Rulla vagn-podden

I Rulla vagn-podden får du experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen – från nyfödd upp till 3 år. Vi gör småbarnsföräldrar till småbarnsexperter!

Du får handfasta råd från våra experter kring de eviga frågorna om bättre sömn (!!), krångel med amning, relationsproblem, börja äta, utveckling, viktkurvor och vad som väntar den första tiden med bebis. Ja, helt enkelt det mesta som snurrar i huvudet på en trött småbarnsförälder. Programledare är Evelina Åkerberg, vd för Rulla vagn. Ställ din fråga till våra experter podd@rullavagn.nu!

Följ och lyssna på podden

iTunes/Podcaster / Android / Spotify / RSS

Senaste avsnitten

Vägrar bitar i maten, stress över järn och kriget vid matbordet

+

Är det okej att BARA äta burkmat? Hur viktigt är järnet egentligen? Och hur sjutton gör man när bebisen vägrar äta?

Idag svarar Catharina Tennefors på Semper på lyssnarnas frågor om små barn och mat. Vi pratar om varför det är så himla viktigt med järn, krångel med magen när bebisen börjar äta och om det är okej att bebisar bara äter burkmat. Vi hinner också snacka om bebisar som helt enkelt inte vill äta och för- och nackdelar med välling.

Avsnittet är ett samarbete med Semper.

Länk till avsnittet

Ettåring som vaknar ofta, bebis som vägrar sova själv och sega nattningar

+

Är det viktigt att barn sover ett visst antal timmar? Behöver vissa bebisar mer närhet än andra? Och hur slipper man sega nattningar?

Idag pratar vi om små barns sömn med Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut inom KBT. Vi snackar om det verkligen är viktigt att barn sover ett exakt antal timmar varje dygn, tips när nattningarna med tvillingar tar en evighet och om vissa bebisar har ett större behov av närhet än andra när de ska sova. Vi hinner också prata om en ettåring som vaknar väldigt ofta på natten.

Avsnittet sponsras av Kavat , Bugaboo och Mat.se (ange koden RULLAVAGN200 för 200 kr rabatt som ny kund!).

Länk till avsnittet

Förlossnings-special: bästa smärtlindringen, rädsla för bristningar och få barn tätt

+

Vad hjälper mot smärtan i krystfasen? Minskar risken för bristningar med barn nr 2? Och vad gör man om förlossningen går väldigt snabbt?

I dagens avsnitt svarar barnmorskan Asabea Britton på lyssnarnas frågor om förlossningar. Hon guidar oss genom de olika faserna av en förlossning och vilken smärtlindring som funkar bäst. Vi pratar också om den vanliga rädslan för bristningar och när förlossningar går väldigt snabbt.

Avsnittet sponsras av BugabooDina Försäkringar och MAM.

Länk till avsnittet

Bebisars sömn: psykologen svarar på lyssnarfrågor

+

Hur lär man en bebis som vill bli vaggad att somna i sängen? Hur blir läggningarna lugnare med en vild tvååring? Och kan barn sova för mycket?

I det här avsnittet svarar Alexandra Arnberg, legitimerad psykolog och psykoterapeut inom KBT, på lyssnarnas frågor om sömn. Hon har jobbat med barn och sömnstörningar i många år. Vi pratar om bebisar som helst vill bli vaggade till sömns, och hur man steg för steg kan göra för att få bebisen att somna i sängen. Vi snackar också om hur läggningarna med en vild tvååring kan bli lugnare, om bebisar kan sova för mycket och vad man gör när familjen mini-boss vill starta dagen kl 04 varje dag.

Avsnittet sponsras av Kavat och Mat.se (ange koden RULLAVAGN200 för 200 kr rabatt som ny kund!).

Länk till avsnittet

Oro att göra fel, barn som inte äter och kämpig första tid

+

Hur gör man när ett barn absolut inte vill äta? Går att “göra fel” med rutiner? Och hur får man en bebis att somna om på natten?

Idag svarar BVC-sköterskan Lisa Västberg på lyssnarnas frågor. Vi hinner prata om en 2,5-åring som inte vill äta, en bebis som vägrar att somna om och hur man gör för att sluta amma på natten. Vi hinner också prata om en fråga kring hur viktigt det är att följa rutiner. In och lyssna!

Avsnittet sponsras av Mat.se (ange koden RULLAVAGN200 för 200 kr rabatt som ny kund!) och KRY.

Länk till avsnittet

Artiklar & guider

Här på Rulla vagn hittar du hundratals artiklar och guider som gör livet med bebis enklare, föräldraledigheten roligare – och sömnen mycket bättre. In och kika.