Hälften av alla gravida får åderbråck (så slipper DU!)

Är du gravid och oroar dig för åderbråck? Du är långt ifrån ensam! Här reder vi ut varför åderbråck uppstår och berättar hur du effektivt förebygger och lindrar dem.

28016.png

Hälften av alla gravida får åderbråck. Det är nästan aldrig farligt, men kan vara riktigt jobbigt. Som tur är så försvinner åderbråcken oftast snabbt efter förlossningen.
- Att åderbråck är vanligt bland gravida beror på att mammans blodmängd ökar kraftigt. När mer vätska ska igenom venerna ökar trycket som gör venerna större och mer synliga, säger Kristina Müller, senior rådgivare och barnmorska på BB Stockholm Family.

Tre riskfaktorer

Åderbråck är vanligt på benen, som hemorrojder och i underlivet. På benen känns åderbråck igen av att de är blåfärgade, tydliga eller ibland knöliga och i underlivet – som är kärlrikt – kan svullnaden bli kraftig.
- Åderbråck kan göra ont och vara obehagligt och det är vanligt att man känner sig trött i kroppen. Många mår jättebra av att använda stödstrumpor eller ligga med fötterna i högläge. När kvinnans blodvolym succesivt minskar efter förlossningen brukar åderbråcken lägga sig. De allra flesta behöver ingen behandling, berättar Kristina Müller.

Många mår jättebra av att använda stödstrumpor eller att ha fötterna i högläge!


Åderbråck är till viss del ärftligt och har tyvärr en tendens att bli värre för varje graviditet (phu!).
- Stillasittande arbete, fetma och ärftlighet ökar risken för åderbråck. Åderbråck ökar i sin tur risken för blodpropp något, även om det är ovanligt, säger Kristina Müller som här berättar hur du kan lindra eller minska risken för åderbråck:


8 KONKRETA tips för att slippa åderbråck

  1. Kompressionsstrumpor är din bästa vän! En bra medicinsk kompressionsstrumpa minskar svullnad, tryck och smärta från åderbråck när benet pressas ihop.
  2. Försök att röra på kroppen med jämna mellanrum och undvik att sitta still långa stunder. Rörelse hjälper blodet att komma igång och minska åderbråcksrisken.  
  3. Undvik att sitta med benen i kors eftersom det kan hindra blodflödet.
  4. För dig som har åderbråck i hela benen hjälper ofta en stödstrumpbyxa riktigt bra eftersom både lår och underliv blir avlastade.
  5. Unvik allt för tighta kläder! En del kläder som sitter väldigt tight kan hindra blodet från att åka runt i kroppen.
  6. Satsa på högläge! Det är toppen att ligga med benen högt i soffan eller sängen (och graviditeten är ju en perfekt tid att unna sig extra chill!). Högläget hjälper blodcirkulationen i kroppen och minskar smärta och tryck från åderbråck.
  7. Använd gärna stödstrumpor förebyggande om du sitter eller står mycket på jobbet. Många med stående jobb orkar inte arbeta hela graviditeten. Var snäll mot dig själv (du gör ett jättejobb genom att vara gravid!) och försök acceptera att sjukskrivning kan behövas om åderbråcken är smärtsamma.
  8. Hej då värme (om det går!). Åderbråck blir värre i värme och dessutom upplever många att det kan vara jobbigt att använda stödstrumpor då eftersom det blir ännu varmare. Självklart går det inte att undvika det väder som är där du bor, men det kan vara klokt att skippa solsemestern just nu.
  9. Använd kompressionsstrumpor om du ska flyga. Det minskar besvär av åderbråck, men också risken för blodpropp som är något högre vid flygning.

Lästips! Mer trötthet än gravidglow? Så håller du dig pigg(are) hela graviditeten!


Stödstrumpor - så blir du ett proffs på att sätta på dem!

Svullna ben, en mage som växer och en allt mer otymplig kropp. Känns det omöjligt att få på dig tighta stödstrumpor som gravid? Lugn, Kristina Müller hjälper dig:

  1. Det kan vara enklare att dra på strumpan om du först trär i tårna och sen för ner handen i skaftet på strumpan, nyper fast i strumpan strax innan hälen och sen dra upp skaftet över hälen och benet. Med lite övning kommer du snabbt att bli en ta-på-dig-stödstrumpor-expert!
  2. Ta hjälp! När du är på slutspurten av graviditeten och magen i princip gör det omöjligt att nå foten är det dags att fråga om hjälp. Kanske kan din partner eller en kompis sätta på stödstrumporna på morgonen.
Sanna Bergling

Sanna Bergling

04 oktober, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.