Då ska du INTE smörja in ditt barn (bästa tipsen för röda kinder och torra läppar)
Bild: Canva

Då ska du INTE smörja in ditt barn (slipp röda kinder och nariga läppar!)

Många barn får röda kinder och torra läppar på vintern. Men varför är huden extra känslig då och hur kan den skyddas? Här reder vi ut exakt när och hur du ska ta hand om ditt barns hud. Dags att säga hejdå till nariga läppar och frostbitna kinder!

Artikeln innehåller reklam för MEDS genom annonslänkar

Varmt och torrt – kallt och fuktigt. Att växla mellan att vara inne i värmen eller ute i kylan är jobbigt för huden.
– Barnets hud är ofta mjuk och frisk under sommaren, men när vintern närmar sig blir den allt känsligare. Låga temperaturer, kall blåst och att ständigt varva mellan att vara inne och ute är jobbigt för huden. Barns hud är känsligare än vuxnas och den påverkas mer när årstiderna växlar, berättar Sanna Klang, barnsjuksköterska på Mama Mia i Stockholm.

Röda kinder – jobbigt, men inte smärtsamt (!!)

Att få röda kinder efter några timmar på lekplatsen är normalt och hör vintern till. Men om rodnaden inte lägger sig när ni kommer in är det bra att hålla extra koll, då kan det nämligen handla om frostskador.
– Röda och torra kinder kan se otäckt ut, men oftast gör det inte ont. Kylan kan göra huden lite avdomnad, men det brukar inte leda till sår eller smärta. Det blir ett hårdare lager av hud, helt enkelt, och känseln kan försämras (lugn, den kommer tillbaka!). Det finns många sätt att hjälpa huden, både förebyggande och när frostskador är ett faktum, säger Sanna Klang och delar med sig av sina bästa tips:


Så förebygger du röda kinder…

  • När det är kallt är det bra att smörja in ansiktet med en kräm som är speciellt framtagen för kyla (denna är vår favorit!), ungefär 20 minuter innan barnet ska ut. Krämen lägger sig som en barriär på huden och skyddar mot vind och kyla.
  • Torka INTE barnet med vatten eller en våtservett i ansiktet precis innan ni ska gå ut, eftersom det kan göra att huden fryser. Har det kommit mat på kinderna är det bättre att försöka ta bort det som går utan vatten och låta resten vara kvar (lite köttfärssås i ansiktet hör barndomen till!).
  • Smörj in ansiktet 1-2 gånger per dag med en mjukgörande kräm (som denna!), men inte precis innan ni går ut.

Lästips! Bebisar sover tre (!) gånger så länge utomhus, men är det okej i vinterkylan?


… och slipper nariga och torra läppar

Kyla, blåst och att barnen slickar sig ofta runt munnen kan göra läpparna nariga och spruckna. Barn som har napp har extra lätt att få torra läppar.
– När läpparna är riktigt torra kan de spricka och bilda smärtsamma sår. Det kan vara jättejobbigt, men med rätt knep kan risken för torra läppar minskas, säger Sanna Klang och guidar dig till hur du bäst skyddar ditt barns vinterläppar:

Så förebygger du torra läppar…

  • Smörj in läpparna med en kräm som inte innehåller vatten ungefär 30 minuter innan barnet ska ut (älskar denna till torra läppar!).
  • Försök att få barnet att inte slicka sig om läpparna, vilket är lättare sagt än gjort (vi vet!).
  • Lämna nappen hemma (om det går!) eftersom nappen skapar fukt runt läpparna.
  • Smörj in läpparna med samma kräm när ni kommer in och inför natten (det lägger sig som ett skydd och stöttar hudens naturliga läkning).

Tips! Att smörja in på kvällen, eller när ditt barn har somnat, är smart för att undvika att hen slickar bort krämen.