Hur mycket Babblarna är okej? Ny studie om risken med för mycket skärmtid!

Babblarna, spel, filmer och appar. Idag finns det massor med digitalt material för små barn, men hur bra är egentligen skärmtid för små barn? Och hur mycket är lagom? Forskare menar att det aldrig får ersätta vanlig lek och att för mycket skärmtid faktiskt kan öka risken för talförseningar med hela 49% (!). 

6319.jpg

Mycket skärmtid kan ge talförseningar

Ja, det finns vissa konsekvenser av för mycket skärmtid menar forskareI en amerikansk studie framkom det nämligen att mycket skärmtid riskerade talförsening. I studien undersökte man närmare 900 små barn mellan 6 och 24 månader. 20 procent av barnen använde i genomsnitt en skärm 28 minuter per dag. De barn som ökade den dagliga skärmtiden till en timma eller mer ökade risken för talförsening — med minst 49 procent (!).

Skärmtid — främst ett hjälpmedel för föräldrarna?

Förutom studien som tyder på en ökad risk för talförseningar finns det inga exakta direktiv för hur mycket eller lite små barn ska kolla på skärmen. Men experter är eniga om att det viktigaste är att det inte ersätter vanlig lek och aktiviteter. Mycket tyder nämligen på att de allra minsta barnen (under året) inte lär sig särskilt mycket av att leka med skärmen, utan att det snarare är som att slå på paus en stund (vilket för föräldern kan vara nödvändigt ibland ändå!).

Det bästa är att titta tillsammans

Det som också kommit fram genom forskning är att barn lär sig bättre med en vuxens sällskap när de tittar på skärmen. Forskarna menar att när barn exempelvis tittar på TV själva använder de inte sin fulla hjärnkapacitet till att försöka förstå vad de tittar på, vilket gör att det snarare blir passivt tittande. När föräldern däremot är närvarande och engagerad har barnet större förmåga att ta till sig det som är på skärmen. Så nästa gång ni slår på Babblarna — titta och sjung med tillsammans!
 


Tre tips för bra skärmtid

  1. Titta fokuserat. Gör det inte till en vana att exempelvis låta TV:n stå på i bakgrunden. Det påverkar barnets lust till att leka med annat och kan på så sätt påverka utvecklingen. Var tydlig med när det är skärmtid och inte!
  2. Ditt barn gör som du gör. Forskning visar också att det finns ett samband mellan hur mycket tid föräldrar ägnar åt skärmar och hur mycket barnen gör det. Här kan du läsa mer om mobilvett för småbarnsföräldrar!
  3. Gör det tillsammans. Allra mest utvecklande och stimulerande är det när ni tillsammans pratar, leker och sjunger kring det ni tittar på. Mys ihop er i soffan och ha en gosig stund ihop!

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.