Influencern Sanne om första tiden som mamma: "Var inte så hård mot dig själv, acceptera att allt är nytt!”

Som att bli överkörd av en buss. Så beskriver Sanne Alexandra Josefson, designer och influencer, att få barn. Här berättar hon om det dåliga självförtroendet – och chocken över att INTE kunna fortsätta leva precis som innan hon blev mamma.

21895.jpg

När Sanne och maken Jacob skulle få sitt första barn låg fokus – som det ofta gör – på förlossningen. Tiden därefter hade de inte ägnat lika mycket uppmärksamhet.
– Men då började ju det RIKTIGA jobbet! Jag var först bland mina vänner att få barn och hade inte pratat med så många om hur det skulle bli. För mig var det verkligen en förstabarnschock! Jag trodde att jag skulle kunna leva samma liv som innan och bara ta med mig Frans. Men där fick jag mig en riktig käftsmäll, säger Sanne.
Att ha en fot i det gamla livet och en i familjelivet visade sig vara en ganska svår balansgång.  
 Vi ville ju vara de där sköna föräldrarna som var med på allt, men det blev för tufft till slut.

De två första veckorna kände jag mig som överkörd av en buss!

En annan sak som överraskade Sanne var hur det kändes i kroppen efter förlossningen.
– Att det kunde göra ont att amma visste jag, men jag var inte beredd på att jag skulle ha så ont efteråt! Att jag skulle ta hand om ett barn samtidigt som jag under de två första veckorna kände mig som överkörd av en buss!

Bästa rådet från barnmorskan

Hela familjen samlad! Foto: @sannealexandra

Frans föddes i USA. Där hade paret turen att få en barnmorska som kom med ett ovärderligt råd inför den första tiden hemma (om mamman ammar): ”Det är mammans uppgift att ge barnet mat och partnerns uppgift att ta hand om hemmet och ge den som ammar mat.”
– Det var så bra att hon sa det, för många gånger vet kanske inte partnern vilken roll hen ska ha i det hela. Men nu fick Jacob en viktig, konkret uppgift som han verkligen tog sig an, säger Sanne.

Försöka att gilla läget

Om hon skulle ge ett råd till blivande mödrar så är svaret enkelt: ”Var inte så hård mot dig själv. Acceptera att allt är nytt just nu.
– Tillåt dig själv att varva ner. Du gör tillräckligt genom att finnas till för en annan liten person 24 timmar om dygnet.

Lyssna inte på allt

En annan sak Sanne har lärt sig är att man inte behöver lyssna på alla goda – eller mindre goda – råd som kommer från olika håll. Alla familjer ser olika ut och har olika behov.
– Som nybliven mamma har man kanske inte så bra självförtroende – och man måste inte ha det. Det kommer. Det kan vara skönt att ha ett par personer som man litar på att bolla tankar med, men man behöver inte lyssna på allt, från alla.

Lägre krav när lillasyster kom

I mitten på juli i år fick Frans en lillasyster, parets andra barn. Den här gången var omställningen till familjelivet redan gjord – och Sanne ställde lägre krav på sig själv.
– När Frans föddes kände jag mig ofta otillräcklig för att jag inte kunde hänga på mina vänner. Jag gjorde ofta saker som jag kanske egentligen inte ville, bara för att hänga kvar. Nu finns det inte en chans att jag skulle göra det, säger Sanne.


Sanne tipsar: 4 grejer som underlättade första tiden hemma

En bra vagn är ett MÅSTE! Foto: @sannealexandra
  1. En morgonrock. ”Den kan man gå runt i hela dagarna. Skön och perfekt att amma i!
  2. En bärsjal. ”Jag har en som i princip är färdigknuten och som jag använder varje dag. Det är så skönt att ha armarna fria.”
  3. En badtermometer. ”Innan vi insåg att våra barn vill ha olika temperatur i vattnet var det alltid skrikfest vid kvällsbadet. De badar varje kväll, jag tror barn mår bra av rutiner även när de är riktigt små.”
  4. En vagn, anpassad efter era behov. ”Vi behövde en vagn som är smidig att fälla ihop i och med att vi bor utanför stan och åker mycket bil. Vi ville också ha en med rejäla hjul så att vi kan gå mycket, även där det inte är stadsunderlag.
Lisa Stevik

Lisa Stevik

23 oktober, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.