5 misstag (nästan) alla gör vid inskolningen - förskolepedagogens tips!

Dags för inskolning – ett stort steg för barnet, men kanske nästan lika stort för dig som förälder (!!). Här berättar förskolepedagogen om vanliga misstag som många föräldrar gör vid inskolningen. 

9272.jpg

Här berättar förskolepedagogen Annika, som jobbat många år i förskola och grundskola, om vanliga misstag som föräldrar ofta gör: 

1. Missa att anpassa inskolningen efter ditt barn (och dig!)

I god tid innan ditt barn börjar på förskolan brukar du få information om hur inskolningen går till på ditt barns förskola. Men var inte rädd för att anpassa inskolningen utifrån vad som passar bäst för dig och ditt barn. Kanske är ditt barn en liten försiktig typ som behöver mycket tid på sig för att känna sig trygg? Då kanske du inte vill ha en snabb inskolning på tre dagar, utan istället prata med personalen om en längre startsträcka.
– Den snabbare inskolningen är bra på så vis att föräldern är med hela dagen och lär känna verksamheten och ser hur den fungerar. Det är fokus på att vara med, snarare än på att lämna. Men det passar inte alla barn, och det passar inte alla föräldrar, säger Annika. För vissa kanske den längre metoden passar bättre – men det viktigaste är att föräldern måste känna sig trygg när det väl är dags att lämna barnet.

Så här brukar inskolningen gå till: I dag används en av två olika inskolningsmetoder: dels den snabbare, föräldraaktiva inskolningen där föräldrarna är med hela dagen under tre dagar, dels den långsammare där man successivt trappar ner förälderns närvaro under två veckor. Även vid den kortare föräldraaktiva inskolningen ska föräldern sedan finnas tillgänglig under ca 2 veckor och barnet går ofta lite kortare dagar.

2. Glömma att 

öva innan

Det finns en regel som är viktigare än de andra när det gäller en lyckad inskolning: föräldrarna måste känna sig trygga med att lämna sitt barn på förskolan. Därför är det ett vanligt misstag att inte "öva" innan och vänja sig både vid förskolan och andra barn. Till exempel genom att leka på förskolans gård under helger (eller med ett okej från personalen under veckan), gå på öppna förskolan eller träffa vänner med jämngamla barn.
– Sedan gäller det att ha en positiv inställning, kommunicera till barnet att ´det här ska bli roligt!´ och prata med barnet på ett positivt sätt. Även om man själv kanske känner oro så kan det vara bra att inte låta det lysa igenom, säger Annika, som menar att det även kan gå lättare om man övat på att träffa andra och är van vid kontakter, till exempel på öppna förskolan.
– Under en inskolning är det väldigt viktigt att även föräldrarna blir trygga med förskolan. Trygga föräldrar ger trygga barn, brukar man ju säga, menar Annika.

3. Lämna snutten och gosedjuret hemma!

Gör inte misstaget att det blir för stor skillnad mot hur vardagen ser ut hemma. Vare sig det är napp, snuttefilt, ett gosedjur eller favoritutklädnaden så är det viktigt att barnet får ha med sig de sakerna som är viktiga för hen. På många förskolor får barnen även göra fotoböcker med familj, släkt och vänner som de kan bläddra i tillsammans med personalen.
– Det är en jättebra grej även för personalen, som får se vilka det är som kommer och hämtar ibland. Överlag är det viktigt att barn får ha med sig de saker som ger dem trygghet, säger Annika. Berätta gärna för personalen om ditt barn, om vanor, personlighet och vad hen gillar eller inte gillar, så behöver de inte börja från noll när de ska lära känna ditt barn. Kom dock ihåg – ingen personal kan lägga alla detaljer på minnet, och dessutom kanske ditt barn visar sig gilla helt andra saker på förskolan än hemma?

4. Vara för passiv under inskolningen (även om det är okej att somna)

– Jag tror att föräldrar inte alltid tänker på hur viktigt det är att de är aktivt är med under inskolningen. Att man sitter med i ringen under samlingen, sjunger Imse vimse spindel, klär på barnet och kanske är med och hjälper de andra barnen om det behövs. Försök vara så delaktig som möjligt! Sitt inte med telefonen och skicka mail till jobbet, säger Annika. Särskilt vilan är en punkt under dagen som kan vara extra svår för barnet, även om föräldern är med.
Känn dig inte misslyckad om barnet inte somnar på vilan i början. Det är väldigt vanligt. Man ser hur föräldrarna svettas och försöker. Om det inte funkar så får man ta upp barnet och gå hem istället, och testa igen nästa dag, säger Annika, som berättar att även många föräldrar somnar gott på vilan tillsammans med sina barn. Både skönt och kanske även ett bra sätt för barnet att se att här är det tryggt att sova en stund!

5. Stanna inte kvar – trots gråten

Det finns få saker som kniper så i föräldrahjärtat som att lämna ett gråtande barn på förskolan, alldeles oavsett om man vet att barnet bara minuter efter att man gått brukar bli glad igen. För det allra mesta är det bästa, tyvärr, att hålla masken och klara av att stänga grinden och gå (läs mer om varför det är helt normalt med gråt!).
– Oftast är det sämsta man kan göra som förälder att gå tillbaka in och börja om igen, men det är ett vanligt misstag. Barnet vet om att du ska gå, och hen kommer att bli lika ledsen när du går nästa gång. Men återigen – varje förälder känner sitt barn bäst. Vet du med dig att det fungerar att trösta ditt barn, och tror att lämningen kan gå bättre på det viset, så testa det.

TIPS! Ofta går det ledsna över snabbt. Be personalen att skicka ett meddelande, så slipper du oroa dig för hur ditt barn mår. Om ditt barn är ledsen under stora delar av dagen är det viktigt att prata med pedagogerna. Då behöver kanske inskolningen få ta längre tid.
 



CHECKLISTA INFÖR FÖRSKOLESTARTEN?

Här hittar du listan på ALLT du kan behöva till förskolestarten!

Lisa Stevik

Lisa Stevik

16 augusti, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.