Illamående under graviditeten? Tipsen som hjälper dig att STÅ UT!

Hör du till dem som kan bocka av illamående under graviditeten? Då vet du hur FRUKTANSVÄRT jobbigt det kan vara. Men som tur är finns det ett gäng lifesavers att ta till - och du hittar dem här.

25332.png

Att må illa eller kräkas är vanligt under graviditeten. Hela 50–90 procent av alla gravida mår illa någon gång. Illamående är vanligast under tidig graviditet och de flesta börjar må bättre omkring vecka 12. Få gravida mår illa under hela graviditeten.
- Graviditeter är olika! Om du mådde mycket illa i en tidigare graviditet är det inte säkert att du kommer må dåligt i nästa, säger Kristina Müller som är senior rådgivare och barnmorska på BB Stockholm Family.


Så lindrar illamående under graviditeten - 10 konkreta tips!

Här delar Kristina med sig av sina bästa tips mot gravidillamående:

  1. Använd åksjukearmband: Bandet triggar punkter på insidan av handleden som kan lindra illamåendet. Åksjukearmband brukar hjälpa många gravida kvinnor.
  2. Ta vitamin B6 mot illamåendet! Många gravida får lindring av att äta tillskott av vitamin B6* som finns receptfritt på apotek.
  3. Gå på akupunktur: För den som mår illa långt in i graviditeten kan akupunktur hjälpa. Det kan lindra både illamående och kräkningar.
  4. Ät lite och ofta: Att ta något litet att äta med jämna mellanrum och dricka mycket vatten kan lindra illamåendet. Det är helt okej att bara äta det som du gillar just nu. Det viktigaste är att du får i dig något överhuvudtaget.
  5. Ät innan du går upp ur sängen. Att äta något innan du kliver upp är ofta bra eftersom illamåendet blir mycket värre på tom mage. Bästa tipset: ha ett paket skorpor bredvid sängen och ät en direkt när du vaknar.
  6. Testa kolsyrade drycker. En del kvinnor tycker att kolsyrade drycker gör att de mår mindre illa. 
  7. Vila! Att ta det lugnt och vila är bra och lindrar illamåendet. Om du mår mycket illa kan du behöva vara hemma från jobbet.
  8. Prova åksjuketabletter. Om råden ovanför inte hjälper kan du testa åksjuketabletter som finns att köpa receptfritt.
  9. Kontakta vården om illamåendet inte blir bättre. Gå genast till läkaren om du inte får behålla någon mat eller går ner i vikt.

* Det här är ett kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn.
Sanna Bergling

Sanna Bergling

26 oktober, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.