Trotsåldern? Åtta enkla sätt att undvika utbrotten (iallafall ibland!)

Från solstråle till monster på en minut. Känner du igen dig? Då kanske du är en förälder till ett barn i den berömda trotsåldern. Här får du våra bästa tips för att undvika eller avleda utbrotten.

3769.jpg

Som förälder till en två- eller treåring har du säkert fått rådet “välj dina strider”. Och det är ett gott råd. För som förälder kommer du varken orka eller vilja ta strid varje gång som du och ditt barn har helt olika viljor.

Från skratt till utbrott på minuten

Små barn i två-, tre och fyraårsåldern har ett humör som heter duga. De kan gå från solsken och bus till åskmoln och totalt psykbryt på en minut. Ofta bottnar utbrotten i frustration, en känsla av att inte ha kontroll eller att du som förälder avbryter mitt i något viktigt. Men det kan lika gärna vara trötthet eller hunger.

Trots? Nja, självständighet in the making!

Det som kallas trotsåldern kan vara kämpigt. Små barn skäms inte det minsta för att få ett sammanbrott inför publik för att få sin vilja igenom. Då gäller det att som förälder påminna sig om att det här (faktiskt!) är en viktig utveckling i ditt barns liv. Där på golvet i mataffären förbereder sig din lilla parvel på att bli en självständig vuxen som kan uttrycka sina behov.

Orka utbrotten

Men oavsett all viktig utveckling som pågår kan vardagen med ett barn i trotsåldern vara totalt utmattande. Så se till att du är utvilad (med småbarnsföräldrars mått mätt…!), har ätit ordentligt och får en paus ibland. Och detsamma gäller för ditt barn: packa alltid med ett mellanmål, ha ungefär samma rutin varje dag och se till att ditt barn får så mycket sömn som behövs.


Så undviker du utbrotten

Här får du åtta enkla strategier för att helt undvika eller för att få dem att ebba ut snabbare. I nästan alla lägen handlar det om att en avledande manöver är din bästa vän.

1. Busa!

Ett smart sätt att undvika konflikter med ditt barn är att få det att skratta. Då är det svårt att bli arg. Ett exempel: ditt barn vägrar att ta på sig blöjan. Istället för att tjata sätter du blöjan på huvudet och undrar vart den tagit vägen.

2. Börja leka oväntat!

Få barn kan motstå en tävling eller att delta i en lek. Att få ha roligt står ofta högre på önskelistan än att få rätt. Låt säga att ni är på väg hem från lekplatsen och ditt barn vägrar gå, då passar en fartlek om vem som hinner först bort till cykeln perfekt. När ni hunnit dit har frustrationen över att behöva gå oftast glömts bort.

3. Va? Är det en apa?

När ditt barn lägger sig på marken och just ska börja skrika står du helt still och tittar långt bort. “Nääää, va? Är det en apa därborta? Ser du? Tänk om den har rymt från zoo? Oj, nu hoppade den upp på taket!” Din tvååring kommer inte kunna motstå att se efter och tillsammans kan ni fundera på om du såg rätt.

4. Ge ett val!

Utbrott handlar ofta om frustration. För att ge ditt barn tillbaka lite kontroll är ett bra sätt att ge två val. Vill du ta på tröjan först eller byxorna? Ska du ta med en bil eller ett gosedjur när vi byter blöjan? Det tar fokus från själva aktiviteten och gör att barnet känner sig delaktig.

5. Gör det förbjudna!

Barn älskar att få göra det som bara vuxna får använda och som normalt är off-limits. Här handlar det återigen om att avleda från konflikten. Om ditt barn vägrar släppa något i matbutiken kan du erbjuda att hon eller han får hålla i ditt bankkort och lämna fram det vid kassan. Eller att få hålla i bilnycklarna och trycka på knappen när ni kommer till parkeringen.

6. Hoppa över dramat!

Barn lär sig snabbt att vi föräldrar börjar kallsvettas när de skriker sig hesa på golvet i affären eller tokvägrar att klä på sig i hallen på förskolan. Då gäller det att snabbt ta tio (eller hundra!) djupa andetag och ta det cool. Sätt dig på golvet en liten bit bort och vänta. När utbrottet ebbar ut, försök avleda för att utbrottet helt ska avslutas. När allt är lugnt kan du prata om det som hänt.

7. Förklara inte!

Vissa saker måste man som förälder genomföra oavsett vad barnet tycker om det. Det kan vara att hålla handen när man går över vägen, sitta fast i sin bilbarnstol eller ha cykelhjälm. Om utbrottet är ett faktum är det bra att inte säga något annat än att upprepa regeln det gäller. Försök inte förklara varför eller resonera, utan upprepa bara lugnt “Jag vet att du är arg, men du måste ha hjälm när du cyklar”. Med lite tur blir barnet så uttråkad av att höra dig upprepa samma sak att utbrottet går över.

8. En kram kan hjälpa!

Många barn blir bara mer frustrerade och arga av att man fysiskt försöker lugna dem. Men när utbrottet ebbar ut kan ilskan snabbt övergå till gråt. Då kan det vara skönt både för dig och barnet att erbjuda “en väg ut” och fråga om barnet vill ha en kram.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.