Låta ditt barn sova ute i vagnen?
Bild: Folio Images +46 8 720 56 00 info@folio.se

Bebisar sover tre gånger (!!) så länge utomhus – men är det okej i vinterkylan?

Det låter för bra för att vara sant, men forskning visar att när små barn får sova utomhus på dagen sover de tre gånger så länge (!!). Men är det okej mitt i vintern? Här får du bästa tipsen för att hitta perfekt temperatur i vagnen.

Mitt i den finska vintern forskade Marjo Tourula på hur bebisars sömn påverkades av att få sova ute. Och resultatet kanske chockar de flesta: bebisarna sov tre gånger så länge när de fick sova utomhus! På bonus-sidan finns också att den friska luften ökar motståndskraften mot infektioner, ger bättre aptit och aktivare barn. Men hur ska man klä bebisen för att det ska bli lagom varmt mitt i smällkalla vintern? Här får du våra bästa tips:

1. Så klär du bebisen för sömn i vagnen

När det börjar närma sig nollan och minusgrader ute är det dags att se över hur du bäddar i vagnen och klär din bebis.

 • Börja med ett tjockt lager (åkpåse eller overall!):
  Hur du ska klä bebisen beror på vad du har bäddat vagnen med: om du har åkpåse fungerar den ungefär som en overall som värmer och skyddar. Då kan du börja läsa på nästa punkt. Om du däremot inte har åkpåse är det bra att satsa på en riktigt varm, vindtät overall. Du behöver med andra ord inte ha både overall och åkpåse (det blir lätt för varmt!).
 • Fortsätt med ull eller fleece:
  Ull är perfekt för kallare dagar. Det värmer ordentligt, och dessutom även om det skulle bli fuktigt. Fleece är också ett bra alternativ. Satsa på jacka och byxa eller en hel overall.
 • Underställ eller vanliga kläder:
  Om det är riktigt kallt kan ett underställ i ull vara bästa alternativet. Men oftast kan bebisen ha sina vanliga kläder som understa lagret.
 • Skydda huvudet och ansiktet:
  Välj en mössa som sitter på bra och som skyddar öronen ordentligt. Det kan vara bra att komplettera med en “fusk-olle”, det vill säga en lös krage i fleece, bomull eller ull, som både värmer i halsen och skyddar delar av ansiktet.
 • Glöm inte händer och fötter:
  Ha ett par sockar/tossor och vantar som sitter bra (de har ju en tendens att flyga av…!), då bebisars fötter och händer lätt blir kalla.

Perfekt tajmade sovstunder och bättre sömn för din bebis

BabyNaps är appen för trötta föräldrar som längtar efter bättre sömn. Varje dag får du förslag på sovtider för din bebis i ett sömnschema. När du hittar rutinen sover din bebis lagom mycket på dagen – och gott på natten.

2. Så bäddar du vagnen mitt i vintern

 • Använd åkpåse! En åkpåse är perfekt för kyliga dagar och gör att du inte behöver ha en tjock overall på ditt barn. Den skyddar runt om hela bebisen (även huvudet!). Du kan dessutom öppna upp den för att reglera värmen.
 • Investera i ett riktigt bra regnskydd! Det skyddar både bebisen och vagnen mot snabbt skiftande väder – både snö och regn. Regnskyddet ska vara enkelt att sätta på, men också att gå öppna upp så att det blir bra luftcirkulation i vagnen.
 • Ha med en filt i ull, så att du har möjlighet att addera ett extra värmelager om det är kallare än du väntade dig.

3. Glöm inte att isolera under bebisen!

Barnvagnar kan vara dåligt isolerade och släppa in kylig vind. Det gör att bebisen blir kall underifrån. Många använder därför ett fårskinn för att isolera vagnen (välj ett skinn som är producerat för att användas i barnvagnar!). Ett annat knep är att ta ett tunt liggunderlag och klippa ut en bit till din liggdel – ekonomiskt och du får perfekt passform!

4. Lagom varm? Så vet du!

Händer och fötter blir lätt kalla, så känn istället på bebisens nacke! Många klär med goda intentioner på barnet för mycket kläder – med risk för överhettning. När du bäddar med lager-på-lager kan du enkelt justera värmen när du till exempel går in i en affär. Du kommer också snabbt att lära dig att avgöra vad som är lagom: om ditt barn är svettigt eller kallt efter promenaden justerar du till nästa dag.

5. Låt sunt förnuft styra!

Det finns många rekommendationer och åsikter om hur kallt det får vara för att låta barn sova utomhus, och det är främst din egen känsla som förälder som får avgöra. Experter brukar sätta 10 minusgrader som gräns. Ta hänsyn till luftfuktighet och vind när du gör din bedömning. På vintern känns det genast mycket kallare om det blåser. För en nyfödd kan det vara klokt att begränsa utevistelsen under de första levnadsveckorna, och rekommendationen är att inte låta ett barn sova mer än tre timmar i sträck utomhus. Håll alltid vagnen under noga uppsikt, genom att ha den inom synhåll och titta till ditt barn ofta. Täck inte över vagnens öppning, då det är viktigt luften får god genomströmning. Även regnskydd kan göra luften i vagnen kvav och varm.


Nyfiken på mer? Läs Marjo Tourulas avhandling om att sova ute vintertid