Lilla bajsskolan - en småbarnsförälders ultimata guide!

För småbarnsföräldrar är bajs plötsligt ett hett samtalsämne. Löst, hårt, grönt eller kanske svart – vad är egentligen normalt?! Här berättar experten allt du behöver veta om bebisbajset!

8275.jpg

Nästan alla föräldrar har frågor om bebisbajs och bebismagar! Det är inte så konstigt, eftersom bajset kan vara alltifrån hårt till mjukt och svart till ljusgult, vilket inte gör det helt lätt att veta vad som är normalt.
– Dessutom är det vanligt att bebisar har knorrande magar i perioder. Men det går ofta över och blir bättre, säger Johan Holmgren, specialistsjuksköterska inom barn och ungdom på Knodd, som här guidar oss genom bebis-bajs-djungeln.


Hur ofta ska din bebis bajsa?

Nyfödda bebisar: 
Nyfödda bajsar ofta efter varje matning och även på natten.

Bebisar som är över 6-8 veckor gamla: 
Här börjar de flesta bebisar hitta sitt eget bajsmönster och det blir glesare mellan bajsblöjorna. Hur ofta din bebis bajsar är individuellt (och skillnaderna från bebis till bebis kan vara stora!).
- En del bajsar tio gånger eller fler per dag och andra en gång varje eller varannan vecka. Så länge bebisen verkar mår bra, följer sin tillväxtkurva och har lätt för att bajsa är det inte så viktigt exakt hur ofta hen bajsar. Ammande bebisar bajsar i regel lite oftare och med lösare bajs, jämfört med de som äter ersättning, säger Johan Holmgren.

Sök vård om…

...din bebis bajsar mer sällan än var fjortonde dag eller om din bebis är besvärad med torrt eller hårt bajs, äter sämre eller verkar bli spänd över magen. Prata gärna med BVC!


Hur ska din bebis bajs se ut?

Första bajset:
Det första bajset som brukar komma inom de två första dygnen efter födelsen kallas barnbeck eller mekonium.
– Bajset är då svart, segt och klistrigt, förklarar Johan Holmgren.

Hos helammande bebisar:
Bajset är ofta senapsfärgat eller grönt, tunt och kan vara lite grynigt eller skummigt. Bajset luktar inte särskilt illa.

Hos bebisar som äter ersättning:
Bajset kan vara lite fastare och mer grynigt än hos ammande barn.

Blod i bajset?
Små strimmor av blod i bajset någon gång är inte farligt.
– Men känner du dig orolig kan du kontakta BVC för rådgivning. Om det är stora mängder färskt blod i bajset ska man söka akut hjälp, säger Johan Holmgren.

Sök vård om…

... din bebis bajs är vitt eller lerfärgat. Det kan vara tecken på gallproblem. Det är bra att prata med BVC. Obs! När bebisar börjar äta, exempelvis bröd, kan bajset tillfälligt bli vitt och det är helt ofarligt.


Hur vet jag om bebisen har diarré?

Diarré är mycket ovanligt hos små barn. Spädbarn har ju dessutom alltid löst bajs.
– För lite äldre barn brukar vi säga att barnet har diarré vid fler än tre vattentunna avföringar per dygn. Det rinner då ut mer vätska än barnet får i sig. Tecken på diarré är att bajset ändras till att bli rikligare, vattnigare och ibland ändrar färg och lukt, säger Johan Holmgren

Sök vård om…

... din bebis inte verkar få behålla någon vätska, är slö eller inte kissar. Om bebisen fått diarré utomlands är det också bra att prata med en expert. BVC kan hjälpa till med rådgivning och läkemedel mot diarré. Om din bebis har diarré och samtidigt feber samt är allmänt hängig är det bra att söka akut hjälp.


Hur vet jag om bebisen är förstoppad?

Hos bebisar som helammas:
Förstoppning är ovanligt hos bebisar som helammas. 
– Om din bebis mår bra i övrigt är det oftast inget att oroa sig för, även om det går 10 – 14 dagar mellan bajstillfällena, säger Johan Holmgren.

Hos bebisar som äter ersättning:
Ersättning som blivit fel blandad är en vanlig orsak till förstoppning hos bebisar.
- Även om ett byte till en annan sorts ersättning kan vara en förklaring till förstoppning. Det är därför viktigt att noggrant blanda ersättningen enligt proportionerna på förpackningen, så att mängden vatten och pulver blir rätt. Om du byter ersättning är det bra att vara uppmärksam på hur bebisens mage reagerar, säger Johan Holmgren.

Sök vård om…

... din bebis har hårt och trögt bajs, har svårt att bajsa, bajsar väldigt mycket när hen väl bajsar eller verkar ha ont i magen. Prata gärna med BVC.

PSST... Här kan du läsa mer om förstoppning hos bebisar.


Mammans kost – påverkar den bebisens mage?  

En vanlig missuppfattning är att en ammande mammas kost påverkar bebisens mage och bajs, men så är det oftast inte.
– Mammor som ammar behöver därför inte testa att exempelvis utesluta mjölk när bebisen har en mage som knorrar. Att bebisen har ont i magen beror på andra faktorer. Om man känner sig orolig och tror att barnet kan vara sjukt kan man behöva kontakta vården, säger Johan Holmgren.


5 tips när din bebis mage krånglar

  1. Bebisens mage kan komma igång med hjälp av mjuk magmassage eller av att ligga på mage.
  2. En pysventil kan hjälpa tarmen och släppa på gaser.
  3. Hud mot hud med någon av föräldrarna fungerar ofta väldigt bra mot ont i magen hos de minsta bebisarna. Om bebisens mage ligger mot toppen av förälderns bröst blir det ett litet tryck på magen som öppnar rumpan och hjälper bebisen med gaser.
  4. Rätt grepp vid amning och flaskmatning kan minska risken att bebisen sväljer mycket luft (vilket kan göra att hen får ont i magen). Testa gärna en anti-kolikflaska!
  5. Försök att rapa din bebis ordentligt efter varje måltid.

Sanna Bergling

Sanna Bergling

29 januari, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.