7 geniala sätt att lämna och hämta på förskolan (utan tjat!)

Pju! Det kan vara rena rama maraton-loppet att ta sig från hemmet till förskolan – och sen hem IGEN! Här får du våra 7 bästa knep för att slippa tjat, stress och bråk vid lämningen och hämtningen på föris.


Så gör du det enklare hemma

1. Låt barnet sova i rätt kläder

En pyjamas består ofta av tröja och ett par tights. Vad har barn på sig på förskolan? Ofta tröja och tights. Med andra går det finfint att sova i förskolekläderna – och helt slippa tjat på morgonen om påklädning. Vill du ha fler tips för att slippa stress på morgonen? Det har vi samlat i den här artikeln!

2. Äggklockan är din bästa vän

Kämpigt att komma hemifrån i tid? Timern på mobilen i all ära, men ibland är det bra att fysiskt kunna vrida upp en klocka, höra den ticka och sedan bli avbruten av en signal. Äggklockan är perfekta investeringen.

  • Om ditt barn vill ha ett par minuter att leka färdigt kan ni gemensamt bestämma antal minuter innan klockan ringer och det är dags att gå.
  • Tävla mot klockan om vem som kan få på sig kläderna innan tiden är slut.
  • Sätt klockan på 15 minuter, släpp allt och lek tillsammans med ditt barn. Att ha roligt ihop en stund säger experterna ger större chans att barnet sedan vill samarbeta när det är dags att komma iväg.

3. Trotsåldern? Ge utrymme för egna beslut och ansvar!

Har du lyssnat på våra poddavsnitt med Petra Krantz Lindgren (som detta eller detta med konkreta råd)? Där pratar vi bara om barn i trotsåldern och hur man minskar antalet konflikter. Hon pratar ofta om att vi behöver förebygga att konflikten uppstår genom att ge barnet utrymme att få ta ansvar och egna beslut. Kanske kan ditt barn vissa saker som du hjälper med på rutin, till exempel att hälla upp mjölken? Barn fixar ofta mer än vi tror när de får chansen. Så välj kläder och skor som är enkla att ta på själv: gummistövlar är perfekta att bara kliva i!


Så gör du lämningen stressfri

4. Kom i extra god tid

Visst lyckas man nästan jämt komma till förskolan tre minuter innan man själv måste iväg? Att vänta på att skor ska tas av, mössan hamnar på rätt ställe och sedan komma in på avdelningen tar sin lilla tid. Vårt tips: tänk att tiden du ska vara på förskolan är minst 15 minuter innan du behöver gå. Barn känner ofta av när vi vill “snabba på” allt som ska göras, och det går om möjligt ännu långsammare. Om du istället känner att du har gott om tid spelar det ingen roll om det tar en stund att diskutera alla kompisarnas ytterkläder eller titta på teckningar på vägen in.

5. Berätta något superviktigt för barngruppen

Många barn gillar att vara på förskolan, men just vid lämningen kan det vara svårt att släppa förälderns hand. Ett sätt att göra det enklare att komma in i leken med kompisarna kan vara att be barnet berätta om något superintressant som hänt sedan gårdagen: kanske bakade ni chokladbollar igår, satt längst bak i bussen på vägen dit eller så tutade sopbilen på er. Att barnet lockas att berätta något spännande gör ofta att det blir enklare komma igång och springa in.
 


Så slipper du tjat vid hämtningen

6. Ät en banan och klä av dig

Du kanske har haft en stressig dag på jobbet och känslan sitter lätt kvar när vi hämtar. Ta en minut och gör följande:

  • Ät en frukt! Vi packar ofta mellis till barnen, men glömmer oss själva. Ett stabilt blodsocker is your friend!
  • Packa extragrejer i hallen innan du hämtar! Ofta ska vi både klä på barnet och packa ner extra kläder och blöta vantar samtidigt. Packa istället allt innan du hämtar, så är hälften av jobbet gjort.
  • Ta av dig jackan! När vi blir varma och svettiga blir vi också lättare irriterade. Tänk att du ska stanna en stund. Det är okej att sitta kvar med barnet och bygga lego en kvart innan ni går. Många barn har svårt att avbryta lek i samma sekund som föräldern kommer.

7. Locka med plask och vattenpölar

De flesta föräldrar vet att lek oftast är den enklaste vägen till att komma iväg från förskolan utan bråk. Men visst har vi alla ganska lätt att istället säga att vi måste skynda oss för att hinna laga mat eller passa någon tid? Ha några ess i rockärmen istället som barnet gillar!
För vissa barn är tävlingar jättekul, och för andra kan det funka att locka med något spännande på vägen hem. Du kan till exempel säga “Vet du vad som har hänt vid bygget idag? Jag såg en JÄTTESTOR grävmaskin där när jag åkte förbi med bussen. Vill du titta på den?” eller varför inte “Det har regnat idag! Det finns så många kul vattenpölar att hoppa i på vägen hem. På med stövlarna!”.
 


Och du – blev det bråk och tjat idag? Ingen fara, imorgon har du chans att göra om alltihop igen 🙂