Folio Images +46 8 720 56 00 info@folio.se

Stressigt på morgonen? 7 geniala knep för att slippa bråk och tjat!

Klockan tickar och varken frukosten, kläderna eller tandborstningen är ens i närheten av genomförda. Du är inte ensam om att hamna tjatiga morgonbråk med ditt barn. Här är 7 smarta knep för att (förhoppningsvis) slippa dem och få en bättre start på dagen! 

Morgonen är ett av kanske dygnets mest kritiska moment för oss med små barn. Men det finns knep att ta till som hjälper både för stunden, och på lång sikt. Anna Attenius, som är föräldrarådgivare och har hållit föräldrautbildningar i 20 år i Göteborg, menar att det kan vara bra att se över hela sin situation, om det gång på gång blir konflikt under morgonen. Då lägger man grunden för en vardag med mindre konflikter generellt.
– Se till att man någon gång under dagen verkligen tar sig tid med barnet, att man ägnar sin odelade uppmärksamhet åt sitt barn, leker, lyssnar, ställer frågor. Ett barn som blir lyssnat på får lättare att lyssna själv.

7 superknep för en stressfri morgon:1. Gå upp tidigare (ja, tyvärr!)

Visst, det är inte det man vill höra. Men barn är känsliga för stress, och det är inte de som har bestämt när frukosten på förskolan börjar, när pendeltåget går eller när det är dags för morgonmöte på jobbet. Det går helt enkelt inte att stressa på ett barn, så se till att faktiskt ha tidsmarginaler, hur svårt det än är. Så ställ klockan en kvart tidigare och masa dig upp! Se även över om det finns saker att förbereda redan kvällen innan, för att underlätta nästa morgon (så som att packa väskan till förskolan eller ta fram kläder).

2. Förbered, förbered och förbered
 (and repeat!)

Det är inte fel att under morgonen börja i alla fall varannan mening med “om en liten stund ska vi…” och i god tid förbereda barnet på frukosten, tandborstningen, påklädningen och allt däremellan.
Om man hela tiden varslar om vad som ska hända, så hinner barnet ställa om. Inte heller vi vuxna klarar av att avluta det vi håller på med på sekunden, säger Anna Attenius.

3. Lämna klädvalet till barnet

Barn älskar som sagt att få viktiga uppgifter och klara saker själva. Att välja kläder själv är ett perfekt uppdrag, särskilt om man släpper valet fritt och låter barnet mixa och matcha som det vill. Är Frost-tröjan och de nästan för små Cars-tightsen den hetaste kombon ditt barn kan tänka sig, så är det förstås det som ska på. Men tänk på att barn inte riktigt kan hantera att få välja från hela garderoben: ge två eller tre val!

4. Lek er igenom morgonen

Kan påklädningen bli en tävling, att hitta till tandborsten med förbundna ögon en utmaning, eller frukosten ett äventyr med mjölkhav och grötberg? Kanske Bolibompas geniala inslag “Klädracet” bli en stående punkt på familjens morgonschema? Ibland kan det bästa vara att klä sysslorna i en lek. Man behöver inte heller som förälder känna att det är fel att “lura” barnet genom morgonen, och att alla andra säkert får iväg ungarna till förskolan utan att varje morgon behöva vara en häst.
– För vissa barn fungerar det jättebra och blir till en rolig stund, medan det finns andra barn som kräver mer och mer lek, och man kan ju inte gå på händer till förskolan. Men allt som man kan göra för att få en kul stund är positivt. Jag tycker att man ska gå på sin magkänsla, och inte oroa sig för ifall man gör fel. Varje förälder känner sitt eget barn bäst, menar Anna Attenius.

5. Gör barnet delaktigt

Målet är samarbete, att hela familjen under morgonen ska jobba åt någorlunda samma håll. Då måste alla känna att de har en viktig plats.
– Se till att göra barnet delaktigt, så att barnet känner att hen är viktig, och kan vara lite stolt över att vara med och påverka och bidra, säger Anna Attenius.
Barn älskar att känna sig behövda och delaktiga, och detta tips kan vara till stor hjälp flera gånger per dag: duka, plocka undan, sortera tvätt, slabba med disken eller knäcka ägg, det finns mycket som barnet kan hjälpa till med, även om resultatet kanske inte blir felfritt.

6. Gå inte i tjatfällan

När man börjar tjata, då stängs öronen hos barnen och de säger nej fast de inte vet vad de svara på tillslut. Och när man tjatar så blir man som förälder ofta bara mer och mer stressad, och till slut arg, säger Anna Attenius. 
Har man väl gått i tjatfällan, så kan det hjälpa att stanna upp och fråga sig: är det här värt en konflikt? För det mesta kan man släppa det, istället för att hamna i gräl. Lyssna på det här avsnittet som bara handlar om trots och slippa bråk med ditt barn! 

7. Ös på med beröm!

Testa en morgon att enbart fokusera på det som är bra. Vägrar barnet ta på sig vänster strumpa? Men så himla, himla bra att du tog på dig den högra, och snyggt sitter den också! Den gamla visdomen att barn tar uppmärksamhet där de får den, stämmer, och det gäller all typ av uppmärksamhet, även negativ. Så ös på med positiv uppmärksamhet, ju fler gånger du påpekar hur bra ni jobbar ihop, hur fint det går, desto finare kommer det att gå.
– Vi är ofta ganska snabba på att ta barnen på bar gärning när de gör det vi inte vill att de ska göra. Testa istället att ta dem på bar gärning när det gäller det som fungerar, ‘så bra vi gjorde detta!’ eller ‘Så fint att du hjälpte mig!’ Var generös med berömmet, och var snabb på att kommentera det som fungerar bra, tipsar Anna Attenius.


BONUS! Lär dig jacktricket!


Ta till ett knep för att inte bara lära barnet ta på sig jackan själv, utan dessutom göra det på ett spexigt sätt. Lägg jackan med framsidan upp på golvet framför barnet, med halsen närmast barnets fötter. Be barnet stoppa in händerna där jackärmarna börjar, sedan kan trä jackan över huvudet, med händerna kvar, och vips är den på! Helt utan tjat!

Det krävs nästan ett videoklipp för att förstå det här enkla men geniala sätt att klä på sig: