Första veckan med amning: detta kan du förvänta dig med nyfödd bebis

”Jag hade ALDRIG anat att det skulle göra så ont första amningsveckan!” Orden är Jessicas, men upplevelsen delar hon med många (!!) ammande mammor. Här berättar både barnmorska och mammor om vad du kan förvänta dig första veckan med amning.

24267.png

Den första amningsveckan är speciell och det är vanligt att mammor blir chockade över hur ofta och länge bebisen vill suga.
- För mig var den första amningstiden inte alls kul. Det kom mjölk, men det gjorde jätteont att amma. Alldeles i början kändes varje sug som ett knivhugg. Nästan värre än förlossningen! Efter några veckor kändes det bättre, men det var väl först efter ungefär tre månader som det faktiskt inte gjorde ont längre, berättar Linn, en av fyra mammor som Rulla vagn pratat med om första amningstiden.
Elizabeth Franklin är barnmorska och ansvarig för amningsmottagningen på Norra Älvsborgs Länssjukhus:
- De första tre-fyra dagarna ÄR ofta svåra och jobbiga. Det är en process på några veckor att komma igång med en amning. Det är viktigt att komma ihåg att varje mamma och barn är unika och att en amning inte går att jämföra med en annan, berättar hon.

Letar sig fram till bröstet - i SIN takt!

Men, alla bebisar föds med en förmåga att suga. Och direkt efter förlossningen börjar de genomgå nio instinktiva utvecklingsstadier som lägger grunden till amningen.
- Bebisen letar sig fram till bröstet när hon eller han är redo. Varje stadie måste få ta sin tid. Om man tvingar barnet till bröstet eller stressar fram stadierna stör man bebisen och riskerar att amningsstarten blir svår, säger Elizabeth Franklin.

De nio instinktiva utvecklingsstadierna - så startar amningen


Det är viktigt att bebisen får ligga långa perioder hud-mot-hud för att hjälpa amningen i början. Hud-mot-hudkontakten minskar också barnets stressnivå, stabiliserar blodsocker och andning, förklarar Elizabeth Franklin.  
- Efter den första amningen är det vanligt att bebisen sover mycket. Det är bra om ni kan ha fortsatt hud-mot-hudkontakt, när du som mamma är vaken och kan ha uppsikt över barnet, säger Elizabeth Franklin.  
- Om mamma och barn har varit ifrån varandra efter förlossningen är det ingen fara. Då kan de bara ”börja om” genom hud-mot-hud så snart de är tillsammans igen.

  1. Födelseskrik
  2. Avslappning – vilar efter födseln
  3. Vakna till – gör små rörelser och öppnar ögonen
  4. Aktivitet – slickar, rör på munnen och söker
  5. Kryp- eller glidrörelser – försöker närma sig bröstet
  6. Vilar – bebisen vilar mellan perioder av aktivitet
  7. Vänjer sig vid bröstet – slickar på bröstvårtan och rör vid bröstet
  8. Amning – börjar suga
  9. Somnar

Vaken - och vill amma OFTA!

Mot slutet av det första dygnet vänder det ofta och bebisen är istället vaken mycket. Hungern ökar snabbare än mammas mjölkproduktion och många bebisar vill därför amma ofta under det första dygnet, förklarar Elizabeth Franklin.  
Den första mjölken som kallas råmjölk, eller kolostrum, bildas redan under graviditeten och är mycket nyttig för bebisen eftersom den bland annat ger skydd mot infektioner.  
- Bröstmjölken stärker immunförsvaret och är anpassad efter barnets behov. Näringsinnehållet förändras i takt med att bebisen växer och redan efter ett dygn börjar mjölken ändra sig för att med tiden bli mogen mjölk, berättar Elizabeth Franklin.  

Mjölken ökar första amningsveckan

Efter 3-4 dygn börjar mjölkproduktionen öka och brösten blir större under den första amningsveckan. Ett tips är att smörja in brösten med en vårdande balm och att använda kompresser som hjälper den naturliga läkningen på traven, om du får ont.  
- Det kan göra ont och spänna och det kan även vara svårt för bebisen att få ett tag när brösten är spända. Nu har amningsmönstret oftast lugna sig lite och bebisen ammar 8-14 gånger eller fler per dygn, säger Elizabeth Franklin.

Svara på ditt barns signaler och låt barnet amma fritt för att mjölken ska komma igång

Elizabeth Franklin


- Bebisen visar att den är hungrig genom att exempelvis vrida på huvudet, slicka med tungan och suga på sina fingrar, tipsar Elizabeth Franklin.

TIPS! Här hittar du en lista över tidiga amningssignaler, så att du hinner börja amma innan bebisen skriker.

Viktigt med rätt tag

För Bonnie, en av de mammor Rulla vagn pratat med, blev första amningstiden tuff.
- Det började med såriga bröstvårtor följt av mjölkstockning och bröstinfektion. Jag varvade med mjölkersättning tills brösten läkte och testade allt ifrån tillmatning till att pumpa. Jag ville så gärna helamma från början, men jag landade till slut i att jag och min dotter ändå mådde bäst av att delamma.

Så får bebisen rätt tag om bröstvårtan
Hakan in i bröstet och näsan fri! / Illustratör: Madelen Lindgren för Rulla vagn


Ett vanligt problem är att bebisen får fel tag om bröstet, vilket kan leda till smärta, sår och minskat mjölkintag.
- Det är viktigt att bebisen tar ett stort tag om bröstet, att barnet ligger mage mot mage med mamman och att hakan pressas djupt i bröstet. Vid rätt tag är bröstvårtan fri från nötning, bebisens käke arbetar och så blir inte bröstvårtan ihopklämd eller omformad, förklarar Elizabeth Franklin.

TIPS! Här hittar du en konkret guide över hur bebisen får rätt grepp om bröstvårtan.

Acceptera aldrig smärta

Elizabeth Franklin betonar att smärta ska vara övergående och att man aldrig ska acceptera den som mamma.
- Om du har ont ska du söka hjälp på BB, en amningsmottagning eller BVC. Du kan också smörja in brösten med bröstmjölk och använda en vårdande balm. Om du redan fått sår kan kompresser lindra. Genom att handmjölka eller testa cottermans handgrepp kan du lätta på spänningar före amningen, säger Elizabeth Franklin.

Med tiden lär man sig olika tekniker och trix och jag vill verkligen peppa kvinnor att tro på sin egen förmåga

Elisabeth Franklin, barnmorska

Sök hjälp - från olika håll

- Den hjälp jag har fått om amning kommer framför allt från olika poddar. Så mitt råd är att försöka vara öppen för råd och tips från alla möjliga håll, säger Lilly, en av de mammor Rulla vagn pratat med.
Hon får medhåll av Jessica, som först var nära att ge upp, men nu njuter av amningsstunderna med sin bebis. - Jag hade aldrig kunnat ana hur ont det skulle göra den under första amningsveckan och de kommande två-tre veckorna! Det var nästan så att jag var på väg att lägga av med amningen innan den riktigt hade satt igång. När smärtan väl släppte var det istället en dröm och så mysigt!

Mitt råd är att lyssna barnmorskor eller andra mammor för att få rätt grepp.

Jessica
Sanna Bergling

Sanna Bergling

08 maj, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.