Hur ofta ska min bebis sova? Och när? Vi har svaren!
Bild: Folio Images

SÖMNSCHEMA: Hur ofta ska min bebis sova? Och när? Vi har svaren!

Här får du förslag på hur din bebis borde sova under dagen. Med ett sömnschema blir det enklare att planera – och din bebis sover bättre på dagen och natten!

Vi vet precis hur svårt det kan vara att veta ungefär när bebisen ska sova på dagen. Därför har vi skapat ett eget sömnschema med förslag sovtider för din bebis. Bra sömn på dagen ger bättre sömn på natten (hurra!).

Rulla vagns sömnschema finns nu i appen BabyNaps

I appen BabyNaps har vårt sömnschema blivit ännu mer detaljerat och följer din bebis utveckling – dag för dag. Du får förslag på sovtider, kan lägga in hur din bebis sover och får praktiska tips och kunskap för att förbättra sömnen. Läs mer om BabyNaps, eller ladda ner appen.

Perfekt tajmade sovstunder och bättre sömn för din bebis

BabyNaps är appen för trötta föräldrar som längtar efter bättre sömn. Varje dag får du förslag på sovtider för din bebis i ett sömnschema. När du hittar rutinen sover din bebis lagom mycket på dagen – och gott på natten.

Sömnschema för din bebis – ungefärliga tider!

I BabyNaps får du dag för dag exakta sovtider som är anpassade för din bebis – vilket gör att du kan tajma sovtiderna perfekt och slipper jobbiga övergångar när en sovstund ska tas bort. Men här får du ungefärliga tider att utgå från.

Fyll i hur gammal din bebis är och när ni vaknar

Vilken ålder är ditt barn?
Vilken tid vaknar ni upp?
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

4 månader

1
30
4
30
7
00
9
30
12
00

Runt 4 månader kan sömnen vara minst sagt svajig. I BabyNaps kan du läsa om varför bebisar ofta börja sova sämre vid 4 månader – och vad du kan göra åt det.

Antalet sovstunder varierar

Just nu är det stor skillnad mellan bebisar när det gäller antalet sovstunder på dagen. De här tiderna ett är ett exempel, men passar inte alla. Det beror på att bebisar sover olika länge. För att få en bra balans mellan dag- och nattsömn är det därför viktigt att anpassa antalet sovstunder efter hur långa din bebis sovstunder är. Det hjälper vi dig med i BabyNaps! I appen får du exakta sovtider för din 4 månaders bebis – och hjälp med att göra övergången till färre sovstunder mindre dramatisk.

Sömntips: läge att sätta rutinerna!

Ett som är säkert är att din bebis nu är redo för tydliga rutiner vid nattningen, och det är extra viktigt att du hittar rätt balans mellan dag- och nattsömn. En del bebisar ”sover ikapp” dålig nattsömn på dagen, vilket kan skapa en ond cirkel. Andra är övertrötta och har svårt att komma till ro, och får därmed för lite sömn.

Så mycket ska din bebis sova

Vid 4 månader ska bebisen sova mellan 12-16 timmar. I BabyNaps får du mer exakta sovtider och får koll på hur mycket din bebis bör sova vid varje sovstund, så att du verkligen kan vara säker på att balansen mellan dag- och nattsömn är rätt.

5 månader

1
30
4
30
7
30
9
30
12
00

Det händer mycket i din bebis utveckling just nu. Du kanske plötsligt märker att din bebis helst vill vara hos dig, tills hen känner sig trygg i en ny situation. Den nya separationsrädslan kan också påverka nattningen och sömnen generellt.

Antalet sovstunder varierar

Mellan 4-5 månader är det stor skillnad mellan bebisar när det gäller antalet sovstunder på dagen. De här tiderna ett är ett exempel, men passar inte alla. Det beror på att bebisar sover olika länge. För att få en bra balans mellan dag- och nattsömn är det därför viktigt att anpassa antalet sovstunder efter hur långa din bebis sovstunder är. Det hjälper vi dig med i BabyNaps! I appen får du exakta sovtider för din 5 månaders bebis – och hjälp med att göra övergången till färre sovstunder mindre dramatisk.

Sömntips: somna där hen ska sova!

Vi sover tryggare när vi har kontroll på vår flock och vad som händer runt oss. Det gäller även för din bebis. Mellan sömncyklerna vaknar bebisen till i en väldigt lätt sömn. Om allt är som när bebisen somnade är chansen större att hen somnar om och fortsätter sova. Men om bebisen somnat i famnen och nu vaknar i sängen känns det annorlunda och bebisen vaknar. Försök därför, om det går, att bebisen får somna där hen ska sova för natten. Svårt att veta hur du ska göra för att lära din bebis somna i sängen? Du är inte ensam! I BabyNaps finns en guide hur du gör – steg för steg! 

Så mycket ska din bebis sova

Vid 5 månader ska bebisen sova mellan 12-16 timmar. I BabyNaps får du mer exakta sovtider och får koll på hur mycket din bebis bör sova vid varje sovstund, så att du verkligen kan vara säker på att balansen mellan dag- och nattsömn är rätt.

6 månader

2
00
5
30
9
00
12
00

Nu kanske de första tänderna i underkäken tittar fram. Det finns en mängd saker som tillfälligt kan störa bebisens sömn. Att små tänder ploppar upp är ett sådant problem! Känn försiktigt i bebisens mun för att avgöra om det är en gadd på gång.

Sömntips: håll koll på sovtiderna!

Nu börjar vardagliga rutiner att bli allt tydligare för din bebis. För oss vuxna är klockan en viktig del i att veta vad som ska hända härnäst, men för bebisen är det rutinerna som ger trygghet och struktur. Att vakna samma tid och att aktiviteterna ser ungefär likadan ut med sov- och mattider skapar bebisens överblick av dagen.

Så mycket ska din bebis sova

Vid 6 månader ska bebisen sova mellan 12-16 timmar. I BabyNaps får du mer exakta sovtider och får koll på hur mycket din bebis bör sova vid varje sovstund, så att du verkligen kan vara säker på att balansen mellan dag- och nattsömn är rätt. 

7 månader

2
00
6
00
9
30
12
30

Vid 7 månader börjar din bebis så smått förstå att hen är en egen individ – en häftig och viktig grej i utvecklingen! För många är det viktigt att hålla extra koll på hur långa sovstunderna är under dagen, och att bebisen sover lagom länge. I BabyNaps får du exakta sovtider, så att du vet hur lång varje sovstund bör vara.

Sömntips: ha det riktigt mörkt!

Bebisens minne blir bättre och bättre, vilket ofta ger livligare drömmar. Om hen vaknar till tidigt på morgonen är det extra viktigt att det är mörkt i rummet, även när morgonsolen börjar titta fram. Var konsekvent med att morgonen inte börjar klockan fem, vilket du enklast gör genom att vara världens tråkigaste förälder: ligg still, blunda och prata inte. Även om bebisen inte somnar om får du kanske den där halvtimmen med extra vila som är guld värd.

Så mycket ska din bebis sova

Vid 7 månader ska bebisen sova mellan 12-16 timmar. Snart kommer du att ta bort en sovstund för din bebis – men det beror helt på hur mycket din bebis sover under dagen. I BabyNaps får du mer exakta sovtider och får koll på hur mycket din bebis bör sova vid varje sovstund, så att du vet hur många gånger just din bebis bör sova. Det kan vara kämpigt att få en dag till en annan ta bort en sovstund, så i BabyNaps får du så klart hjälp att i små steg närma dig förändringen.

8 månader

2
30
7
00
12
00

I takt med att din bebis börja förstå att hen är en egen individ kommer en ny oro. När du försvinner betyder det att du kanske inte kommer tillbaka. Separationsrädslan blir ofta starkare under den här perioden och din bebis kan bli klängig och behovet av att få vara nära dig ökar.

Sömntips: extra närhet i oroliga tider!

Oron påverkar även sömnrutinerna. Både dagar och nätter kan bli stökigare under en period. Bebisen sover sämre, vaknar oftare och har svårare att somna om. Det kan kännas knäckande, om din bebis tidigare sovit bra. En anledning är att bebisen nu drömmer mer i bilder, och kan vakna av drömmarna. Det blir extra viktigt med mycket närhet från dig som förälder. Räddningen? Håll fast i rutiner – det skapar trygghet och igenkänning för din bebis. 

Så mycket ska din bebis sova

Vid 8 månader ska bebisen sova mellan 12-16 timmar. Nu börjar många bebisar gå från att sova tre gånger på dagen, till två längre sovpass. Men det beror på hur länge din bebis sover vid varje sovpass. I BabyNaps får du mer exakta sovtider och får koll på hur mycket din bebis bör sova vid varje sovstund, så att du vet hur många gånger just din bebis bör sova. Det kan vara kämpigt att få en dag till en annan ta bort en sovstund, så i BabyNaps får du så klart hjälp att i små steg närma dig förändringen.

9 månader

2
30
7
00
12
00

Din bebis gillar att upptäcka världen och hittills har du fått försöka tolka vad hen vill. Insikten om att själv kunna påverka vad som händer gör att bebisen börjar peka på det hen vill ha, kryper iväg för att visa saker eller protesterar mot att bli nedlagd i sängen.

Sömntips: satsa på nedvarvning!

Har nattningen blivit en långkörare? Inte så konstigt med tanke på att din bebis är mitt i ett stort utvecklingssprång. Om ni har mycket aktiviteter under dagen eller precis innan läggdags kan hen helt enkelt bli övertrött. Då blir det svårare att komma till ro. I BabyNaps hittar du massor av tips och filmer för hur du skapar en bra nattningsrutin och minskar hur ofta din bebis vaknar på natten.

Så mycket ska din bebis sova

Vid 9 månader ska bebisen sova mellan 12-16 timmar. I BabyNaps får du mer exakta sovtider och får koll på hur mycket din bebis bör sova vid varje sovstund, så att du verkligen kan vara säker på att balansen mellan dag- och nattsömn är rätt.

10 månader

2
30
7
00
12
00

Just nu är du din bebis bästa förebild. Att härmas är det roligaste som finns. Vinkar du hej då, försöker din hen vinka tillbaka. Din bebis har kanske redan lärt sig att klappa händerna och kan peka på lampan, skorna eller bollen, när du frågar var de är.

Sömntips: gör plats för lugna stunder!

Mitt i en intensiv utvecklingsfas behövs det avbrott av lugna stunder på dagen. Det ger plats att sortera alla intryck för att försöka förstå världen. Ta hjälp av böcker och sagoläsning för att titta, peka och prata om saker som bebisen känner igen.

Så mycket ska din bebis sova

Vid 10 månader ska bebisen sova mellan 12-16 timmar. I BabyNaps får du mer exakta sovtider och får koll på hur mycket din bebis bör sova vid varje sovstund, så att du verkligen kan vara säker på att balansen mellan dag- och nattsömn är rätt.

11 månader

2
30
7
00
12
00

För några månader sedan var mycket i bebisens värld stort och lite skrämmande. Nu har nyfikenheten och viljan att förstå hur saker fungerar fått bebisen att landa i en ny trygghet. Sömn är det första som påverkas när något förändras. Nya intryck och färdigheter, som att släppa bordskanten och stå utan stöd, kan göra att din bebis behöver lite hjälp för att komma till ro eller att somna om hen vaknar på natten.

Så mycket ska din bebis sova

Vid 11 månader ska bebisen sova mellan 12-16 timmar. I BabyNaps får du mer exakta sovtider och får koll på hur mycket din bebis bör sova vid varje sovstund, så att du verkligen kan vara säker på att balansen mellan dag- och nattsömn är rätt.

12 månader

2
45
7
15
12
30

Lagom till ett-årsdagen brukar de första orden komma och din bebis är inne i sitt sista stora utvecklingssteg. Det är ”kan själv” som gäller (!!). Hen övar, prövar nya färdigheter, för att sedan öva och pröva igen. Det är bra att låta din ettåring testa själv, även om det tar lite mer tid.

Snart dags att ta bort en sovstund

Snart ska din bebis gå från två sovstunder till en på dagen. Men när det ska ske beror helt på hur länge din bebis sover på dagen. Tills det händer behöver du skjuta dagens sovstunder och läggningen framåt i små steg. I BabyNaps hjälper vi dig i små steg, så blir övergången mindre dramatisk. När bebisen bara sover en gång på dagen blir läggningen tidigare på kvällen igen.

Så mycket ska din bebis sova

Vid 12 månader ska bebisen sova mellan 11-14 timmar. I BabyNaps får du mer exakta sovtider och får koll på hur mycket din bebis bör sova vid varje sovstund, så att du vet hur många gånger just din bebis bör sova.

13 månader

3
00
7
30
12
45

Snart ska din bebis gå från två sovstunder till en på dagen. Men när det ska ske beror helt på hur länge din bebis sover på dagen. Tills det händer behöver du skjuta dagens sovstunder och läggningen framåt i små steg. I BabyNaps hjälper vi dig i små steg, så blir övergången mindre dramatisk. När bebisen bara sover en gång på dagen blir läggningen tidigare på kvällen igen.

Så mycket ska din bebis sova

Vid 13 månader ska bebisen sova mellan 11-14 timmar. I BabyNaps får du mer exakta sovtider och får koll på hur mycket din bebis bör sova vid varje sovstund, så att du vet hur många gånger just din bebis bör sova.

14 månader

5
00
12
00

Snart ska din bebis gå från två sovstunder till en på dagen. Men när det ska ske beror helt på hur länge din bebis sover på dagen. Tills det händer behöver du skjuta dagens sovstunder och läggningen framåt i små steg. I BabyNaps hjälper vi dig i små steg, så blir övergången mindre dramatisk. När bebisen bara sover en gång på dagen blir läggningen tidigare på kvällen igen.

Så mycket ska din bebis sova

Vid 14 månader ska bebisen sova mellan 11-14 timmar. I BabyNaps får du mer exakta sovtider och får koll på hur mycket din bebis bör sova vid varje sovstund, så att du vet hur många gånger just din bebis bör sova.

15 månader - 24 månader

5
00
12
00

Så mycket ska din bebis sova

Mellan 15-24 månader ska bebisen sova mellan 11-14 timmar.