Så vet du om din bebis har förstoppning (och vad du kan göra åt det!)

Har din bebis spänd mage och svårt för att bajsa? Är det som kommer i blöjan torrt och hårt? Då är det förmodligen förstoppning. Men det finns hjälp att få och en hel del som du kan göra själv.

12244.png

Nästan alla föräldrar har frågor kring bebisens mage och bajs. Det är inte så konstigt eftersom de minsta bebisarnas magar är ganska känsliga.
– Det är lätt att tro att en bebis är förstoppad om hen inte bajsat på tio dagar, men sanningen är att om bebisen mår bra i övrigt är det oftast inget att oroa sig för, säger Johan Holmgren, barnspecialistsjuksköterska inom barn och ungdom på appen Knodd.

Hur ofta borde min bebis bajsa?

Hur ofta en bebis bör bajsa är individuellt och kan skilja sig mycket mellan olika bebisar.
– En del bajsar tio gånger eller fler per dag och andra en gång varje eller varannan vecka. Så länge barnet äter, följer sin tillväxtkurva, verkar mår bra och har lätt för att bajsa är det inte så viktigt exakt hur ofta bebisen bajsar. Ammande barn bajsar i regel lite oftare och med lösare bajs, jämfört med barn som äter ersättning, berättar Johan Holmgren.

Hur ska bebisar bajs se ut?

Bebisars bajs ska vara mjukt, som en kräm, och det ska vara smärtfritt att bajsa. Hur bajset ser ut beror på om din bebis ammar eller äter ersättning. Här har vi samlat allt du behöver veta om bebisars bajs och hur det ska se ut (yes, det är inte helt oväntat en av våra mest populära artiklar!).

Hur vet jag om min bebis är förstoppad?

Om bebisen har ett eller flera av tecknen nedan under flera dagar kan det vara tecken på förstoppning och det kan då vara bra att söka rådgivning hos vården.

Håll koll på om din bebis...

  • ... har svårt att bajsa eller håller sig med egen vilja
  • ... bajs är hårt och trögt
  • ... mår illa
  • ... verkar ha ont när hen bajsar
  • ... bajsar mycket när hen väl bajsar
  • ... inte vill äta eller bara äta lite
  • ... får ont i magen när hen äter och det blir bättre direkt när hen bajsar
  • ... inte följer sin tillväxtkurva

Men VARFÖR blir bebisar förstoppade?

Det kan bero på att bebisens tarmflora är omogen, vilket gör att magen kan krångla. Bebisar som äter ersättning har ökad risk för förstoppning. Det är annars vanligast med förstoppning när bebisen börjar med smakportioner (ta det lugnt i början!). För större barn är det vanligare med förstoppning när hen slutar med blöja.


När ska jag söka vård om min bebis är förstoppad?

  1. Om din bebis helammas: Bebisar som helammas ska inte bli förstoppade, och behöver därför utredas. Sök vård på barn- och ungdomsmedicin, eller kontakta din vårdcentral för remiss dit.
  2. Om din bebis har ont i magen: Om din bebis verkar ha ont i magen behöver du få rådgivning och bedömning.
  3. Om ditt barn inte vill bajsa: Om ditt barn inte verkar vilja bajsa kan BVC kan hjälpa dig med strategier kring barnets mage, bajsandet och att få till en regelbundenhet.
  4. Om bajset innehåller blod: Små strimmor av blod i bajset någon gång är inget farligt, då kan BVC kan ge råd. Om det är stora mängder färskt blod i bajset ska man söka akut hjälp.
  5. Om ditt barn mår illa och kräks flera gånger per dygn: Om illamående eller kräkningar verkar vara kopplad till ditt barns förstoppning ska du kontakta vården.

Så kan du själv hjälpa din förstoppade bebis

  • RAPA EFTER MÅLTIDERNA: Det minskar risken för förstoppning eller en mage som krånglar.
  • BLANDA ERSÄTTNINGEN RÄTT: Var noga med att blanda ersättningen enligt proportionerna på förpackningen så att mängden vatten och pulver blir rätt, annars kan bajset bli hårt.
  • HITTA RÄTT ERSÄTTNING FÖR DIN BEBIS: Vissa bebisar blir förstoppade av en sorts ersättning, men inte av en annan. Du kan därför behöva byta ersättning. Men! Det kan vara svårt för den lilla bebismagen att vänja sig vid olika typer av ersättning, så hoppa inte fram och tillbaka mellan olika sorter.
  • FÅ IGÅNG MAGEN: Pysventil, magmassage och att med små cirkulära rörelser stimulera ändtarmen med en stjärttermometer kan hjälpa tarmen att komma igång.
  • FIBRER NÄR HEN BÖRJAR MED MAT: När det är dags att börja med smakportioner är det viktigt att lägga till fiber som hjälper tarmen att göra bajset mjukare (i måttlig mängd!). Fiber finns till exempel i frukt, grönsaker, rotfrukter, bönor, ärtor och fullkornsprodukter.
  • DRICK MER VATTEN: Bebisar som äter mer fibrer måste också dricka mer vatten. Ett riktmärke är att barn under ett år behöver dricka ungefär 150 milliliter vatten per kilo och dygn, barn mellan 1–4 år behöver dricka ungefär 80–100 milliliter vatten per kilo och dygn.
  • MAT SOM STARTAR MAGEN: Viss mat har laxerande effekt, så som katrinplommon, fikon, päron och kiwi.
  • GÖR STUNDEN PÅ POTTAN POSITIV: När barnet slutat med blöja är det viktigt att försöka göra bajsstunden till något positivt. En god rutin kan vara att ta barnet till toaletten efter varje måltid och använda en pall som stöd för fötterna så att knäna hamnar i 90 grader, då blir det enklare att bajsa.

Tänk på! Starta inte en egen allergiutredning hemma vid förstoppning genom att utesluta viss kost.
– Det är vanligt att man feltolkar och tror att barnet är allergiskt, även fast det inte är det. Kontakta en vårdgivare om ni är oroliga vid förstoppning eller misstänker allergi, säger Johan Holmgren .

Sanna Bergling

Sanna Bergling

20 november, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.