Att-göra-lista för gravida? Här är ALLT du behöver ha koll på!

I slutet av graviditeten kan att-göra-listan tyckas oändlig och de praktiska besluten väl många. Vi listar de viktigaste sakerna du behöver tänka på – bocka av och andas ut!

7942.png

1. Gör en inköpslista - och stryk typ hälften!

Visst är en del inköp oundvikliga, men många saker som kanske presenteras som ett absolut måste för nyblivna föräldrar kan man faktiskt klara sig hur bra som helst utan. Å andra sidan kan vissa nödvändiga prylar vara riktigt välbevarade hemligheter för en förvirrad förstagångsförälder (som att amningskupor är ovärderligt att ha med sig till BB, om man är kvar när mjölken börjar rinna till!). Här hittar du vår checklista inför BB-väskan och den ultimata inköpslistan till nyfödd bebis.

2. Få koll på försäkringarna - innan det är dags!

Vad är det sista du vill behöva tänka på hemma i bebisbubblan? Just det - försäkringar. Gör dig själv en stor tjänst och kolla redan innan bebisen kommer vilken barnförsäkring du vill teckna. Om du har tecknat en gravidförsäkring: tänk på att den främst gäller graviditet och förlossning OCH att den inte automatiskt övergår i en barnförsäkring.

3. Ha ett litet apotek för en liten person

Ifall det skulle behövas är det bra att ha ett bebisapotek redo. Det får gärna innehålla febernedsättande paracetamol, en nässug till de små näsborrarna, mjukgörande zink-kräm till rumpan, vätskeersättning och en febertermometer.

4. Skaffa bärhjälp

Det finns ett ställe där din bebis kommer att vilja vara allra mest: i din famn (!!). De där få kilona som ditt knytte väger kan dock ganska snart börja kännas i ryggen, särskilt hos den som burit barnet i magen och vars core-muskulatur med största sannolikhet inte är på topp. Då är en bärsjal eller en bärsele anpassad för spädbarn guld värt. Dessutom får du bägge händerna fria, vilket plötsligt är långt ifrån en självklarhet!

5. Gör en ring-och-be-om-hjälp-lista

På tal om bärhjälp så är det bra att under graviditeten fundera över vilka personer som finns runt omkring dig: föräldrar, syskon, vänner eller kanske en trevlig granne. De är helt ovärderliga (!!) att kunna ringa för ett få en stunds hjälp. Det är nämligen inte helt lätt (läs: ibland omöjligt) att ta en dusch eller blunda en stund med en liten bebis hemma. Att någon då kan vagga runt i rummet intill är guld värt.

6. Checka av med Försäkringskassan ...

Som tur är verkar Försäkringskassan snappat upp att många föräldrar tycker att det kan vara krångligt att tänka på ersättning och räkna på dagar i början. De har en egen funktion på sin hemsida där du knappar in just din arbetssituation, och får en checklista över vad du behöver göra. Steg ett gäller dock för alla gravida: anmäl att du är gravid!

Kolla även upp ditt SGI och hur mycket ersättning du kommer att få för det antal dagar du ska ansöka om, så att ni i förväg är beredda på hur mycket inkomstbortfall familjen kommer att ha. Du ska också anmäla till vilket konto som barnbidraget ska sättas in till (men först efter att bebisen har kommit).

7. … och med din arbetsgivare

På vissa arbetsplatser har de anställda rätt till utfyllnad av lönen utöver ersättningen från försäkringskassan. Glöm inte kolla upp! Dubbelkolla även så att din arbetsgivare har svarat på försäkringskassans inkomstförfrågan, ifall den har fått en sådan.

8. Ladda upp med kloka råd från experterna

Ett toppensätt att förbereda sig inför att bli förälder är att lyssna på kloka experter. Här på Rulla vagn hittar du allt ifrån gratis mailkurser om förlossning, amning och första tiden med bebis till lugnande svar från experter i Rulla vagn-podden. Och dessutom: hundratals artiklar och guider inför livet med bebis.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.