Så vet du att din bebis har förstoppning (och vad du kan göra åt det)
Bild: Folio Images

Så vet du om din bebis har förstoppning (och vad du kan göra åt det)

Har din bebis spänd mage och svårt för att bajsa? Är det som kommer i blöjan torrt och hårt? Då är det förmodligen förstoppning. Men det finns hjälp att få och en hel del som du kan göra själv.

Artikeln innehåller reklam för Kry

– Barnbajs väcker ofta oro för vad som är normalt. När det går lång tid mellan bajsblöjorna är det lätt att tolka det som förstoppning. Men variationen på hur ofta små barn bajsar är stor och att det sker mer sällan är inte ett tecken på förstoppning, så länge barnet inte har svårt att bajsa eller att avföringen är torr och hård, säger barnläkaren Nicolas Pejovic.
– Om barnet i övrigt är friskt är förstoppning nästan aldrig ett allvarligt tillstånd, enligt barnläkaren Nicolas. Man vet inte i detalj vad som orsakar förstoppning. Det är många faktorer inblandade: växlingen från bröstmjölk till ersättning eller övergången till smakportioner kan göra barnet tillfälligt förstoppad. Hos de lite äldre barnen är ett ökat stillasittande och rädsla för främmande toaletter en bidragande faktor.

ofta bajsar en bebis

För barn som helammas kan frekvensen mellan bajsningarna variera väldigt mycket. Det kan ske efter varje amning, en gång i vecka och ibland så sällan som varannan vecka. Bajset är mjukt som salva och ibland lite grynigt. Så länge barnet är piggt och mår bra är frekvensen inte ett problem.
Barn som får bröstmjölksersättning (eller både bröstmjölk och ersättning) bajsar något mer sällan. Varje dag eller varannan dag är helt i sin ordning. Konsistensen är oftast fastare, men fortfarande mjuk och så länge det går lätt för barnet att bajsa är allt normalt.

Tips! Läs mer i om bajsets färg, form och frekvens i den här artikeln

Hur vet man att bebisen är förstoppad?

Barn som helammas får sällan problem, eftersom det finns ämnen i bröstmjölken som skyddar mot förstoppning. Att ge ersättning fungerar ofta utan problem, men om barnet måste krysta eller ta i för att få ut bajset eller har några av symptomen nedan kan det vara tecken på förstoppning:

 • Har svårigheter, skriker eller är ledsen när hen försöker bajsa
 • Bajsar mer sällan än tidigare
 • Växlar mellan förstoppning och diarré
 • Magen är hård och utspänd
 • Vill inte äta
 • Påverkad viktuppgång

Vänta inte, utan sök hjälp tidigt

Ta kontakt med din BVC-sköterska eller läkare om du ser blod eller rodnad runt ändtarmen, om du känner dig osäker på om det är förstoppning eller om den inte vill ge med sig. Ibland behövs det ett receptbelagt läkemedel med flytande fibrer som binder vätska och ökar volymen på avföringen så att tarmrörelsen stimuleras och fungerar bättre.

Att byta ersättning kan hjälpa

Innan fem månaders ålder kan du inte påverka kosten i någon större utsträckning, men det finns några saker du kan prova för att göra bajset mjukare.

 • Katrinplommon- och päronpuré kan hjälpa, men ska ges först från fyra månaders ålder. Fruktsockret drar ut vätska till tarmen och gör bajset lösare.
 • Prova att byta bröstmjölksersättning till ett annat fabrikat. Fråga din BVC-sköterska om råd vilka ersättningar som kan göra bajset mjukare.
 • Var noga med att proportionerna mellan pulver och vatten på ersättningen blir den är angiven på förpackningen.
  Små smakportioner och en långsam övergång från bröstmjölk eller ersättning till mer fast föda minskar risken för förstoppning.

Ge fibrer, men i måttlig mängd

När ditt barn börjat äta mer vanlig mat kan ett tillskott av fibrer göra bajset mjukare. Men små barn ska äta fibrer och fullkorn i måttliga mängder och framförallt barn under två år kan vara känsliga för fibrer. Här hittar du fibrer:

 • Grönsaker
 • Frukt
 • Rotfrukter
 • Bönor och ärtor

Tänk på att ge barnet mer vatten att dricka när maten innehåller mer fibrer, annars blir effekten den motsatta.

Symtom när du ska söka vård direkt

Kontakta en akutmottagningen direkt om ditt barn har svårt att bajsa och något av följande symptom:

 • Barnet verkar ha mycket ont i magen
 • Kallsvettas och magen är uppspänd
 • Bajset innehåller blod
 • Barnet kräks flera gånger per dygn
 • Misstänkt urinvägsinfektion och feber

Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.

Perfekt tajmade sovstunder och bättre sömn för din bebis

BabyNaps är appen för trötta föräldrar som längtar efter bättre sömn. Varje dag får du förslag på sovtider för din bebis i ett sömnschema. När du hittar rutinen sover din bebis lagom mycket på dagen – och gott på natten.