BVC:s viktkurva — hur nojig behöver man egentligen vara?
Bild: Folio Images

Lilla bajsskolan – en småbarnsförälders ultimata guide!

Plötsligt är bajs ett samtalsämne som alla andra. Grönt, svart, alldeles hårt – vad är normalt?! Här har du allt du behöver veta om hur, när och vad din bebis ska lämna i blöjan.

Ett spädbarns humör påverkas mycket av magen, som i början ofta knorrar rejält hos de allra flesta.
– Den enskilt största faktorn till att det knorrar är helt enkelt att tarmarna och magen inte är fullt utvecklade när barnet föds. Det handlar om en omogen tarm som behöver mogna, vilket tar lite tid. Generellt är det de tre första månaderna som är lite stökiga för många, säger Linda Almehov, barndietist hos Semper. 

Men okej, nu reder vi ut några av de vanligaste frågetecknen:


Hur ska bajset se ut?

Första bajset:
Den första avföringen kallas mekonium och är en svart-brun smet, som kommer ut under de närmsta dagarna efter förlossningen.

Hos helammande:
Bajset är smetigt, ofta lite grynigt eller skummigt, gult eller gulgrönt. Det luktar inte särskilt illa (tycker oftast inte föräldrarna i alla fall…), utan mer syrligt. 

Hos barn som äter ersättning:
Bajset är lite mer likt större barns bajs, lite brunare och fastare.

Blod i bajset:
Det är ganska vanligt att det någon gång är en blodstrimma i bebisars avföring. 
– Det är inte farligt så länge din bebis mår bra. Oftast är det ett tunt blodkärl som spruckit. Prata gärna med BVC om ni känner er osäkra, säger barnsjuksköterskan Lisa Västberg, som är en våra experter i Rulla vagn-podden. Om blodstrimmorna håller i sig uppemot en vecka, eller om bajset är vitt, rött eller svart (förutom det allra första bajset), bör man också vända sig till BVC. 


Hur ofta ska bebisen bajsa? 

Nyfödda:
Ett nyfött barn bajsar ofta efter varje matning och även på natten.

Efter sex-åtta veckor:
Här börjar de flesta barn hitta sitt eget bajsmönster och det blir glesare mellan bajsblöjorna. Medan vissa barn bajsar varje dag nöjer sig andra med varannan eller var tredje dag
– Helammande barn kan bajsa med mellanrum upp till tio dagar, säger Lisa Västberg. 

Men hur sällan är okej?
Som förälder är det lätt att man undrar vad som egentligen är normalt. Här är svaret att det är viktigare att hålla koll på hur barnet mår än hur lång tid det är mellan bajstillfällena. Så länge ditt barn inte är besvärat, eller avföringen är torr och hård, är det ingen fara om det går långt mellan bajsblöjorna. Om ditt barn bara bajsar någon gång i veckan, och gör det med stor möda eller ni föräldrar behöver hjälpa till så kan det vara läge att ta upp det med BVC. Håll även utkik efter att barnets mage är uppspänd, att hen inte vill äta, eller verkar ha ont.


Hur vet jag om bebisen är förstoppad?

Hos helammande:
Förstoppning är ovanligt hos barn som helammas. 

Hos barn som äter ersättning:
Den vanligaste orsaken till förstoppning hos barn som äter bröstmjölksersättning, eller är extra knorriga i magen, kan vara att man råkat blanda ersättningen fel.
– För mycket pulver i förhållande till vatten kan leda till förstoppning, säger Linda Almehov. Det är alltså viktigt att använda den medföljande skopan med strukna mått och dosera enligt anvisningarna på förpackningen. 

Tips vid förstoppning:
Testa att massera barnets mage mjukt i en medsols cirkel, eller tryck mjukt upp barnets knän mot bröstkorgen. Du kan också hjälpa till genom att använda en pysventil. Här hittar du fler tips och sätt att bära bebisen som hjälper vid magknip.

Perfekt tajmade sovstunder och bättre sömn för din bebis

BabyNaps är appen för trötta föräldrar som längtar efter bättre sömn. Varje dag får du förslag på sovtider för din bebis i ett sömnschema. När du hittar rutinen sover din bebis lagom mycket på dagen – och gott på natten.


Hur vet jag om bebisen har diarré? 

Det kan vara svårt att avgöra, då bebisars bajs ofta är mycket löst redan. Håll koll på om avföringen ändras så att den blir rikligare, vattnigare och mycket grönare. Precis som vid förstoppning gäller det även att hålla ett extra öga på allmäntillståndet – diarré beror ofta på magsjukevirus och då är det viktigt att inte bli uttorkad. Om bebisen har diarré eller kräks det bra att ge vätskeersättning. Sök vård om bebisen blir slö, inte orkar äta eller slutar att kissa.


Vilken roll spelar kosten vid amning? 

När det knorrar mycket i bebisens mage kan det ligga nära till hand att tänka: ”Är det något jag har ätit som ger problem via bröstmjölken?”. Det enkla svaret här är: förmodligen inte! 
– Det finns många myter och påståenden, men egentligen inga bevis för att den som ammar borde utesluta saker från kosten. Det viktigaste är att ammande mammor äter så varierat som möjligt för att orka och må bra, och inte ägnar sig åt dieter eller utesluter för mycket från ur kosten, säger Linda Almehov. 


5 tips för knorrande magar

  • Se till så att bebisen har rätt grepp om bröstet eller nappflaskan, så att han eller hon inte sväljer luft. 
  • Få barnet att rapa ordentligt när du ammat/gett ersättning. 
  • Testa magmassage
  • Prova magdroppar med probiotika, som kan hjälpa till att normalisera tarmfloran och som kan ha effekt både vid diarré och trög mage.