Krångel med påklädning, tandborstning, mat, nattning - ja allt? Så gör du livet lite enklare (mitt i trotsåldern!)

En dag med ett barn i någon fas av trotsåldern kommer att innehålla ett visst mått av kaos (och ibland total utmattning). Men det finns både knep och smarta strategier för att bespara dig och det lilla viljemonstret i alla fall några av sammandrabbningarna. Här bjuder vi på våra 10 bästa tips!

7258.jpg

1. För det första: se till att ni är mätta

Chokladgömma i vagnen, bananer i fickorna, skötväskan full av drickyoghurt - alla vägar är bra vägar för att förhindra ett blocksockerfall hos dig själv och ditt barn. Här gäller samma regler som i säkerhetsbroschyren på flygplanet: du gör ingen nytta för ditt barn om du inte hjälper dig själv först.

2. Tillåt er några fler “jaja”

Jaja, idag har vi pyjamaströja på förskolan” (ni är i alla fall på förskolan!), “Jaja, idag blev det macka till frukost, lunch och middag” (det blev i alla fall middag!). Var inte för hård mot dig själv!

3. Motivera istället för att tjata

Till slut är både du och barnet trötta på att höra uppmaningen om de sista skedarna frukostgröt. Testa att motivera barnet att göra färdigt till exempel morgonens olika moment med ett roligt spel på kylskåpet ) eller ge möjligheten att få sätta upp ett roligt klistermärke när något är klart.

Trotsåldern? Här är knepen som hjälper!
Skapa ett peppande spel på kylskåpet! Sådana här roliga kylskåpsmagneter designar du på ett par minuter med bilder på ditt barn.

4. Ställ äggklockan

Bråkiga situationer uppstår inte sällan när något skoj ska brytas, för vem vill byta rolig lek mot fiskbullar? Då är äggklockan eller larmet på mobilen din bästa vän, och fungerar förvånansvärt mycket bättre än det vanliga “nu får du plocka undan”-tjatet. Var konsekvent, när klockan ringer så plockar man undan det man håller på med direkt.

5. Ge smarta val

Låt barnet vara med och bestämma, men bara om valet står mellan två precis lika bra alternativ. Den blå mössan eller den röda? Pyjamas eller tandborstning först?

6. Lura med en lek

Ibland är logiska argument till varför det är viktigt att promenaden till förskolan inte ska ta 1,5 timme bortkastat. Då är istället en springtävling på sin plats. Och vem i familjen får egentligen på sig skorna snabbast?!

7. Förbered barnet en gång till. Och en gång till!

Gör klart redan från början vad som kommer att hända härnäst, särskilt i de situationer när bråk ofta uppstår. Klargör innan ni går in i mataffären att “nu ska vi gå in i affären, och vi ska inte köpa någon glass”, eller redan i trapphuset att “när vi kommer hem ska vi först äta mellis, sedan kan vi bygga tågbana”. När en lek ska avslutas, var konkret, “vi hinner gömma oss tre gånger till, sedan är det dags att sätta sig vid bordet”.

8. Ta inte varje strid

Att välja sina strider är ett slitet uttryck av en anledning – ingen kan, eller bör, utkämpa dem alla. Det viktigaste är att barnet kommer i säng (ungefär) vid den tid du har sagt, sedan är det kanske mindre viktigt att pyjamasen är en prinsessklänning, sängen är full av legogubbar eller att fötterna ligger på huvudkudden.

9. Sätt upp en gräns - och håll den!

“Om du sprutar en gång till på lillebror med vattenpistolen så kommer vi att ta den ifrån dig” kommer aldrig ta skruv om vattenpistolen aldrig försvinner. Förklara lugnt och sansat konsekvenserna, och visa att de (inte för många, men viktiga) regler ni har menar ni allvar med.

10. Lyssna på det här poddavsnittet

Petra Krantz Lindgren är en riktig "trots-expert", och här får du hennes konkreta råd kring hur du minskar antalet konflikter och slipper hota eller muta. Måste-lyssning för alla föräldrar med barn i trotsåldern!

Lisa Stevik

Lisa Stevik

22 februari, 2019

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.