Ont efter förlossningen - detta händer med kroppen (och vad sjutton är normalt egentligen!?)

AJ! Eftervärkar, bristningar i underlivet, lyckorus och plötsliga gråtattacker. Vad sjutton är normalt egentligen efter förlossningen? Här är svaren på vad som händer med kroppen efter du fött barn och hur du bäst tar hand om dig.

12704.jpg

Att föda barn påverkar i princip hela kroppen oavsett om du föder vaginalt eller med kejsarsnitt. Det en blandning av smärta, hormoner som får känslorna att svaja och fysisk utmattning. Det är inte konstigt om du är både skör och bräcklig. Vi pratade med barnmorskan Katarina HeedBarnmorskegruppen Göteborg för att få vet vad som egentligen händer med kroppen första tiden.


Varför får jag värkar efter att bebisen är född?

- Direkt efter förlossningen börjar livmodern dra ihop sig för att återfå sin normala storlek. Eftervärkarna känns ungefär som mensvärk. De är starkast de första två dagarna, men avtar i takt med att livmodern återhämtar sig. Det är vanligt att man känner av mer värkarna vid amning. Eftervärkarna har du både efter en vaginal förlossning och ett kejsarsnitt.

Så tar du hand om dig: Lindra smärtan med en varm vetekudde runt magen eller en Tens-apparat om du har en sådan (både vetekudde och Tens är även toppen för smärtlindring inför förlossningen). Du kan även ta receptfria värktabletter.


Hur mycket är normalt att blöda efter förlossningen?

- Med sammandragningarna kommer blödningar eller avslaget som det också kallas. I början är det som en riklig mens, klarrött i färgen och det kan även komma blodklumpar. Under de kommande sex till åtta veckorna blir det successivt ljusare och brunare i färgen. Innan det upphör helt påminner det om en flytning.

Så tar du hand om dig: Ladda upp med rejäla nattbindor och lika rejäla trosor i bomull som du kan ha den första tiden. För att minska infektionsrisken ska du inte använda tampong, duscha istället för att bada, byta binda så ofta som möjligt och inte ha oskyddat sex.

Då ska du söka hjälp: Om blödningen tilltar istället för att minska, det kommer stora blodklumpar, om du blöder igenom en binda på mindre än en timme eller om du upplever att avslaget börjar lukta illa är det dags att kontakta vården.


Hur länge gör det ont i underlivet efter förlossningen?

- Det är inte konstigt om du är både svullen och öm i underlivet de första veckorna. Har du fått bristningar känns det förmodligen mer oavsett om det är små sår som läker av sig själv eller större bristningar som behöver sys. Stygnen läker efter cirka tio dagar. Tråden absorberas av kroppen och behöver inte tas bort.

Så tar du hand om dig: Det brukar svida i några dygn när du kissar, men slemhinnorna läker väldigt fort. Ett knep för att lindra svedan är att skölj med ljummet vatten samtidigt som kissar eller helt enkelt kissa i duschen.

Då ska du söka hjälp: Bristningar läker ofta väldigt bra, men om det skaver eller gör ont efter två veckor är det förmodligen små knutar från tråden som inte lösts upp och de behöver tas bort. Om du får ökande smärta från underlivet är det alltid något som behöver kollas upp.


Hjälp! Hur vågar jag bajsa första gången efter förlossningen?!

- Det kan kännas obehagligt bara att tänka tanken att bajsa, framför allt om du har blivit sydd. Men även om det gör ont behöver du inte vara orolig för att stygnen ska gå upp. Strunta inte i signalen att du behöver gå på toaletten. Det ökar bara risken att bli förstoppad.

Så tar du hand om dig: Drick och ät fiberrikt som gör att avföringen hålls mjuk. Det kan kännas skönt att hålla en tvättlapp eller binda mot mellangården de första gångerna (lägg den i frysen för extra bedövning!).


När är såret efter kejsarsnittet läkt?

- Även om det går snabbt i början tar det flera veckor innan allt är helt läkt. Det kan både göra ont och strama i början och du bör inte lyfta eller bära något som är tyngre än din bebis de första tre månaderna. Följ din läkares rekommendation när det gäller smärtlindring och hur du ska sköta om såret.

Så tar du hand om dig: Korta promenader med vagnen är en perfekt mjukstart för att komma igång och röra på dig. Det förbättrar läkningen och sätter fart på blodcirkulationen. Når såret är läkt kan du avlasta ärret och huden genom att sätta en bred kirurgtejp längs med ärret. Undvik även att utsätta det för solljus de första sex månaderna.

Då ska du söka hjälp: Om du får feber, ökande smärta, avslaget ökar eller såret blir rött och svullet kan det vara tecken på en infektion.


När är det dags att börja med knipövningar?

- Under graviditeten och vid förlossningen töjs musklerna i bäckenbotten ut och du behöver väcka liv i dem för att senare hålla tätt när du nyser, hostar, skrattar eller lyfter något. Bäckenbottenknip är bästa träningen för att stärka upp muskulaturen och har din förlossning varit utan komplikationer kan du börja knipövningarna efter en vecka. Prata med din barnmorska om vad som är bäst om du har fått bristningar eller fött med kejsarsnitt. Det finns appar att ladda ner gratis som kan vara till hjälp för hur mycket du skall knipöva.

Så tar du hand om dig: En grundregel för alla är att börja sakta och försiktigt.Om du får ont eller det känns obehagligt ska du vänta ett tag till. Det finns gott om tid att träna upp bäckenbotten och det kan ta upp till ett år innan musklerna är lika starka som innan du fick barn.


AJ! Ska det göra så här ont att amma?

- Att amma är ibland ett finlir och att bebisen har ett ordentligt grepp om bröstvårtan är det viktigaste för en bra amningsstart. Bröstvårtorna kan bli ömma i början (vilket är normalt!), men ingen ska behöva stå ut med en smärtsam amning. Här finns lösningar på de vanligaste amningsproblemen.

Så tar du hand om dig: Be om coaching från din barnmorska om rätt grepp innan du åker hem från BB. Amning kräver träning, det är svårt att vara expert på något du aldrig gjort förut. Ge brösten ett bra stöd med en rymlig och mjuk bh utan byglar. Det kan också hjälpa med bröstvårtskupor som gör att du kan lufta brösten under tröjan, att smörja bröstvårtorna med bröstmjölk eller att använda bröstvårtskräm.

Då ska du söka hjälp: Vänta inte utan be om hjälp hos BVC eller en amningsmottagning direkt om amningen inte fungerar, ofta kan små justeringar göra stor skillnad.


Varför är jag deppig efter förlossningen?

- Tiden direkt efter förlossningen sker en massa hormonförändringar i kroppen som får känslorna att svaja rejält. Under det tredje dygnet sker en omställning för att mjölkproduktionen ska komma i gång. Det kan ge en nedstämdhet som kallas baby blues. Kroppen håller på att ställa in rätt mängd hormoner och deppigheten brukar försvinna efter några dagar.

Så tar du hand om dig: Det är helt normalt med en nedstämdhet och oro några veckor efter förlossningen. Och det är också helt normalt om du inte älskar sitt barn direkt. Ibland behövs det lite mer tid. Värna extra mycket om dig själv den första tiden. Ta inte emot fler besök än du känner för. Sänk kraven och acceptera att all tid går åt till bebisen. Tids nog får ni in nya rutiner och då blir allt lättare.

Då ska du söka hjälp: Ta kontakt med BVC om nedstämdheten och känslan av hopplöshet inte avtar inom två veckor. Det är viktigt att få hjälp och det finns bra hjälp att få!
 


Detta vill du absolut ha hemma efter förlossningen


Bra grejer att ha hemma den första tiden efter förlossningen för dig som fött barn:

  • Mjuk BH och mjuka kläder! Låt allt som sitter åt vänta.
  • Extra stora bindor (!!) - bunkra upp med ett lager som räcker de första veckorna
  • Extra mjukt toalettpapper (oväntat viktigt!)
  • En mild och oparfymerad duschkräm för underlivet
  • Amningsinlägg (bra om dina bröst läcker)
  • Bröstvårtsskydd
  • Bröstvårtskräm
  • Värktabletter med paracetamol
  • Vetekudde för smärtlindring eller kylande gel-kudde

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.