ett knep för att inte bara lära barnet ta på sig jackan själv, utan dessutom göra det på ett spexigt sätt - helt utan tjat!

  1. Lägg jackan med utsidan nedåt och luvan mot barnet.
  2. Stoppa in händerna där jackärmarna börjar
  3. Släng jacka över huvudet och låt armarna glida in!

Det krävs nästan ett videoklipp för att förstå det här enkla, men geniala sätt att klä på sig:

Lisa Stevik

Lisa Stevik

02 mars, 2024

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.