Rulla vagn-podden

I Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter!

Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta, utveckling, viktkurvor och vad som väntar den första tiden med bebis. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. Programledare är Evelina Åkerberg, vd för Rulla vagn.

Följ och lyssna på podden

iTunes/Podcaster / Android / Spotify / RSS

Senaste avsnitten

Allt du vill veta om potträning och att bli blöjfri – Lisa Västberg

+

Vilken är bästa åldern att sluta med blöjan? Hur slipper du negativ stress? Och hur sjutton gör man om barnet bara vägrar pottan?

I säsongens sista avsnitt går vi all in på potträning och att bli blöjfri. BVC-sköterskan Lisa Västberg guidar oss genom de bästa tipsen inför potträningen och svarar på lyssnarnas frågor. Vi pratar om bästa tiden för att bli blöjfri, vad man gör om barnet helt vägrar bajsa på pottan och när det är dags att sluta med blöjan på natten.

Avsnittet sponsras av Bonti, Decubal och Apohem.

Länk till avsnittet

Så funkar anknytning till din bebis första året – Clara Linnros

+

Vad sjutton är egentligen anknytning? Vad kan störa relationen? Och hur vet du att din bebis har en trygg anknytning? 

I dagens avsnitt djupdyker vi i ämnet anknytning tillsammans med barnpsykologen Clara Linnros. Vi pratar om hur det egentligen går till när anknytning skapas och vad som kan påverka den både positivt och negativt. Clara svarar också på lyssnarnas frågor om anknytning.

Avsnittet sponsras av Bonti och Decubal.

Länk till avsnittet

Så funkar nyfödda bebisars sömn – tips och rutiner! – Courtney Landin

+

Vad är normalt när det gäller nyföddas sömn? När kan du börja med rutiner? Och hur sjutton vet man om bebisen sover för lite?

I veckans avsnitt pratar vi om nyföddas sömn med sömncoachen Courtney Landin, som också är författare till boken “Happy sleeping baby”. Varför sover nyfödda som de gör? Vad är supermjuka rutiner att börja med redan när bebisen är liten? Och hur förstärker du en bra dygnsrytm? Vi hinner också svara på lyssnarfrågor, bland annat om nyfödda kan sova för lite.

Avsnittet sponsras av Bonti och Apohem.

Länk till avsnittet

Första tiden med bebis – kroppen, knoppen och känslorna (!!) – Lisa Västberg

+

Är det normalt att kärleken till bebisen tar tid? Hur mår kroppen efter en förlossning? Och hur gör man när hela släkten vill komma på besök?

I dagens avsnitt pratar vi med BVC-sköterskan Lisa Västberg om den första tiden med bebis. VI pratar om den känslomässiga berg-o-dalbanan, om det är normalt att det tar tid att känna kärlek till bebisen och hur både kroppen och knoppen mår efter en förlossning.

Avsnittet sponsras av Bonti och Multi-Mam.

Länk till avsnittet

Sätta gränser utan mutor eller hot – så ger du ditt barn en sund självkänsla – Petra Krantz Lindgren

+

Varför är det viktigt att veta att man duger, trots att man inte är perfekt? Och hur sjutton sätter man gränser på ett bra sätt?

Idag pratar vi med beteendevetaren och författaren Petra Krantz Lindgren varför det är så viktigt med barns självkänsla. Hur kan du som förälder påverka den? Hur sätter man gränser utan att hota och muta?

Avsnittet sponsras av Bonti och Polarn O. Pyret.

Länk till avsnittet

Så viktig är sömnen för bebisens utveckling – sömnforskarens råd! – Frida Rångtell

+

Kan för lite sömn påverka din bebis utveckling negativt? Hur mycket sömn är rekommenderat för små barn? Och vad är egentligen grundläggande för bra sömnvanor? 

Det här avsnittet med sömnforskaren Frida Rångtell vill du inte missa. Hon berättar hur och varför bebisens sömn är viktigt för utvecklingen. Vi pratar också om hur sömnen fungerar för små barn och varför bra sömn gör det enklare att lära sig nya färdigheter.

Avsnittet sponsras av Bonti och Polarn O. Pyret.

Länk till avsnittet

Tjafs i vardagen, dåligt samvete av egentid och ingen lust till sex – Clara Zelleroth

+

Hur slipper man vardagsbråk? Hur hanterar man dåligt samvete över egentid? Och hur sjutton hittar man lusten till sex igen?

Idag får vi höra psykologen Clara Zelleroth tankar om lyssnarnas frågor. Vi pratar om dåligt samvete över att ta tid för sig, att kämpa med sexlusten under småbarnsåren och att ha en jobbig känsla inför att gå tillbaka till jobbet. Vi hinner också prata om hur man slipper bråk trots att den ena är spontan och den andra vill ha ordning och reda i schemat.

Avsnittet sponsras av Polarn O. Pyret och Multi-Mam.

Länk till avsnittet

Trots-special: konkreta strategier, hantera tålamodet och färre konflikter – Petra Krantz Lindgren

+

Hur kan du minska på trots-utbrotten? Är det okej själv att bli arg? Och vad sjutton är trots egentligen?

Idag pratar vi med författaren Petra Krantz Lindgren om barn i den så kallade trots-åldern. Vi snackar om hur man som förälder kan hantera det egna tålamodet och om det är okej att bli arg ibland. Vi pratar också om vad trots egentligen är och hur du som förälder kan minska konflikterna hemma. Inte missa!

Avsnittet sponsras av Apohem och Polarn O. Pyret.

Länk till avsnittet

Första tiden med nyfödd bebis: 5 frågor ALLA ställer sig! – Lisa Västberg

+

Här tipsar vi om 5 vanliga frågor som de flesta ställer sig den första tiden om sömn, skrik, blöjbyten och besök från släkten.

Idag får vi höra BVC-sköterskan Lisa Västbergs svar på 5 vanliga frågor som de flesta föräldrar ställer sig den första tiden – om allt från sömn och blöjbyten till om det faktiskt är okej att säga nej till besök.

Avsnittet sponsras av Apohem och Multi-Mam.

Länk till avsnittet

Vad alla föräldrar borde få veta (psykologernas tips!) – Maria Lalouni & Kajsa Lönn Rhodin

+

Hur sjutton sätter man gränser på rätt sätt? Är det okej att bli arg? Och hur slipper du många av bråken med ditt barn?

I dagens avsnitt träffar vi psykologerna Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni, som är författare till boken “Vad alla föräldrar borde få veta”. De berättar om varför det är så viktigt att vara närvarande, att kvantitet faktiskt är kvalitet när det gäller tid med barn och hur man gör för att slippa så många konflikter med sitt barn. Vi hinner också prata om fem riktigt smarta föräldrafinesser, att sätta gränser och varför det är så viktigt att tänka på tonen. Ett riktigt måste-lyssna-avsnitt!

Avsnittet sponsras av Polarn O. Pyret och Viruseptin.

Länk till avsnittet