Långa bilresor med barn? 19 tips som gör resan lugnare (!!) och roligare

Bilsemester med bebis eller små barn – härligt eller mardröm? Ingen stress! Med den här guiden får du tipsen du behöver för att slippa skrik och tjat. Vi har samlat allt du behöver veta för att roligare, lugnare (!!) och skönare resa.

24039.png

1. Preppa och peppa dagen innan

Nej, det är inte superkul, men starten på en stressfri (och konfliktfri!) resa stavas förberedelse! Packa kvällen innan, installera bilbarnstolen och lägg fram allt som ska med. Det är också bra om ni vet vilken väg ni ska åka (gps!!) för att undvika omvägar och tjafs. Berätta för barnen att ni ska resa så att de är förberedda och peppa dem på alla roliga stopp som finns på vägen.

2. Nöjda barn FÖRE resan

Ofta blir det mindre skrik och bråk om de små barnen är mätta och torra innan de sätts i bilstolen och de flesta somnar också snabbare då. Låt gärna de äldre barnen leka av sig ordentligt innan ni åker. Kör en springtävling runt huset, eller låt bebisen krypa runt en stund.

3. Inred med smarta lösningar

För många större barn är ett bilsätesskydd med fickor som kan fyllas med smågrejer uppskattat. För mindre barn kan du fästa nappen eller några leksaker i ett snöre som du knyter fast på bilbarnstolen. Enkelt att fiska upp när barnet tappar eller slänger saker!

4. Välj platser noga

Sätt er i bilen så att barnen bråkar minst och roas bäst! För en del innebär det barnen bak och föräldrarna fram, för andra underlättar det med en vuxen i baksätet som kan rodda och fixa. Om du ett babyskydd i framsätet, och en vuxen i sätet bakom, kan det vara smart att ta bort nackstödet - så att föräldern som inte kör enkelt når bebisen!

5. Tajma resan med sovtid

Om det är möjligt kan du försöka tajma in så att barnen sover en del av resan i bilen. Många barn sover dessutom längre i en rullande bil. Om ni ska resa långt fungerar det ofta bra att åka senare på kvällen så att barnen efter lite mat somnar för natten i bilen. Njut av en tyst bil, men kör inte om du själv är trött!

6. Roliga och aktiva stopp!

Tricket till en någorlunda behaglig tripp med barnen i bilen? Ha stenkoll på nästa stopp - och välj ett KUL stopp! Heta tips är ställen där barnen kan leka och få ur sig energi, som exempelvis badplatser, lekplatser eller en park för picknick (ta gärna med filt!).

Så vet du vart du ska stanna:

  • Gå in på kommunens hemsida (finns oftast en lista över lekplatser och parker!)
  • Slå in lekplats på GPS:en och pricka in en som ligger på vägen
  • Hitta fina badställen här
Gratis bilbingo för barn - ladda ner!
Spela bilbingo - ladda ner gratis mall ! Bild: BabyNaps

7. Lek lekar

Här är våra favoritlekar till bilsemestern:

  • Spela bilbingo (ladda ner gratis mallar här!)
  • Gissa-vilket-djur-jag tänker-på
  • Spela början på favoritlåtarna och gissa vilken det är
  • Räkna röda bilar
  • Sten-sax-påse
  • Gör en egen ”sång-påse”: skriv ut bilder eller lägg ner gosedjur i en påse. När barnet fiskar upp exempelvis en spindel sjunger ni "Imse Vimse Spindel" tillsammans.

8. Ombyten i beredskap

Olyckor kan hända när som helst och då kommer du att tacka dig själv om du har koll på var skötväskan, ombyten, papper och våtservetter finns. Och ett hett tips: ha en soppåse i bilen! Det kan bli oväntat mycket skräp under en lång resa.

9. Satsa på mycket underhållning

Att sysselsätta barn, oavsett ålder, är nyckeln för en harmonisk bilsemester. De minsta barnen kan leka och plocka med memory-bilder, favoritgosedjuret eller dina nycklar länge. För lite äldre barn kan en målarbok, Ipad eller en ljudbok som hela familjen kan lyssna på vara succé. Musik är också populärt och passar ofta hela familjen som kan turas om att välja låtar. Ta gärna fram leksakerna pö om pö så räcker de längre och ibland kan det vara kul med någon leksak som är ny för resan.

10. Sagostund eller ljudbok

En ny bok som en förälder läser högt ur eller en ljudbok kan bli en magisk sagostund för hela familjen. Läslampa är bra om det är mörkt när ni kör.

11. Egen ”pyssel-guidebok”

För större barn är en egengjord pyssel-guidebok över resmålet ni ska besöka ofta en succé, där hen kan rita landskapsdjur, färglägga flaggor, fylla i på en karta vart ni åker och läsa om vad man kan göra när man är framme.

12. Skärm, skärm, skärm (ingen begränsning i bilen, tycker vi!)

I bilen - för en stunds lugn och ro - är det guld värt med en surfplatta. Du behöver: nedladdat offlinematerial, en säker hållare för surfplattan som kan fästas på nackstödets baksida, fulladdade batterier och en power-bank eller extra lång laddningsladd som räcker till baksätet. Glöm inte hörlurarna för större barn!

13. Fika, mat och dryck

Vatten i en napp- eller sportflaska är grymt att ha med så att barnen kan dricka (och spilla!) när de själva vill. Packa massor av snacks att locka med i pauserna, men undvik att äta i bilen (finns risk att sätta i halsen!). För dig som har en bebis som tar flaska – ladda upp med vatten i termos och ersättningspulver så är du redo om det blir skrikfest i bilen. Glöm inte kaffe till er vuxna!!

14. Lunch on-the-go

Att köra drive through från en hamburgerrestaurang, ha med pannkakor eller varmkorv i en termos gör att stoppen blir extra roliga. Planera för ett längre lunchstopp där det finns gott om utrymme att leka.

15. Dela upp er bilsemester

Ska ni åka en lång sträcka, eller om ni har gott om tid, kan det vara roligt att dela upp åkandet i etapper och exempelvis stanna en natt på campingplats, hotell eller hos en kompis.

16. Coola ner er

Solskydd på rutan, kanske en keps och sval temperatur i bilen är super. Det finns även extra fläktar att installera säkert om din bebis blir varm.

17. Lindra åksjukan

En del barn blir tyvärr åksjuka i bilen och då blir er bilsemester extra jobbig (ofta beror det faktiskt inte på att de åker baklänges, så vänd inte barnets stol för tidigt).

Tips vid åksjuka:

  • Åksjukearmband
  • Dricka vatten och äta något kallt
  • Öppna fönstret för att få in frisk luft
  • Hålla sval temperatur i bilen
  • Klä barnet i tunna kläder
  • Ta korta pauser ofta
  • Lägg undan tekniken eller böcker
  • Ha plastpåsar och våtservetter redo om barnet kräks
  • Försök köra lugnt i kurvor och göra mildare accelerationer

18. Bilsemester med vänner

Ska du resa tillsammans med en annan familj? Testa att låta barnen från olika familjer åka tillsammans för att underhålla varandra.

19. Ta en tupplur (ja, DU!)

Glöm inte bort dig själv! Är du inte den som kör (utan den som roddar och fixar med ALLT annat!) - passa på att vila när barnen sover eller kollar på en film. Sätt på dig lurar och lyssna på musik eller en podd som DU har valt. Eller bara njut av lugnet!


Babyskydd, bakåtvänd stol eller kudde - i vilken ålder och vad är säkrast?

Här reder vi ut när det är dags att byta från babyskyddet, och vad som är bra att tänka på.

  • Babyskydd: används från nyfödd tills dess att bebisens huvud börjar närma sig eller sticka upp över kanten på stolen.
  • Bakåtvänd bilbarnstol: används så länge som möjligt, minst till 4-5 år.
  • Framåtvänd bältesstol: används från tidigast 4-5 år, upp till ca 12 år.
Sanna Bergling

Sanna Bergling

20 april, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.