Rulla vagn-podden

I Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter!

Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta, utveckling, viktkurvor och vad som väntar den första tiden med bebis. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. Programledare är Evelina Åkerberg, vd för Rulla vagn. Ställ din fråga till våra experter podd@rullavagn.nu!

Följ och lyssna på podden

iTunes/Podcaster / Android / Spotify / RSS

Senaste avsnitten

Förlossnings-special: bästa smärtlindringen, rädsla för bristningar och få barn tätt

+

Vad hjälper mot smärtan i krystfasen? Minskar risken för bristningar med barn nr 2? Och vad gör man om förlossningen går väldigt snabbt?

I dagens avsnitt svarar barnmorskan Asabea Britton på lyssnarnas frågor om förlossningar. Hon guidar oss genom de olika faserna av en förlossning och vilken smärtlindring som funkar bäst. Vi pratar också om den vanliga rädslan för bristningar och när förlossningar går väldigt snabbt.

Avsnittet sponsras av BugabooDina Försäkringar och MAM.

Länk till avsnittet

Bebisars sömn: psykologen svarar på lyssnarfrågor

+

Hur lär man en bebis som vill bli vaggad att somna i sängen? Hur blir läggningarna lugnare med en vild tvååring? Och kan barn sova för mycket?

I det här avsnittet svarar Alexandra Arnberg, legitimerad psykolog och psykoterapeut inom KBT, på lyssnarnas frågor om sömn. Hon har jobbat med barn och sömnstörningar i många år. Vi pratar om bebisar som helst vill bli vaggade till sömns, och hur man steg för steg kan göra för att få bebisen att somna i sängen. Vi snackar också om hur läggningarna med en vild tvååring kan bli lugnare, om bebisar kan sova för mycket och vad man gör när familjen mini-boss vill starta dagen kl 04 varje dag.

Avsnittet sponsras av Kavat och Mat.se (ange koden RULLAVAGN200 för 200 kr rabatt som ny kund!).

Länk till avsnittet

Oro att göra fel, barn som inte äter och kämpig första tid

+

Hur gör man när ett barn absolut inte vill äta? Går att “göra fel” med rutiner? Och hur får man en bebis att somna om på natten?

Idag svarar BVC-sköterskan Lisa Västberg på lyssnarnas frågor. Vi hinner prata om en 2,5-åring som inte vill äta, en bebis som vägrar att somna om och hur man gör för att sluta amma på natten. Vi hinner också prata om en fråga kring hur viktigt det är att följa rutiner. In och lyssna!

Avsnittet sponsras av Mat.se (ange koden RULLAVAGN200 för 200 kr rabatt som ny kund!) och KRY.

Länk till avsnittet

Sömn: allt om nattning och vad som är viktigt för att sova bra

+

Finns det några “magiska knep” för bättre sömn? Varför är nattningsrutinen så viktig? Och hur sjutton nattar man ett barn på rätt sätt?

I det här avsnittet möter vi Hanna Fischer, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut inom KBT på Moment Psykologi. Hon kan det mesta om barn och sömn. Vi pratar om varför barn sover så dåligt, om varför nattningsrutinen är så viktig och vad som påverkar sömnen i olika åldrar. Ett riktigt matigt avsnitt för dig som vill sova lite bättre!

Avsnittet sponsras av Bugaboo och SF Kids.

Länk till avsnittet

Magknip och krångel med magen hos de minsta

+

Varför får nyfödda magknip? Vad hjälper mot krångel med magen? Och hur sjutton vet om man det är kolik?

I dagens avsnitt pratar vi bara om magen hos de allra minsta bebisarna med Catharina Tennefors på Semper. Vi snackar om varför nyfödda får magknip, vad man som förälder kan göra åt det och vad som kan hjälpa om bebisen har kolik. Det blir också en fördjupning i vad som händer med magen när bebisen börjar äta riktig mat.

Avsnittet är ett samarbete med Semper.

Länk till avsnittet

Artiklar & guider

Här på Rulla vagn hittar du hundratals artiklar och guider som gör livet med bebis enklare, föräldraledigheten roligare – och sömnen mycket bättre. In och kika.