Bakåtvänd bilbarnstol eller sitta framåtvänd? Så vet du NÄR det är dags för ditt barn!

När är din bebis redo att flytta från babyskyddet till en bakåtvänd bilbarnstol? Hur vet du när ditt barn kan sitta framåtvänt eller på bilkudde? Vi frågade experten!

24386.png

Eftersom babyskyddet är smidigt och enkelt att ha med sig vill man ofta vill behålla det så länge man kan. På samma sätt kan det vara lockande att så snabbt som möjligt byta ut den bakåtvända bilbarnstolen till en framåtvänd bilstol om det känns trångt i bilen.
– Det är verkligen förståeligt, men vårt viktigaste råd att följa alla rekommendationer noggrant och tänka på säkerheten först, säger Maja, kundserviceansvarig på Bonti.


När är det dags att byta babyskydd eller bilbarnstol?

Här är grundreglerna för vad som gäller:

  • Babyskydd: används till din bebis huvud börjar närma sig eller sticka upp över kanten (ofta 6-12 månader)
  • Bakåtvänd bilbarnstol: så länge som möjligt (!!), men minst till fyra års ålder
  • Framåtvänd bältesstol eller bilkudde: upp till 12 år eller cirka 135 cm lång (bältesstol rekommenderas!)

Så vet du när det är dags att byta babyskyddet

Ett riktmärke på när det är dags att byta stol är när bebisen kan sitta utan stöd, och huvudet börjar närma sig, eller sticka upp över, kanten på babyskyddet.
- Alla babyskydd har en anvisning som berättar hur länge man kan använda stolen. Det är längden och vikten som avgör och gränserna varierar lite mellan olika babyskydd. Generellt kan ett babyskydd användas till ungefär 6 – 12 månader, förklarar Maja.

Åk bakåtvänt så LÄNGE som möjligt

Det är alltid säkrare att sitta bakåtvänd i bilen och därför är rekommendationen att använda en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt.
- Den bakåtvända bilbarnstolen bör man använda till MINST fyra års ålder, men det är bara positivt att använda en bakåtvänd stol längre. Studier har visat att barns nacke inte är tillräckligt stark och idag finns det bakåtvända stolar anpassade för barn högre upp i åldrarna, berättar Maja.

Framåtvänd bältesstol upp till TOLV år

Från tidigast fyra år och upp till ungefär tolv år kan man använda en framåtvänd bältesstol eller bilkudde. En bältesstol rekommenderas framför en bilkudde, så att säkerhetsbältet hamnar rätt och nacken får stöd.
- Vi rekommenderar att barnet sitter i en framåtvänd bilstol tills det är 135 cm lång och kan sitta i bilen med bilbälte som en vuxen. Det finns bilstolar för äldre barn med en rygg som ger bra säkerhet och skydd för sidorna. Dessutom är det skönare för barnet om hen somnar i bilen. Bilkudde är ingen favorit hos mig. Men man kan eventuellt använda en sådan på sluttampen när barnet närmar sig 135 centimeter, säger Maja.

Tips! Låt barnet vara med och välja!

När det är dags för en framåtvänd stol är det ofta bra att barnet får vara med och testa olika stolar i butiken. I den här åldern börjar barnen nämligen få en uppfattning om vad de gillar och tycker är skönt.

Lästips! Långa bilresor med barn? Så får ni en lugnare (!!) och roligare bilresa!

Byta till framåtvänd stol när barnet mår illa?

De allra flesta barn klarar av att åka bakåt och kommer antagligen inte må mindre illa för att stolen är placerad framåt.  
- Jag tror att det är vi vuxna som tycker att det verkar obekvämt att åka baklänges. Det är lätt att för vi över den känslan till barnet. Säkerheten går först och man får i stället ta många pauser och släppa in frisk luft, säger Maja.

Samma bas är smidigt

Att välja en bas som fungerar både till babyskydd och bilbarnstol kan vara smidigt.
- Du slipper köpa en ny bas eller fundera på vilken bilbarnstol ni ska välja. Men det kan också vara bra att kika runt lite vid inköp av bilbarnstol och inte bara utgå från basen. Kanske har du till exempel ett långt barn och behöver satsa på en stol där maxvikten är högre och där barnet får mer utrymme, tipsar Maja.

Är det okej att bebisar och barn sitter i framsätet?

Ja, både bebisar och större barn kan sitta i framsätet (och baksätet) både i fram- och bakåtvända babyskydd och bilbarnstolar. MEN det är viktigt att airbagen är urkopplad i framsätet! Barn kan sitta fram utan bilbarnstol med en airbag påkopplad när de uppnått 140 cm.
- Det är okej att ha barnet på alla placeringar i bilen. Men eftersom airbagen ska kopplas ur kan det vara bra att barn i framåtvänd bilbarnstol sitter i baksätet, säger Maja och tillägger:  
- Vi rekommenderar att placera bilbarnstolen bakom passagerarsätet i bilen. Dels för att föraren kan ställa in sitt säte obehindrat och dels för inte blir störd av större barn som sparkar på sätets rygg.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.