Orolig inför inskolningen? Så blir den viktiga starten på förskolan trygg - experternas råd!

Hur gör jag inskolningen trygg för mitt barn? Vad jag gör om hen gråter vid lämningen? Vad händer om det inte känns bra när det är dags att lämna "på riktigt"? Här får du experternas bästa råd för att göra starten på förskolan trygg och minska din oro.

22415.jpg

Att börja på förskolan är ofta den första stora separationen du och ditt barn går igenom och att oron finns där är naturligt.
– Många barn skolas in när de är runt ett och ett halvt år och det sammanfaller med en känslig utvecklingsfas, då barnet kan bli lite oroligare eftersom världen omkring dem blir större. Behovet av närhet till föräldrarna ökar, vilket är bra att vara medveten om inför inskolningen, säger Ann Lidbrink, förskolepsykolog på Lidingö stad.

Ingela Sandver träffar många barn i sin roll som förskolechef.

Ställ mycket frågor

För allt ska gå bra är det viktigt att det finns en pedagog som har ansvaret för att börja bygga en relation med ditt barn under inskolningen. En relation som ska vara i många år, tills det är dags att börja skolan. Att bli sedd och tröstad och att det finns någon att lita på är A och O för att barnet ska känna sig trygg med att bli lämnad.
– ­Personalen på förskolan ska ta hand om de viktigast du har i ditt liv. Ställ alla dina frågor till dem och dela din oro istället för att låta tankar och funderingar snurra runt i ditt huvud, säger Ingela Sandver som arbetar som förskolechef på personalkooperativet Kattresan.

Lämna det dåliga samvetet hemma

Känner föräldern sig trygg så smittar det nämligen också ofta av sig på barnet.
– Barn läser tidigt av sina föräldrars reaktioner. De kan nästan lukta sig till din oro. Lämna det dåliga samvetet hemma och se fram mot inskolningen som något nytt och roligt för ditt barn, tipsar Ingela.
Hennes erfarenhet är att inskolningen går smidigare om föräldern är ganska passiv och håller sig i bakgrunden.
– På så sätt blir det enklare för pedagogen att ta plats och lära känna barnet. Och du finns där om hen vill ”tanka” lite föräldratrygghet.

Inskolning på förskolan
Ann Lidbrink, förskolepsykolog på Lidingö stad.

Stressa inte igenom inskolningen

Någon ”perfekt” längd på inskolninsperioden finns inte, enligt förskolepsykolog Ann Lidbrink:
Lås inte in er i ett visst antal dagar, utan se till att det finns lite marginal både från dig och förskolan. När barnet känner sig trygg och kan tröstas av pedagogen, då brukar inskolningen vara klar. Det kan ta tre dagar, men det kan också behövas längre tid. Ibland gör två extra dagar underverk, säger hon.
Inga Sandver tycker inte heller att man ska stressa igenom inskolningen:
– Förskolan är en stor del av ditt barns nya vardag och inskolningsdagarna ger dig en möjlighet att få lära känna den ordentligt.

Undvik utdragna avsked

Och det svåraste, då? Att vinka hejdå och lämna ett gråtande barn. Hur gör man det på smidigast sätt?
Gör avskedet tydligt. Om du har bestämt dig för att lämna går det inte att backa, ett utdraget avsked blir jobbigare för er båda. Gråten slutar ganska snabbt och känner du dig orolig kan du be personalen att skicka en bild när ditt barn leker och är glad, tipsar Ingela Sandver. (Och du behöver faktiskt inte känna dig som världens sämsta förälder om du lämnar barnet gråtande på morgonen. Här förklarar barnpsykologen varför!)


10 tips för en TRYGG start på förskolan

1. Träna innan

Gå på öppna förskolan, ordna lekdejter med andra barn och föräldrar. Träna på att ”finnas i bakgrunden” när barnen leker tillsammans.

2. Prata positivt

Se fram emot inskolningen som något roligt och positivt. Gå förbi, besök gården och prata om vad som väntar.

3. Ställ mycket frågor

Se till att ni ha öppen och rak kommunikation med förskolepersonalen. Ni har gemensamt en viktig uppgift i att bygga en bra relation till varandra. Barn känner sig trygga när de vuxna runt dem är trygga. (Och glöm inte att det är en ny situation och att det ÄR okej att känna sig osäker! Här kan du läsa om fem misstag nästan ALLA gör vid inskolningen!)

4. Glöm inte gosedjuret

Ett gosedjur eller en snuttefilt hemifrån kan ge lite extra trygghet. Ett annat tips är att göra ett litet fotoalbum med bilder på familjemedlemmarna som barnet kan titta i tillsammans med pedagogen.

5. Skaffa en ordentlig försäkring

Barn som går på förskolan har ofta olycksfallsförsäkring genom kommunen, men den gäller inte alltid heltid. Och inte alls vid sjukdom. Försäkra det viktigaste du har med en riktigt bra barnförsäkring. Många föräldrar väljer att teckna en försäkring när barnet är nyfött, men det går att göra tills barnet fyller 17 år.

6.Bygg en nära relation

Det är viktigt att barnet har en ansvarig pedagog att knyta an till under inskolningen. Någon att lita på som kan vara en vikarierande förälder. Att barnet får chans att bygga den relationen är en förutsättning för att hon eller han ska känna sig tillräckligt trygg och ge sig in i leken med de andra barnen.

7. Var lagom delaktig

Genom att hålla dig lite i bakgrunden ger du mer plats åt pedagogen att lära känna ditt barn.

8. Stressa inte

Det finns inte ett visst magiskt antal dagar som en inskolning ska vara. Gå istället på hur ditt barn reagerar. Vissa barn finner sig tillrätta direkt, medan det är en längre startsträcka för andra. Om du märker att hen behöver mer tid för att känna sig trygg, ta en diskussion med förskolepedagogerna. Du har alltid rätt att själv vara med och styra längden på inskolningen. Det är mycket viktigare att du känner dig trygg med att ditt barn mår bra på förskolan än att inskolningen går snabbt.

9. Håll avskedet kort

Ett kort och tydligt avsked minskar oron hos barnet. Även om det kommer tårar, som är helt naturligt! För vissa barn är det skönt att man följer med in och stannar en stund på avdelningen, så att hen kommer igång med en lek. Men när du bestämmer sig för att gå, är det klokt med ett kort och tydligt hejdå.

10. Ledsen lämning? Be om lekbilder!

Lämnar du ett gråtande barn kan du be personlen sms:a en bild när hon eller han är glad igen. För de flesta barn går det ledsna snabbt över. Om det håller i sig under dagen är det bra att prata med förskolepersonalen om att förlänga eller starta om inskolningen. Inget barn ska behöva vara långvarigt eller återkommande ledsen.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

15 december, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.