Rulla vagn-podden

I Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter!

Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta, utveckling, viktkurvor och vad som väntar den första tiden med bebis. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. Programledare är Evelina Åkerberg, vd för Rulla vagn. Ställ din fråga till våra experter podd@rullavagn.nu!

Följ och lyssna på podden

iTunes/Podcaster / Android / Spotify / RSS

Senaste avsnitt

12. Första tiden som förälder, kämpig amning – och barn som vägrar att sluta med välling

+

Barnläkaren Cecilia Chrapkowska Florén svarar på lyssnarnas frågor om den första tiden som nybliven förälder, gallskrikande barn, amningspress, barn som aldrig kommer till ro och om amning innebär totalförbud för alkohol. Öppna öronen – nu kör vi! Har du en fråga? Maila till podd@rullavagn.nu!

Länk till avsnittet

11. Dämpa bli-förälder-chocken, hantera en jobbig svärmor – och om hur ansvaret blir delat

+

Familjeterapeuten Mats Linde svarar på lyssnarnas frågor om att dela på ansvaret, ge varandra egentid, få tillbaka glöden och att hantera en svärmor som tycker att barnbarnet visst kan få äta socker. Det här avsnittet är en skänk från ovan en mulen söndag. Lyssna bums!

Länk till avsnittet

10. Fajten om lugna matstunder, att muta med macka – och om kladd kan vara toppen

+

Barndietisten Sara Ask svarar på lyssnarnas frågor om att ta fajten runt matbordet på rätt sätt, att se det kuliga med kladd, minska matstressen och om en bonusmacka kanske är ett klokt val. Pass på – det här avsnittet vore dumt att missa.

Avsnittet sponsras av Ellas Kitchen, läs mer på www.ellaskitchen.se/kompis

Länk till avsnittet

9. Hur du fixar att inte få sova (!!), extrem mammighet och svartsjuka bland syskon

+

Barnsjuksköterskan Lisa Västberg svarar på lyssnarnas frågor om att fasa ut vällingen, hantera syskon-svartsjuka, förstå baby blues och hur du bäst hanterar ett barn som är jättejätte-mammig. Om du är en smula i föräldrachock: lyssna på det här avsnittet för att få lite lugn.

Avsnittet sponsras av Dina Försäkringar, läs mer på www.dina.se

Länk till avsnittet

8. Noll med sex, att tampas med besvärlig svärmor och vem som ska ta skriknätterna

+

Familjeterapeuten Mats Linde svarar på lyssnarnas frågor om att hitta sexlusten, kväva bråk, att bemöta pikar från pappaledig-fientliga kollegor och om den som jobbar också ska ta hand om skrikbebisen på natten. Lägg allt åt sidan – lyssna på det här avsnittet bums.

Länk till avsnittet

7. Smarta sömnmetoder, när amningen krånglar och om det är okej med en jobbande mamma

+

Barnläkaren Cecilia Chrapkowska Florén svarar på lyssnarnas frågor om oro över att orden dröjer, nattningsrutiner som fungerar, barn som tjoar på nätterna och om mamman “får” börja jobba efter 2 månader. Höj volymen – det här avsnittet är som en trippel espresso klockan 04.50.

Länk till avsnittet

6. Bebisar som matvägrar, lagom smakportioner och om Babblarna får vara med vid matbordet

+

Barndietisten Sara Ask svarar på lyssnarnas frågor om att få små barn att börja äta, servera lagom smakportioner, distrahera på rätt sätt och hur föräldrar kan tänka när det går långsamt att väcka barnets intresse för mat. Listen up om du har en bebis som inte alltid gör som du vill vid matbordet – här får du svar på dina många frågor.

Avsnittet sponsras av Ella’s Kitchen, läs mer på www.ellaskitchen.se/kompis.

Länk till avsnittet

5. Utdragna nattningar, barn som vägrar flaskan och hur sjutton du hanterar allt trots

+

Barnsjuksköterskan Lisa Västberg svarar på lyssnarnas frågor om att lämna tidigt till barnvakt, fixa utdragna nattningar, få barn att sova i sängen (och ta flaskan!) och om hur du som förälder undviker att bli fullkomligt galen av ditt barns trots. Det finns hopp – lyssna på det här avsnittet!

Avsnittet sponsras av Dina Försäkringar, läs mer på www.dina.se.

Länk till avsnittet

4. Längtan efter egentid, vänner som försvinner och om det är okej att bråka inför barnen

+

Familjeterapeuten Mats Linde svarar på lyssnarnas frågor om att dela på ansvaret, ge och få egentid, att (inte) kolla mobilen jämnt och om det är stort nejnej på att bråka inför sina barn. Lyssna för att få en lite enklare vardag!

Länk till avsnittet

3. Magknip av D-droppar, kampen med kolik – och skräcken för plötslig spädbarnsdöd

+

Barnläkaren Cecilia Chrapkowska Florén svarar på lyssnarnas frågor om bebisar som skriker, att hantera kolik, få ordning på kort tungband, slippa skräcken för spädbarnsdöd – och hur allvarligt det är med rökning i närheten av barn. Det här är avsnittet för dig som fullkomligt ringer ner 1177.

Länk till avsnittet

2. Ja eller nej till lördagsgodis, barn som vägrar äta och när det får vara nog med välling

+

Barndietisten Sara Ask svarar på lyssnarnas frågor om kräsna barn, oro för näringsbrist, 3-åringar som bara äter välling, och om det är okej att muta med lördagsgodis. Spetsa öronen!

Länk till avsnittet

1. Tvååringen vägrar att sova själv, barn som bits och oron över att vara en dålig mamma

+

Barnsjuksköterskan Lisa Västberg svarar på lyssnarnas frågor om ersättning är lösningen för bebisen som inte går upp i vikt, tvååringen som inte vill sova själv, knepen för att sluta amma på natten och barn som bits på förskolan. Inte missa!

Länk till avsnittet