0-6 månader
Sponsrat inlägg

Hur länge ska du leka med din bebis varje dag? Så säger forskningen - och tips på bästa lekarna för varje ålder!

Visste du att DU är jätteviktig för att din bebis ska utvecklas genom lek? Forskare menar att små barn leker både mer och bättre när du som förälder är med. Här får du bästa och skojigaste lektipsen för varje ålder. 

5565.png

Artikeln innehåller reklamlänkar till Jollyroom.

Jo, så är det faktiskt: en amerikansk studie visar att bebisar leker mer aktivt och självständigt när du som förälder är med! Och det börjar redan när de är små. När du finns i närheten kommer din bebis att anstränga sig mer för att till exempel nå en leksak. Bebisar vill helt enkelt kommunicera med sin omvärld väldigt tidigt. När ingen finns i närheten blir de mer passiva, menar forskarna.


Hur länge ska jag leka med min bebis?

Det finns så klart inget exakt svar, men rekommendationen är minst 30 minuters lek med en förälder varje dag. När din bebis blir lite större är det bra att skapa utrymme för minst för 1 timmes fri och ostrukturerad lek, där ditt barn helt får styra och bestämma. Fri lek utvecklar fantasi, lär ditt barn att lösa problem och stärker deras kommunikation. 

Lästips! Därför ska din bebis umgås med andra bebisar (redan från 6 månaders ålder!)


Så uppmuntrar du självständig lek

Det är positivt att också uppmuntra självständig lek:

  1. Lägg eller sätt din bebis – mätt, torr och nöjd! – på en filt eller ett babygym med leksaker i närheten.
  2. Sätt dig en liten bit bort eller fixa med något i samma rum.
  3. Börja med ett par minuter. För vissa går det bra med längre stunder direkt, men andra behöver träna upp förmågan.
  4. Ta upp din bebis innan hen blir otålig eller gnällig.

Om bebisen inte vill leka själv då?

För att ditt barn ska kunna känna sig trygg att leka själv kan en bra idé vara att tanka på med lite extra kärlek från dig så hen känner sig fulladdad för att sedan kunna sitta själv ett tag.
– Börja med att ni är tillsammans, när du ser att barnet kommit in i leken är du tydlig med att du kommer att gå iväg en stund. Försök inte smyga iväg, det sänder fel signal och skapar bara oro. Starta med korta stunder i början och kom ihåg att alla barn är olika så hitta ett sätt som fungerar för er, säger Filippa Forsberg.


Bästa lekarna för 0–6 månader

De första månaderna är det du som ÄR själva leken. Det behöver dock inte vara så avancerat; det kan räcka med att kittla och pussa under fötterna, blåsa på magen och cykla med benen. Sakta, men säkert börjar barnet också fatta grejen med aktiv lek och då är du den absolut viktigaste lekkompisen. Försök att introducera nya spännande grejer för att uppmuntra till lek, eftersom forskare menar att det hjälper barnets utveckling.

  • Imitera din bebis ljud och ansiktsuttryck! De första månaderna lär sig din bebis att ”om jag ler mot min förälder, så får jag ett leende tillbaka!” (en spegel att titta på sig själv i kan vara skoj!).
  • Välj leksaker som är enkla och färgglada (och som låter kul!). Framför allt handlar det om att få bebisen att bli nyfiken och vilja utforska genom att sträcka sig efter saker att känna och greppa.
  • En lekmatta eller babygym är toppen när din bebis ska träna på att vända sig eller krypa framåt (vår favorit!). Du kan uppmuntra din bebis utveckling genom att lägga en spännande leksak längre bort.
  • Bebisar utforskar till stor del med munnen. Välj leksaker som prasslar, har olika material och är lagom stora (denna mjuka bok prasslar härligt!).
  • Det är bra med grejer som rör på sig eftersom små bebisar inte kan koncentrera sig på en grej länge. Det är därför som sängmobiler och babygym är så bra i början!

Bästa lekarna för bebisar 6-12 månader

Nu är det viktigt att vara aktiv i leken. Det är bra att prata med barnet om leksakerna, så att de kopplar ord till saker. Vid 6 månader brukar de flesta barn kunna sitta själva och strax därpå börjar många krypa. Det gör också att barnet nu kan använda båda händerna för att känna och upptäcka. Då finns det mycket kul att leka med tillsammans — exempelvis att skaka saker som låter, slå grejer mot varandra (välj bort kastrull-locken…) eller stapla grejer!

  • Välj leksaker som kräver egen rörelse. Att stapla grejer eller rulla en boll fram och tillbaka mellan er är både kul och utvecklande för ditt barn. ”Min tur — din tur” är dessutom ett sätt att få barnet att förstå hur man samarbetar (de här klossarna är toppen!).
  • I den här åldern uppskattar barnet helt enkelt det mesta som är nytt (till och med en hårborste eller smulorna på golvet), men eftersom det pillas och upptäcks med både mun och händer är bra att använda säkra och godkända leksaker (en favorit bland de flesta!).
  • Lek tittut!
  • Mysstunder är också lek. En bra grej är att ha sagostunderna i olika miljöer, eftersom det också är ett sätt att uppmuntra ditt barn att vilja upptäcka och lära.

Bästa lekarna för små barn 1-2 år

Det är fortfarande viktigt att vara närvarande, men ditt barn klarar nu att leka mer självständigt (gärna med pilliga saker, såsom en plocklåda). Det viktiga är att uppmuntra och visa att du ser framstegen. I den här åldern brukar barn också härma beteenden och kommunicera genom att göra likadant, vilket är en viktig del till fortfarande leka mycket tillsammans. Barnet gillar också att upptäcka både människor, nya platser och saker.
– När barnet blir lite större är det bra att inte ha alla leksaker framme samtidigt, utan dela upp dem. Ibland är det mjukisdjuren som får ta plats, nästa gång är det kritor, lera och färg som får inspirera leken. Det skapar variation och hjälper till att stimulera olika typer av lekar, tipsar Filippa Forsberg.

  • De bästa leksakerna i den här åldern är de som utvecklar rörlighet och finmotorik — för att hjälpa barnet till att snart kunna leka självständigt. Exempelvis är superenkla pyssel- och byggleksaker eller böcker med knappar och ljud bra (att få banka på en bultbräda är förstås en favorit!).
  • Eftersom många tar de första stegen vid 1-årsåldern är en lära-gå-vagn toppenDå kan barnet ta första klivet till att på egen hand börja utforska och leka!
  • Måla och pyssla! Lera, vattenfärger eller kritor är ofta uppskattat.
  • Har ni badkar hemma är det ett toppen-ställe att leka tillsammans på kvällskvisten. Med spännande leksaker blir det ännu roligare (gulliga favoriter!).
  • Lek mycket ute! Lekplatsen, skogen eller parken är en hel värld att upptäcka för din ett- eller tvååring. Det är roligt att plaska i pölar, känna hur sand känns eller få träna på att klättra.

Tänk på det här!

Vi vuxna är ibland snabba med att redan från tidig ålder gå in och "rätta" i barns lek.
– I all välmening visar vi vilken kloss som passar i rätt hål, men det är bättre att vi ger dem möjlighet att själva hitta lösningen. När vi allt för ofta går in och korrigerar är det lätt att tror att de behöver oss för att leka, säger Filippa Forsberg.  

… och en stund med Ipaden då – ska vi ha dåligt samvete?

– Ett spel på Ipaden ger en direkt glädjekick till skillnad från leken där barn behöver  anstränga sig och glädjen kommer succesivt. Den direkta glädjekicken är otroligt beroendeframkallande och vi behöver vara uppmärksamma på hur mycket tid våra barn ägnar digitalt. Allt handlar om att hitta balansen mellan den digitala världen och den fria leken, säger Filippa Forsberg.

Lästips! Hur mycket Babblarna är egentligen okej?


Evelina Åkerberg

Evelina Åkerberg

14 april, 2024

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.