Rulla vagn-podden

I Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter!

Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta, utveckling, viktkurvor och vad som väntar den första tiden med bebis. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. Programledare är Evelina Åkerberg, vd för Rulla vagn.

Följ och lyssna på podden

iTunes/Podcaster / Android / Spotify / RSS

Senaste avsnitten

Så ofta andra småbarnsföräldrar sex (och lyssnarfrågor!) – Kalle Norwald

+

Hur ofta har andra småbarnsföräldrar sex? Är det normalt att lusten minskar? Och varför är det så svårt att få till det, även om man vill?

Idag får vi besök av sexologen och terapeuten Kalle Norwald för att diskutera sexlivet efter barn. Hur ofta har “alla andra” sex? Vad gör man när lusten är som bortblåst? Och hur sjutton behåller man gnistan mitt i de smått kaotiska småbarnsåren? Det pratar vi om idag!

Avsnittet sponsras av Polarn O. Pyret, Knodd och Dina Försäkringar

Länk till avsnittet

Tjock av ersättning? Utbrott vid 18 månader? Klippa kort tungband? – Lisa Västberg

+

När är bästa tiden att börja förskolan? När ska ett kort tungband klippas? Och varför i hela friden får 1,5-åringen utbrott? 10 frågor till BVC-sköterskan!

I det här avsnittet ger BVC-sköterskan Lisa Västberg svar på 10 vanliga frågor från våra Instagram-följare. Vi hinner prata om bebisar kan bli tjocka av modermjölksersättning, hur du som förälder kan göra inskolningen lättare och när ett kort tungband ska klippas. Vi hinner också prata om bästa åldern för att börja på förskolan, om burkmat är lika okej som hemlagad och när det är dags att sluta med välling på kvällen.

Avsnittet sponsras av Multi-Mam, Minstingen, Dina försäkringar och Polarn O. Pyret.

Länk till avsnittet

Därför vaknar din bebis på natten (lösningar som FUNKAR!) – Courtney Landin

+

Vad är den vanligaste anledningen till att din bebis ofta vaknar på natten? Hur slipper du vagga eller amma till sömns? Och hur sjutton får du sova bättre?

I det här avsnittet ger Courtney Landin, sömncoach och författare till “Happy sleeping baby”, sina bästa råd om din bebis vaknar ofta på natten. Hon förklarar vad de vanliga orsakerna är till att bebisen vaknar, och ger konkreta förslag på hur du kan få sova bättre.

Avsnittet sponsras av Polarn O. Pyret, Apohem, Minstingen och Multi-Mam

Länk till avsnittet

Allt du vill veta om potträning och att bli blöjfri – tips och råd!

+

Vilken är bästa åldern att sluta med blöjan? Hur slipper du negativ stress? Och hur sjutton gör man om barnet bara vägrar pottan?

I säsongens sista avsnitt går vi all in på potträning och att bli blöjfri. BVC-sköterskan Lisa Västberg guidar oss genom de bästa tipsen inför potträningen och svarar på lyssnarnas frågor. Vi pratar om bästa tiden för att bli blöjfri, vad man gör om barnet helt vägrar bajsa på pottan och när det är dags att sluta med blöjan på natten.

Avsnittet sponsras av Minstingen, Multi-Mam och Apohem.

Länk till avsnittet

Så viktig är sömnen för bebisens utveckling – sömnforskarens råd!

+

Kan för lite sömn påverka bebisens utveckling negativt? Hur mycket sömn är rekommenderat för små barn? Och vad är egentligen grundläggande för bra sömnvanor? 

Det här avsnittet med sömnforskaren Frida Rångtell vill du inte missa. Hon berättar hur och varför bebisens sömn är viktigt för utvecklingen. Vi pratar också om hur sömnen fungerar för små barn och varför bra sömn gör det enklare att lära sig nya färdigheter.

Avsnittet sponsras av Apohem (15 % rabatt med koden RULLAVAGN), Minstingen och Multi-Mam

Länk till avsnittet

Hopplösheten när bebisen vaknar ofta, magknip på natten och börja äta

+

Hur hanterar man rädslan att bebisen ska sätta i halsen? Hur viktig är extra järn egentligen när bebisen börjar äta? Och hur hjälper man en 2,5-åring att sluta suga på fingrarna? 

I veckans avsnitt är BVC-sköterskan Lisa Västberg tillbaka med svar på lyssnarfrågor. Vi pratar om när bebisen börjar äta, om den magiska tremånaders-gränsen verkligen existerar, dålig sömn och om det är viktigt att bebisar rapar.

Avsnittet sponsras av Minstingen, Apohem, Cybex och Multi-Mam

Länk till avsnittet

Socker och makaroner med ketchup – helt okej eller absolut nej?

+

Hur farligt är det egentligen med socker? Är det okej att barn helst bara vill äta makaroner och ketchup? Och är lördagsgodis en bra eller dålig idé?

Dietisten, föreläsaren och författaren Sara Ask guidar oss genom hur dåligt det egentligen är med socker – och hur du kan tänka som förälder. Hon tipsar också om hur du kan få in mer variation i vardagsmaten och slippa stress om ditt barn bara vill äta samma sak mest hela tiden. Hur ska man tänka kring lördagsgodis? Är det bättre att helt säga nej till socker, eller kan det skapa ett större begär? Och vad är bra mat som barn gillar? In och lyssna!

Avsnittet sponsras av Minstingen, Polarn O. Pyret och Cybex

Länk till avsnittet

Så funkar nyfödda bebisars sömn – tips och rutiner!

+

Vad är normalt när det gäller nyföddas sömn? När kan du börja med rutiner? Och hur sjutton vet man om bebisen sover för lite?

I veckans avsnitt pratar vi om nyföddas sömn med sömncoachen Courtney Landin, som också är författare till boken “Happy sleeping baby”. Varför sover nyfödda som de gör? Vad är supermjuka rutiner att börja med redan när bebisen är liten? Och hur förstärker du en bra dygnsrytm? Vi hinner också svara på lyssnarfrågor, bland annat om nyfödda kan sova för lite.

Avsnittet sponsras av Apohem, Kry och Dina Försäkringar.

Länk till avsnittet

Så påverkas barn av konflikter i familjen (och så minskar du på tjafset!)

+

Hur påverkas barn av bråk i familjen? Finns det bra strategier för att komma överens? Och hur sjutton slutar man slutar man tjafset i vardagen? 

I veckans avsnitt pratar Jonas Dillner med familjepsykologen Tova Winblad, som är författare till boken “Hela havet stormar”. Tillsammans snackar de om hur man kan minska på konflikterna i familjen. Går konflikter att undvika – och handlar det mer om hur vi bråkar, än att vi bråkar? Tar barn skada när det blir mycket bråk och ett högt tonläge?

Avsnittet sponsras av Cybex, Polarn O. Pyret och Dina Försäkringar.  

Länk till avsnittet

Ettåring som vägrar ALLT, tuff start med nyfödd och syskonchock

+

Är det normalt att kärleken till bebisen tar tid efter en tuff start som förälder? Hur hanterar man en ettåring som säger NEJ till precis allt? Och kan en syskonchock göra att ett barn backar i utvecklingen? 

I veckans avsnitt är BVC-sköterskan Lisa Västberg tillbaka och lugnar alla Sveriges småbarnsföräldrar. Vi pratar om envisa ettåringar som säger nej till det mesta, vad man kan göra när kärleken till bebisen tar tid och om det är vanligt att backa i utvecklingen när man får syskon. Vi hinner också snacka om det är helt okej att bebisen får mindre stimulans under pandemin.

Avsnittet sponsras av Cybex, Polarn O. Pyret, Semper och Dina Försäkringar

Länk till avsnittet