Snabbare läggning utan kaos? Så skapar du nattningsrutinen som ger resultat!

Knepet för en snabbare och kaosfri läggning? Lika enkelt som genialt: en läggningsrutin! Här får du de bästa knepen för att skapa en perfekt nattningsrutin för dig och din bebis.

5058.jpg

Här får du steg-för-steg-knepen för att skapa den ultimata läggningsrutinen – som gör nattningen mysig istället för krånglig. Nu kör vi!

1. Skriv ner din rutin

Du kanske tycker att du gör ungefär likadant varje kväll, men att skriva ner rutinen gör den ännu tydligare (speciellt om ni är två som turas om att lägga). Börja med att skriva tiden du vill att bebisen ska sova, exempelvis 19:30. Då är det lagom att börja med nattningsrutinen strax före 19. Trettio minuter är lagom tid för bebisar, medan aktiva barn som börjar bli runt två år har mer energi och kan behöva längre tid att varva ner. Sedan skriver du punkt för punkt vad som ingår i din rutin.

2. Skapa en sömnig stämning

Stäng av TV:n, dämpa belysningen, prata med lägre röst och lek lugna lekar. Om din bebis kanske äter gröt innan läggning är det perfekt att göra det med bara tända ljus. Poängen är att skapa en miljö som låter hjärnan göra sitt jobb: mörker signalerar att det är dags att bli sömnig!

3. Börja med en tydlig signal

Starta din rutin med ett tydligt säga till ditt barn “nu börjar det bli dags att sätta på pyjamasen och sova” samtidigt som du gör något som barnet tydligt kan förknippa med nattningen. Det kan vara att sätta på lugn musik (här är en fin lista med nattningsmusik eller white noise på Spotify!), att sätta på badvattnet eller att ta fram och klä på sig pyjamasen.

4. Gör samma rutin varje kväll (ja, VARJE kväll!)

Skapa en rutin för ditt barn redan i tidig ålder. Även om vi tror att riktigt små barn inte förstår vad vi gör, så sätter sig rutinen över tid hos barnet och gör läggningen enklare. Anledningen är helt enkelt att bebisar älskar förutsägbarhet. De vet inte naturligt vad som kommer härnäst och känner sig tryggare av att förstå mönstret.

5. Välj det som får ditt barn att varva ner

En viktig del i en fungerande läggningsrutin är att du själv tycker om den – det ska vara mysigt! Klassiker som funkar för de flesta är att ta ett bad (det blir de flesta lugna och lite trötta av), läsa böcker och att ge flaska eller amma. Introducera också tidigt en “sovkompis” i form av ett gosedjur som får vara med vid alla läggningar.

Välj 3-4 moment som passar dig och ditt barn allra bäst för att varva ner, till exempel:

  • Bada barnet
  • Ge massage (perfekt också för lite äldre barn)
  • Borsta tänder och ta på pyjamas
  • Läs en mysig bok
  • Napp
  • Sjung för barnet och övergå mer och mer till hummande
  • Gosa med ett gosedjur
  • Lyssna på lugn musik (alltid samma!) eller white noise (favorit finns här!)
  • Vagga barnet i famnen en stund
  • Amma eller ge flaskan

6. Sömnig, men inte sovande!

Många barn somnar när de ammar eller får flaskan. Eller så vaggas de till sömn av en förälder. För bättre nattsömn ska du dock sikta på att lägga bebisen i sängen medan han eller hon fortfarande är vaken, men väldigt sömnig. Poängen med det är att bebisen lär sig att somna av sig själv, och inte förknippar sömn med bröstet eller flaskan. Bebisar som vaknar ofta på natten och vill äta behöver ofta lära sig att det går att somna ändå. Det är en process som kan ta tid och kräver tålamod, men lönar sig i längden (i form av mer sömn för dig!).

PS. Övertrötta barn blir extra svåra att lägga. Här hittar du nedan vårt sömnschema för alla åldrar, så att du kan dubbelkolla att du stoppar din minsting i säng vid rätt tid.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.