"Min bebis vill inte sluta amma på natten, vad ska jag göra?"
Bild: Folio Images

”Min bebis vill inte sluta amma på natten, vad ska jag göra?” – expertens bästa råd!

Barnsjuksköterskan Lisa Västberg svarar på en föräldrafråga från en mamma som vill sluta amma på natten. Vilka knep finns för att sluta med nattamningen och hur gör man enklast?

Fråga:

Jag har en tiomånaders bebis som vaknar ofta på natten och vill amma, oftast mellan fyra och fem gånger. Jag tror mer på att han vill ha närhet än att han är hungrig. Jag har provat att ge honom välling, men det tycker han inte om. Han sover fortfarande i min säng, vilket gör att jag sover dåligt både av platsbrist och av amningen. Snart börjar jag jobba igen och då måste jag få sova på natten. Min fråga är: hur trappar jag ner på amningen på natten?


Lisa Västberg, barnsjuksköterska och expert i Rulla vagn-podden, svarar:

Lisa Västberg - Rulla vagn-podden

”Att vilja sluta amma eller ge flaska på natten är något de flesta föräldrar någon gång ställs inför. En 10 månaders bebis behöver egentligen inte äta på natten, utan detta handlar mycket riktigt om närhet.

Jag tycker inte att hon ge något substitut till sin bebis, såsom välling, utan istället fokusera på att trappa ner amningen på natten. Hon kan börja med att fundera över ”Hur länge är det rimligt att min bebis klarar sig utan mat?”, och så bestämmer hon en egen tid. Självklart kan hon amma sluta på en gång med, men det kan vara lättare både för förälder och barn att börja försiktigt och trappa ner.

Om man tänker att den här barnet somnar vid 20, så kanske det är lagom att amma vid klockan 02:00. Men den tiden måste varje förälder bestämma själv. På så sätt blir man lugnare själv också, och kan dessutom lugna den där inre rösten som kanske oroar sig för att barnet är hungrigt.

Jag håller absolut med mamman om att det inte handlar om att barnet är hungrigt, utan ett barn som är 10 månader har ju lärt sig att närhet och trygghet är detsamma som att amma. Därför behöver hon lära bebisen att det finns andra sätt att känna närhet. Mamman kan behöva ha på sig en ordentlig tröja, sport-bh eller nattlinne, så att barnet inte kommer till och när det vill amma. Sedan visar man försiktigt att ”nej, inte nu och nu somnar vi om på annat sätt”.

Hon kan även prova att lägga barnet i annan säng. Många föräldrar blir också hjälpta av att låta bebisen sova hos partnern eller en annan person i tre-fyra nätter, medan den ammande mamman sover i ett annat rum. En sådan övergångsfas kan man behöva schemalägga och planera, exempelvis att man låter barnet sova med den andra under helgen när denna inte jobbar.

Jag tycker alltid man kan tänka att det är helt okej att prova lösningar, upplägg och idéer, och själv utvärdera hur ens barn reagerar. Det är aldrig fel att prova och alla barn reagerar olika. Du kan alltid ändra dig, och göra på ett annat sätt. Men kom ihåg – en förändring kan gå snabbare än du tror när du väl själv bestämt dig!”

Perfekt tajmade sovstunder och bättre sömn för din bebis

BabyNaps är appen för trötta föräldrar som längtar efter bättre sömn. Varje dag får du förslag på sovtider för din bebis i ett sömnschema. När du hittar rutinen sover din bebis lagom mycket på dagen – och gott på natten.


Lyssna på podd om att sluta amma eller ge flaska på natten

Här får du knepen och bästa råden för att sluta amma eller att sluta med flaska på natten från Lisa.