"Får man bråka inför barnen?" - expertens bästa råd!

Är det okej att bråka inför sina barn? Ska man undvika det helt? Hur gör man på rätt sätt? Här får du familjeterapeuten Mats Lindes bästa råd.

7727.jpg

Fråga:

Är det okej att bråka inför sina barn? Ska man undvika det helt? Hur bråkar man "på rätt sätt"? 


Mats Linde, familjeterapeut, svarar i Rulla vagn-podden:

"Om vi börjar i rätt ände: det är viktigt att barn får växa upp med föräldrar som visar att de tycker om varandra. Många barn växer upp utan se att deras föräldrar visar sin kärlek till varandra. Det kan vara att ge varandra en kram, en puss och är kärleksfulla mot varandra. Det är jätteviktigt.

Det är helt okej att bråka som par. Det gör de flesta par och det ska man göra inom en rimlig nivå. Men kom ihåg att barn har parabol-öron, och märker när något är fel. Du kan inte hålla undan konflikten. Det viktiga i din roll som förälder är att visa att ni också löser bråket. Så när ni blivit sams eller tagit timeout för att fortsätta diskussionen senare, berätta för barnen att nu att allt är bra och att de inte behöver oroa sig.

Ett vanligt misstag är att bråka när barnen sover. Eller snarare: när vi tror att de sover och inte hör. Ofta kommer irritationen när barnen har lagt sig och man är jättetrött. Men som sagt: barn hör och märker av mycket mer än vad vi tror. Det blir väldigt förvirrande när han eller hon hör sina föräldrar bråka på kvällen, och sedan vaknar upp dagen efter och allt är som vanligt. En av de vanligaste rädslorna hos barn från förskoleåldern är att deras föräldrar ska separera. En enkel lösning: gå in till barnet på kvällen och säg “Sover du? Jag ville bara säga att vi varit osams, men nu är allt bra. Det är ingen fara.” Eller ge nästa dag en bra start genom att lugna barnet vid frukosten."

Men hur löser man konflikten och bråkar på RÄTT sätt? 

I våra kortare tips i Rulla vagn-podden får du konkreta tips från våra experter. Här tipsar Mats om hur du bråkar på RÄTT sätt och löser konflikten, istället för att tjafsa vidare. Bara 9 minuter långt!

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.