Hur ofta och länge ska du leka med din bebis? Experternas tips – och bästa lekarna för varje ålder!
Bild: Folio Images

Hur länge ska du leka med din bebis varje dag? Experternas tips – och bästa lekarna för varje ålder!

Vet du hur viktig DU är för att din bebis ska utvecklas genom lek? Forskare menar att små barn leker både mer och bättre när du som förälder är med. Här får du bästa och roligaste lektipsen för varje ålder. 

Artikeln innehåller reklam för Bonti (annonslänkar)

Jo, det är sant: i en amerikansk studie visade det sig att bebisar leker mer aktivt och självständigt när du som förälder är med, än när de är på egen hand. Och det börjar redan när de är små! När du finns i närheten menar forskarna att din bebis kommer att anstränga sig mer för att till exempel nå en leksak. Bebisar vill helt enkelt kommunicera med sin omvärld väldigt tidigt. När ingen finns i närheten blir de mer passiva.

Hur länge ska jag leka med min bebis?

Det finns förstås inget exakt svar, men rekommendationen är minst 30 minuters lek med en förälder varje dag. Och när din bebis blir lite större är det bra att skapa utrymme för minst för 1 timmes fri och ostrukturerad lek, där ditt barn får styra och bestämma.

Uppmuntra också självständig lek

Det är positivt att också uppmuntra självständig lek. Så här kommer du igång med självständig lek för din bebis:

 1. Lägg eller sätt din bebis – mätt, torr och nöjd! – på en filt eller ett babygym med leksaker i närheten.
 2. Sätt dig en liten bit bort eller fixa med något i samma rum.
 3. Börja med ett par minuter. För vissa går det bra med längre stunder direkt, men andra behöver träna upp förmågan.
 4. Ta upp din bebis innan hen blir otålig eller gnällig.

Bästa lekarna för de minsta 0–6 månader

De första månaderna är det du som ÄR själva leken. Innebörden av lek är dock inte så avancerad; det räcker exempelvis att kittla och pussa under fötterna, blåsa på magen och cykla med benen. Sakta, men säkert börjar barnet också fatta grejen med aktiv lek och då är du den absolut viktigaste lekkompisen. Försök att introducera nya spännande grejer för att uppmuntra till lek, eftersom forskare menar att det hjälper barnets utveckling.

 • Imitera din bebis ljud och ansiktsuttryck! De första månaderna lär sig din bebis att ”om jag ler mot min förälder, så får jag ett leende tillbaka!”.
 • Välj leksaker som är enkla och färgglada (och gärna som låter kul!). Framförallt handlar det om att få bebisen att bli nyfiken och vilja utforska genom att sträcka sig efter saker att känna och greppa.
 • En lekmatta är toppen (gillar denna!) när din bebis till exempel ska träna på att vända sig eller krypa framåt. Du kan uppmuntra din bebis utveckling genom att lägga en spännande leksak längre bort.
 • Bebisar utforskar till stor del med munnen. Välj leksaker som prasslar, har olika material och är lagom stora.
 • Det är bra med grejer som rör på sig eftersom små bebisar inte kan koncentrera sig på en grej länge. Det är därför som sängmobiler och babygym är så bra i början!

Bästa lekarna för bebisar 6-12 månader

Nu är det viktigt att vara aktiv i leken när ditt barn behöver vägledning. Det är bra att prata med barnet om leksakerna, så att de kopplar ord till sakerVid 6 månader brukar de flesta barn kunna sitta själva och nära därpå börjar många krypa. Det gör också att barnet nu kan använda båda händerna för att känna och upptäcka. Då finns det mycket kul att leka med tillsammans — exempelvis att skaka saker som låter, slå grejer mot varandra (välj bort kastrull-locken…) eller stapla grejer!

 • Välj leksaker som kräver egen rörelse. Att stapla grejer eller rulla en boll fram och tillbaka mellan er är både kul och utvecklande för ditt barn. ”Min tur — din tur” är dessutom ett sätt att få barnet att förstå hur man samarbetar.
 • I den här åldern uppskattar barnet helt enkelt det mesta som är nytt (till och med en hårborste eller smulorna på golvet) men eftersom det pillas och upptäcks med både mun och händer är bra att använda säkra och godkända leksaker.
 • Lek tittut!
 • Mysstunder är också lek. En bra grej är att ha sagostunderna i olika miljöer eftersom det också är ett sätt att uppmuntra ditt barn att vilja upptäcka och lära!

Bästa lekarna för små barn 1-2 år

Det är fortfarande viktigt att vara närvarande, men ditt barn klarar nu att leka mer självständigt. Det viktiga är att uppmuntra och visa att du ser framstegen. I den här åldern brukar barn också härma beteenden och kommunicera genom att göra likadant, vilket är en viktig del till fortfarande leka mycket tillsammans. Barnet gillar också att upptäcka både människor, nya platser och saker!

 • De bästa leksakerna i den här åldern är de som utvecklar rörlighet och finmotorik — för att hjälpa barnet till att snart kunna leka självständigt. Exempelvis är superenkla pyssel- och byggleksaker eller böcker med knappar och ljud bra!
 • Eftersom många tar de första stegen vid 1-årsåldern är en lära-gå-vagnar toppen. Då kan barnet ta första klivet till att på egen hand börja utforska och leka!
 • Måla och pyssla! Lera, vattenfärger eller kritor är ofta uppskattat.
 • Har ni badkar hemma är det ett toppen-ställe att leka tillsammans på kvällskvisten. Med spännande leksaker blir det ännu roligare (älskar dessa!).
 • Lek mycket ute! Lekplatsen, skogen eller parken är en hel värld att upptäcka för din ett- eller tvååring. Det är roligt att plaska i pölar, känna hur sand känns eller få träna på att klättra.

Därför är lek så viktig för din bebis

När din bebis föds är hen helt beroende av dig som förälder. Men i leken finns det utrymme att börja träna på självständighet och att få styra själv. Tittut är till exempel ett lekfullt sätt att lära sig att även om du som förälder inte syns, så finns du. I leken utvecklas din bebis hjärna, sociala förmåga och motoriska färdigheter. Stressnivån i kroppen sänks, språket förbättras och mer nyfikenhet på omvärlden gör det lättare att lära sig nya saker.


Läs också: Därför ska din bebis umgås med andra bebisar (redan från 6 månader!)