Babyskydd, bakåtvänd bilbarnstol eller sitta framåtvänd? Så vet du när det är dags för ditt barn!
Bild: Canva

Bakåtvänd bilbarnstol eller sitta framåtvänd? Så vet du NÄR det är dags för ditt barn!

När är din bebis redo att flytta från babyskyddet till en bakåtvänd bilbarnstol? Hur vet du när ditt barn kan sitta framåtvänt eller på bilkudde? Vi frågade experten!

Artikeln innehåller reklam för Bonti

Eftersom babyskyddet är smidigt och enkelt att ha med sig vill man ofta vill behålla det så länge man kan. På samma sätt kan det vara lockande att så snabbt som möjligt byta ut den bakåtvända bilbarnstolen till en framåtvänd bilstol om det känns trångt i bilen.
– Det är verkligen förståeligt, men vårt viktigaste råd att följa alla rekommendationer noggrant och tänka på säkerheten först, säger Maja, kundserviceansvarig på Bonti.


När är det dags att byta babyskydd eller bilbarnstol?

Här är grundreglerna för vad som gäller:

  • Babyskydd: används till din bebis huvud börjar närma sig eller sticka upp över kanten (ofta 6-12 månader)
  • Bakåtvänd bilbarnstol: så länge som möjligt (!!), men minst till fyra års ålder
  • Framåtvänd bältesstol eller bilkudde: upp till 12 år eller cirka 135 cm lång (bältesstol rekommenderas!)

Så vet du när det är dags att byta babyskyddet

Ett riktmärke på när det är dags att byta stol är när bebisen kan sitta utan stöd, och huvudet börjar närma sig, eller sticka upp över, kanten på babyskyddet.
– Alla babyskydd har en anvisning som berättar hur länge man kan använda stolen. Det är längden och vikten som avgör och gränserna varierar lite mellan olika babyskydd. Generellt kan ett babyskydd användas till ungefär 6 – 12 månader, förklarar Maja.

Åk bakåtvänt så LÄNGE som möjligt

Det är alltid säkrare att sitta bakåtvänd i bilen och därför är rekommendationen att använda en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt.
– Den bakåtvända bilbarnstolen bör man använda till MINST fyra års ålder, men det är bara positivt att använda en bakåtvänd stol längre. Studier har visat att barns nacke inte är tillräckligt stark och idag finns det bakåtvända stolar anpassade för barn högre upp i åldrarna, berättar Maja.

Tre favoriter bland bakåtvända bilbarnstolar:

Framåtvänd bältesstol upp till TOLV år

Från tidigast fyra år och upp till ungefär tolv år kan man använda en framåtvänd bältesstol eller bilkudde. En bältesstol rekommenderas framför en bilkudde, så att säkerhetsbältet hamnar rätt och nacken får stöd.
– Vi rekommenderar att barnet sitter i en framåtvänd bilstol tills det är 135 cm lång och kan sitta i bilen med bilbälte som en vuxen. Det finns bilstolar för äldre barn med en rygg som ger bra säkerhet och skydd för sidorna. Dessutom är det skönare för barnet om hen somnar i bilen. Bilkudde är ingen favorit hos mig. Men man kan eventuellt använda en sådan på sluttampen när barnet närmar sig 135 centimeter, säger Maja.

Tre favoriter bland framåtvända bilbarnstolar:

Tips! Låt barnet vara med och välja!

När det är dags för en framåtvänd stol är det ofta bra att barnet får vara med och testa olika stolar i butiken. I den här åldern börjar barnen nämligen få en uppfattning om vad de gillar och tycker är skönt.

Lästips! Långa bilresor med barn? Så får ni en lugnare (!!) och roligare bilresa!

Byta till framåtvänd stol när barnet mår illa?

De allra flesta barn klarar av att åka bakåt och kommer antagligen inte må mindre illa för att stolen är placerad framåt.  
Jag tror att det är vi vuxna som tycker att det verkar obekvämt att åka baklänges. Det är lätt att för vi över den känslan till barnet. Säkerheten går först och man får i stället ta många pauser och släppa in frisk luft, säger Maja och fortsätter:
– Det finns idag en barnstol med inbyggd airbag-teknologi och utökat sidokrockskydd. Den gör det möjligt för barn att sitta framåtvända innan fyra års ålder. Har man ett barn som är mycket åksjuk kan detta vara ett alternativ. Det är bättre än att vända en stol framåt för tidigt.

Samma bas är smidigt

Att välja en bas som fungerar både till babyskydd och bilbarnstol kan vara smidigt (här hittar du några olika isofix-baser).
– Du slipper köpa en ny bas eller fundera på vilken bilbarnstol ni ska välja. Men det kan också vara bra att kika runt lite vid inköp av bilbarnstol och inte bara utgå från basen. Kanske har du till exempel ett långt barn och behöver satsa på en stol där maxvikten är högre och där barnet får mer utrymme, tipsar Maja.

Är det okej att bebisar och barn sitter i framsätet?

Ja, både bebisar och större barn kan sitta i framsätet (och baksätet) både i fram- och bakåtvända babyskydd och bilbarnstolar. MEN det är viktigt att airbagen är urkopplad i framsätet! Barn kan sitta fram utan bilbarnstol med en airbag påkopplad när de uppnått 140 cm.
– Det är okej att ha barnet på alla placeringar i bilen. Men eftersom airbagen ska kopplas ur kan det vara bra att barn i framåtvänd bilbarnstol sitter i baksätet, säger Maja och tillägger:  
– Vi rekommenderar att placera bilbarnstolen bakom passagerarsätet i bilen. Dels för att föraren kan ställa in sitt säte obehindrat och dels för inte blir störd av större barn som sparkar på sätets rygg.


20 % rabatt på alla leksaker hos Bonti

Rabattkod på leksaker hos Bonti

Yay, nu får du 20 % rabatt på allt inom lek på bonti.se. Använd rabattkoden BONTILEK20 när du gör ditt köp.

Erbjudandet gäller vid köp över 500 kr och går inte att kombinera med andra erbjudanden. Gäller så långt lagret räcker, eller t.o.m 31/12 2022.


Utvalt sortiment och personlig rådgivning online för gravida och småbarnsföräldrar

”Vilken vagn är bäst? Bärsele eller bärsjal? Vilken nappflaska motverkar kolik?” Du är inte ensam om att känna dig vilse bland alla val du behöver göra som förälder. Därför har Bonti – med 30 års erfarenhet bakom sig – redan gjort ett urval av de bästa produkterna för gravida och småbarnsföräldrar. Dessutom kan du få personlig rådgivning av kunnig personal – även när du handlar online.

Bonti - Guldpartner hos Rulla vagn