Hur ofta och länge ska du leka med din bebis? Experternas tips – och bästa lekarna för varje ålder!
Bild: Folio Images

Hur länge ska du leka med din bebis varje dag? Experternas tips – och bästa lekarna för varje ålder!

Vet du hur viktig DU är för att din bebis ska utvecklas genom lek? Forskare menar att små barn leker både mer och bättre när du som förälder är med. Här får du bästa och roligaste lektipsen för varje ålder. 

Artikeln innehåller reklam för Åhlens (annonslänkar)

Jo, det är sant: i en amerikansk studie visade det sig att små barn leker mer aktivt och självständigt när du som förälder är med, än när de är på egen hand. Och det börjar redan när de är små bebisar! När du finns i närheten menar forskarna att din bebis kommer att anstränga sig mer för att till exempel nå en leksak. Bebisar vill helt enkelt kommunicera med sin omvärld väldigt tidigt. När ingen finns i närheten blir de mer passiva.

Hur länge ni ska leka ihop varje dag får ni såklart känna efter själva, men ungefär 60 minuter om dagen rekommenderas av experterna. Vårt tips är att ni fördelar tiden under dagen för att det ska kännas kul för er båda. Här har vi därför samlat tips om hur du bäst leker tillsammans med ditt barn den första tiden.


Bästa lekarna för de minsta 0–6 månader

1. Spännande figurer / 2. Skallra /  3. Babygym (färgglad favorit!) / 4. Sophie (alla barns favorit-bitleksak!)

De första månaderna är det du som ÄR själva leken. Innebörden av lek är dock inte så avancerad; det räcker exempelvis att kittla och pussa under fötterna, blåsa på magen och cykla med benen. Sakta men säkert börjar barnet också fatta grejen med aktiv lek och då är du den absolut viktigaste lekkompisen. Försök att introducera nya spännande grejer för att uppmuntra till lek, eftersom forskare menar att det hjälper barnets utveckling.

  • Välj leksaker som är enkla och färgglada (och gärna som låter kul!). Framförallt handlar det om att få bebisen att bli nyfiken och vilja utforska genom att sträcka sig efter saker att känna och greppa.
  • Det är bra med grejer som rör på sig eftersom små bebisar inte kan koncentrera sig på en grej länge. Det är därför som sängmobiler och babygym är så bra i början!

Bästa lekarna för bebisar 6-12 månader

Leksaker för 6-12 månader
1. Något som låter (exempel finns här!) / 2. Tält  / 3. Klossar av olika slag / 4. Mjuk boll som låter när den kastas

Nu är det viktigt att vara aktiv i leken när ditt barn behöver vägledning. Det är bra att prata med barnet om leksakerna, så att de kopplar ord till sakerVid 6 månader brukar de flesta barn kunna sitta själva och nära därpå börjar många krypa. Det gör också att barnet nu kan använda båda händerna för att känna och upptäcka. Då finns det mycket kul att leka med tillsammans — exempelvis att skaka saker som låter, slå grejer mot varandra (välj bort kastrull-locken…) eller stapla grejer!

  • Välj leksaker som kräver egen rörelse. Att stapla grejer eller rulla en boll fram och tillbaka mellan er är både kul och utvecklande för ditt barn. ”Min tur — din tur” är dessutom ett sätt att få barnet att förstå hur man samarbetar.
  • I den här åldern uppskattar barnet helt enkelt det mesta som är nytt (till och med en hårborste eller smulorna på golvet) men eftersom det pillas och upptäcks med både mun och händer är bra att använda säkra och godkända leksaker.
  • Mysstunder är också lek. En bra grej är att ha sagostunderna i olika miljöer eftersom det också är ett sätt att uppmuntra ditt barn att vilja upptäcka och lära!

Bästa lekarna för små barn 1-2 år

1. Lära-gå-vagn (denna är en klassiker!) / 2. Roliga grejer att ha i badet (favoriter!) / 3. Färgglad och fin dragleksak

Det är fortfarande viktigt att vara närvarande, men ditt barn klarar nu att leka mer självständigt. Det viktiga är att uppmuntra och visa att du ser framstegen. I den här åldern brukar barn också härma beteenden och kommunicera genom att göra likadant, vilket är en viktig del till fortfarande leka mycket tillsammans. Barnet gillar också att upptäcka både människor, nya platser och saker!

  • De bästa leksakerna i den här åldern är de som utvecklar rörlighet och finmotorik — för att hjälpa barnet till att snart kunna leka självständigt. Exempelvis är superenkla pyssel- och byggleksaker eller böcker med knappar och ljud bra!
  • Eftersom många tar de första stegen vid 1-årsåldern är en lära-gå-vagnar toppen. Då kan barnet ta första klivet till att på egen hand börja utforska och leka!
  • Har ni badkar hemma är det ett toppen-ställe att leka tillsammans på kvällskvisten. Med spännande leksaker blir det ännu roligare!

Läs också: Därför ska din bebis umgås med andra bebisar (redan från 6 månader!)