Mer trötthet än gravidglow...?! Så håller du dig pigg(are) hela graviditeten!

Ville du STRÅLA under din graviditet som de alltid gör på film? Tänkte du dig mer GLOW än verklighetens glåmig, trött och svullen? We hear you – och har tipsen som ger dig liiiiite mer energi när det känns som tyngst!

27334.png

Det är inte konstigt om du känner dig trött under graviditeten, tvärtom så är det normalt (oavsett hur det ser ut på film!). Du behöver alltså inte ALLS känna någon press att se extra "glowig" ut under din gravditet, däremot är det ju alltid härligt med mer energi.
– Det finns en del knep som kan göra att det känns lättare att vara gravid. Allt går förstås inte att styra över, men genom att lyssna på kroppen och vara snäll mot dig själv ökar chansen att må så bra som möjligt, säger Katarina Heed, barnmorska på Barnmorskegruppen i Göteborg. Här delar hon med sig av sina bästa tips för mer glow under graviditeten.


9 KNEP SOM GER DIG ENERGI UNDER GRAVIDITETEN

1. Var snäll mot dig själv (du gör något fantastiskt!)

Du är inte som vanligt när du är gravid, du är i en mycket speciell situation i livet.
– Det kan vara skönt att tänka på det stora jobb som kroppen gör när bebisen växer och sänka kraven på sig själv. Du måste inte vara på topp just nu och det är okej att tacka nej till saker, säger Katarina Heed.

TIPS! Kämpar du med gravidillamående? Här är tipsen som förhoppningsvis kan minska lite på det jobbiga illamåendet under graviditeten.

2. Vila och sov (så mycket som det går!)

Med hormoner som spökar och en allt sämre sömn på natten är det många gravida som känner igen sig i en överväldigande hur-trött-kan-man-vara-känsla.
-  Försök att vila en stund på dagen, när det går, för att samla lite extra energi. En gravidkudde kan också hjälpa för att göra det lite lättare att sova, tipsar Katarina Heed.

3. Ta ett järn (-tillskott)!

Lågt järn är en vanlig orsak till att gravida är trötta. För den som inte vill äta blodpudding eller leverpastej varje dag kan järntillskott vara räddaren i nöden.   
- Under graviditeten ökar blodvolymen och därför kan man få ett ökat behov av järn. Barnmorskan kollar järnnivån och om järntillskott behövs. Det är enklare för kroppen att ta upp järn från maten. Till exempel är leverpastej och gröna grönsaker rika på järn, berättar Katarina Heed.

4. Stödstrumpan – din nya bästis!

Att ta på sig skor kan vara en kamp som gravid när fötterna växer en storlek av svullnad. Dessutom drabbas hälften (!!) av alla gravida av åderbråck.
- Många gravida kämpar med svullna och trötta fötter eller ben. Det kan vara riktigt jobbigt. Ofta minskar svullnaden genom att vila med fötterna i högläge, använda kompressionsstumpor eller gennom röra på sig, säger Katarina Heed.

5. Varannan bulle, varannan broccoli?

Med mindre ork och mer tid i soffan är det lätt att sockersuget blir allt större (ey, vi VET!). Choklad, bullar, glass eller godis? Cravings kan vara många! Även om det söta är godare än det gröna (let's be honest) gör det oss tyvärr ofta tröttare. Kanske kan varannan bulle, varannan broccoli fungera?

6. Maxa lugnet - sänk kraven (!)

Att vara gravid borde räknas som ett heltidsjobb. Det är du som måste känna efter vad som känns rätt för dig – och anpassa vardagen efter det.
– Gravidhormoner gör faktiskt så att kvinnan inte är lika skarp och kvick som i vanliga fall. Det går inte att prestera på sin normalnivå helt enkelt. För att känna sig piggare kan det hjälpa att försöka minska på stress och krav, säger Katarina Heed.

7. Unna dig (för hormonernas skull!)

När mår du som bäst? Av varma bad, massage, fotvård eller flera avsnitt av din favoritserie kanske? Som gravid är det lite extra skönt att unna sig härliga saker.
- Under hela graviditeten är det bra att göra saker som gör att du slappnar av och fylls av en känsla av välbefinnande. Då frisätts må-bra-hormonet oxytocin. Hormonet påverkar hur man mår under graviditeten, men också hur förlossningen går, berättar Katarina Heed.

8. Gå all in och ”boa”

Det är nog många gravida som känner igen sig i ett plötsligt behov av att ”boa” när förlossningen kommer allt närmare.
- Det kan vara mysigt att köpa vagn, tvätta de pyttesmå bebiskläderna eller bädda i spjälsängen. Många mår bra av att ta sig tid och fixa inför det nya livet, säger Katarina Heed.

TIPS! Här hittar du den ultimata inköpslistan över ALLT du behöver till nyfödd bebis.

9. Promenader i solen

Gravidkroppen kan kännas både tung och värkande. Promenader eller lättare mammaträning kan göra att kroppen känns lite piggare.
- Om man orkar är det bra att försöka röra på kroppen lite varje dag. En promenad i solen räcker gott. Om du har ont av exempelvis foglossning kan en sjukgymnast ofta hjälpa till. Många kvinnor får också mindre ont om de undviker att bära tungt eller snett, till exempel ett storasyskon på höften, säger Katarina Heed.

Sanna Bergling

Sanna Bergling

09 maj, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.