Rulla vagn-podden

I Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter!

Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta, utveckling, viktkurvor och vad som väntar den första tiden med bebis. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. Programledare är Evelina Åkerberg, vd för Rulla vagn.

Följ och lyssna på podden

iTunes/Podcaster / Android / Spotify / RSS

Senaste avsnitten

Allt du vill veta om potträning och att bli blöjfri – tips och råd!

+

Vilken är bästa åldern att sluta med blöjan? Hur slipper du negativ stress? Och hur sjutton gör man om barnet bara vägrar pottan?

I säsongens sista avsnitt går vi all in på potträning och att bli blöjfri. BVC-sköterskan Lisa Västberg guidar oss genom de bästa tipsen inför potträningen och svarar på lyssnarnas frågor. Vi pratar om bästa tiden för att bli blöjfri, vad man gör om barnet helt vägrar bajsa på pottan och när det är dags att sluta med blöjan på natten.

Avsnittet sponsras av Minstingen, Multi-Mam och Apohem.

Länk till avsnittet

Så viktig är sömnen för bebisens utveckling – sömnforskarens råd!

+

Kan för lite sömn påverka bebisens utveckling negativt? Hur mycket sömn är rekommenderat för små barn? Och vad är egentligen grundläggande för bra sömnvanor? 

Det här avsnittet med sömnforskaren Frida Rångtell vill du inte missa. Hon berättar hur och varför bebisens sömn är viktigt för utvecklingen. Vi pratar också om hur sömnen fungerar för små barn och varför bra sömn gör det enklare att lära sig nya färdigheter.

Avsnittet sponsras av Apohem (15 % rabatt med koden RULLAVAGN), Minstingen och Multi-Mam

Länk till avsnittet

Hopplösheten när bebisen vaknar ofta, magknip på natten och börja äta

+

Hur hanterar man rädslan att bebisen ska sätta i halsen? Hur viktig är extra järn egentligen när bebisen börjar äta? Och hur hjälper man en 2,5-åring att sluta suga på fingrarna? 

I veckans avsnitt är BVC-sköterskan Lisa Västberg tillbaka med svar på lyssnarfrågor. Vi pratar om när bebisen börjar äta, om den magiska tremånaders-gränsen verkligen existerar, dålig sömn och om det är viktigt att bebisar rapar.

Avsnittet sponsras av Minstingen, Apohem, Cybex och Multi-Mam

Länk till avsnittet

Socker och makaroner med ketchup – helt okej eller absolut nej?

+

Hur farligt är det egentligen med socker? Är det okej att barn helst bara vill äta makaroner och ketchup? Och är lördagsgodis en bra eller dålig idé?

Dietisten, föreläsaren och författaren Sara Ask guidar oss genom hur dåligt det egentligen är med socker – och hur du kan tänka som förälder. Hon tipsar också om hur du kan få in mer variation i vardagsmaten och slippa stress om ditt barn bara vill äta samma sak mest hela tiden. Hur ska man tänka kring lördagsgodis? Är det bättre att helt säga nej till socker, eller kan det skapa ett större begär? Och vad är bra mat som barn gillar? In och lyssna!

Avsnittet sponsras av Minstingen, Polarn O. Pyret och Cybex

Länk till avsnittet

Så funkar nyfödda bebisars sömn – tips och rutiner!

+

Vad är normalt när det gäller nyföddas sömn? När kan du börja med rutiner? Och hur sjutton vet man om bebisen sover för lite?

I veckans avsnitt pratar vi om nyföddas sömn med sömncoachen Courtney Landin, som också är författare till boken “Happy sleeping baby”. Varför sover nyfödda som de gör? Vad är supermjuka rutiner att börja med redan när bebisen är liten? Och hur förstärker du en bra dygnsrytm? Vi hinner också svara på lyssnarfrågor, bland annat om nyfödda kan sova för lite.

Avsnittet sponsras av Apohem, Kry och Dina Försäkringar.

Länk till avsnittet

Så påverkas barn av konflikter i familjen (och så minskar du på tjafset!)

+

Hur påverkas barn av bråk i familjen? Finns det bra strategier för att komma överens? Och hur sjutton slutar man slutar man tjafset i vardagen? 

I veckans avsnitt pratar Jonas Dillner med familjepsykologen Tova Winblad, som är författare till boken “Hela havet stormar”. Tillsammans snackar de om hur man kan minska på konflikterna i familjen. Går konflikter att undvika – och handlar det mer om hur vi bråkar, än att vi bråkar? Tar barn skada när det blir mycket bråk och ett högt tonläge?

Avsnittet sponsras av Cybex, Polarn O. Pyret och Dina Försäkringar.  

Länk till avsnittet

Ettåring som vägrar ALLT, tuff start med nyfödd och syskonchock

+

Är det normalt att kärleken till bebisen tar tid efter en tuff start som förälder? Hur hanterar man en ettåring som säger NEJ till precis allt? Och kan en syskonchock göra att ett barn backar i utvecklingen? 

I veckans avsnitt är BVC-sköterskan Lisa Västberg tillbaka och lugnar alla Sveriges småbarnsföräldrar. Vi pratar om envisa ettåringar som säger nej till det mesta, vad man kan göra när kärleken till bebisen tar tid och om det är vanligt att backa i utvecklingen när man får syskon. Vi hinner också snacka om det är helt okej att bebisen får mindre stimulans under pandemin.

Avsnittet sponsras av Cybex, Polarn O. Pyret, Semper och Dina Försäkringar

Länk till avsnittet

Kämpigt att börja amma? Därför är det så vanligt!

+

Varför är något så naturligt som amning så tufft för många? Hur slipper man att det gör ont? Och vad gör man åt stressen över att kunna amma? 

Ja, det pratar vi om i veckans avsnitt med Elisabeth Rosén, läkare och specialist inom gynekologi på Kry. Hon förklarar vad det är som händer i kroppen när vi börjar amma, hur du hjälper bebisen att få rätt tag och hur du undviker onödig smärta. Ett måste-lyssna-avsnitt för alla blivande och nyblivna föräldrar!

Avsnittet är ett samarbete med Kry

Länk till avsnittet

Hitta mer inspiration i vardagsmaten? Matinspiratörens bästa tips!

+

Hur gör du vardagsmaten roligare? Hur väcks barnens intresse för nya smaker? Och vad sjutton är “bra mat”?

Den här veckan säger vi hej till den “passionerade potatisen” Fia Gulliksson. Hon har startat en handfull restauranger, programlett Meny i P1 och föreläst om mat världen runt. Dessutom har hon matat ett gäng barn i alla åldrar hemma i sitt eget kök. Hur lagar man bra och spännande mat för hela familjen? Tål barn starka kryddor? Vad ska man tänka på om ens eget intresse för mat står på minus? Och hur lyckas man få barn att testa nya smaker? Matnyttig lyssning med andra ord!

Avsnittet sponsras av Apohem, Kry och Dina Försäkringar

Länk till avsnittet

Smakportioner? Så lär du din bebis att ÄLSKA frukt och grönt!

+

Hur får man bebisar att gilla fler smaker och konsistenser? Varför är det så viktigt att äta grönsaker? Och hur funkar STEP-metoden?

Idag pratar vi om en metod för att introducera mat till din bebis: den nya STEP-metoden. Den utlovar att din bebis lär sig gilla grönsaker och frukt på bara 24 dagar (!!). Med oss i studion för att berätta mer har vi Catharina Tennefors på Semper. Hon förklarar hur STEP-metoden kom till utifrån forskningen i den svenska studien Otis. Dessutom guidar hon hur du steg för steg kan lära din bebis att upptäcka en värld av sura, syrliga och söta smaker. Här hittar du appen och kan läsa mer.

Avsnittet är ett samarbete med Semper.

Länk till avsnittet