Börja med flaska? Allt du behöver veta om pumpning, delamning och att välja rätt flaska! 
Bild: Folio Images

Börja med flaska? Allt du behöver veta – stor guide!

Amma, pumpa, flaska eller kombinera? För den som vill introducera flaska för sin bebis finns det flera vägar att gå, oavsett om du vill fortsätta amma eller inte. Vi går igenom allt du behöver veta!

Artikeln innehåller reklam för MAM

Kanske ammar din bebis som ett proffs, men du vill kunna gå utanför hemmet själv i mer än en timme. Kanske blir bebisen inte helt mätt, eller kanske har ni lagt amning åt sidan helt. Alldeles oavsett – det är dags för bebisen att testa flaska. Hur ska man då gå till väga?

Välj rätt flaska

Steg ett börjar i affären. Det viktigaste när du ska välja flaska till en nyfödd bebis är att dinappen har rätt storlek och att hålet inte är för stort. Då rinner mjölken för fort och din bebis behöver inte suga tillräckligt hårt för att få ut maten, något som kan var extra viktigt att tänka på för dig som vill fortsätta amma.
– Om hålet däremot skulle vara för litet så märker du det på barnet genom att barnet suger hårt utan att få i sig så mycket och barnet är ofta missnöjt och gnälligt, säger Evelina Rosén, legitimerad sjuksköterska mos MAM, som rekommenderar en flaska med ventilerad bottendel så att det inte bildas vakuum i flaskan. Då kan barnet dricka i sin egen takt, och flaskans konstruktion förhindrar att barnet sväljer luft som kan ge magknip. Det spelar även roll ifall det är bröstmjölk eller ersättning som ska drickas ur flaskan, ersättning är tjockare i konsistensen och kräver ett lite större hål.

Sitt rätt – och nära

Så var det då matdags. Vissa barn fattar galoppen direkt, andra får man lirka lite med. Tålamod är a och o här,  och det kan behövas några försök innan barnet har helt greppat hur man ska göra. En bra början är att sitta hud mot hud även när du ska flaskmata, då kan bebisen höra dina hjärtslag och känna din doft. Dessutom frigör kroppskontakt hormonet oxytocin som gör att både du och din bebis slappnar av. Sitt sedan med barnet lite upprätt och med dess huvud stött mot din arm.
– Närhet och hud mot hud skapar en lugn och trygg stund för er båda. Men ibland kan det också ha motsatt effekt, om den som ammar ska flaskmata och då samtidigt doftar mjölk. I en sådan situation kan det vara lättare om det är någon annan som matar, säger Evelina Rosén.

Låt barnet styra i början

När det sedan är dags för själva matningen så är det viktigt att vara följsam, vänta med att ge barnet flaskan tills hen själv gapar, och truga inte ifall barnet vänder bort huvudet – vänta istället en stund och försök igen. Se till så att nappen är full av mjölk eller ersättning, så att barnet inte riskerar att suga luft.
– Om barnet inte vill ta flaskan kan man trycka ut några droppar mjölk på dinappen, så att barnet känner doften och förstår att det är matdags, säger Evelina Rosén. 
Låt sedan matningen ta tid, pausa ofta och var uppmärksam på barnet signaler. En halvtimme per tillfälle är en bra tid att sikta på.

Börja med flaska? Allt du behöver veta om pumpning, delamning och att välja rätt flaska!
1. MAM Easy start flaska / 2.MAM Milk Powder Box / 3. MAM 2in1 Electric & Manual Breast Pump

Om bebisen inte vill ta flaskan

Om ditt barn är skeptiskt till flaskan kan det vara värt att testa en annan dinapp, precis som med vanliga nappar har vissa barn starka preferenser (du är inte den första föräldern som handlat sig igenom hela sortimentet av nappflaskor!). Fungerar det ändå inte kan det vara värt att ta hjälp.
– Om du har försökt att ge flaskan vid flera olika tillfällen och du är rädd för att barnet inte får i sig tillräckligt med mat så prata med BVC, säger Evelina Rosén.

Fortsätta amma – går det?

Det går för de flesta finfint att både amma och mata med flaska, men det finns en del saker som kan vara bra att tänka på. Om man ammar och vill fortsätta med det även efter att flaskan introducerats, så kan det vara en bra idé att komma igång med amningen ordentligt innan du presenterar flaskan.
– Det är bra om det nyfödda barnet får till en ordentlig sugteknik vid bröstet. Om du hoppar över amningstillfällen och ger flaskan istället så kommer mjölkproduktionen att anpassa sig efter det, den styrs av hur ofta och mycket barnet äter, säger Evelina Rosén.

Mjölkproduktionen styrs helt enkelt av efterfrågan. Om man bara flaskmatar vid enstaka tillfällen märks det kanske inte så mycket, men desto fler måltider med flaska, desto mindre mjölkproduktion.
– Om du märker att din bebis föredrar flaskan och du är mån om att ändå hålla i amningen så kan det vara bra att återgå till amningen igen och låta barnet få amma så ofta som barnet visar tecken på att vara hungrig. Då kommer så småningom mjölkproduktionen att öka igen, säger Evelina Rosén.

För den som har en bebis som är hungrigare än vad mjölkproduktionen kan leverera, kan man även tilläggsmata. Rådgör dock med din BVC sköterska innan du börjar ge tillägg.
– Tänk då på att erbjuda bröstet först och sedan mata med flaskan efteråt, säger Evelina Rosén, och tillägger att det även går att öka mjölkproduktionen med hjälp av bröstpump mellan amningarna.
Nyfödda bebisar som behöver lite mer mat innan amningen är etablerad, och där man vill vara försiktig med att introducera flaska, kan även matas med så kallad kopp. Det kräver dock lite teknik, då kan en sköterska på BB eller BVC visa hur man ska gå till väga.

Elektrisk eller manuell bröstpump?

Det finns flera anledningar till att man kan vilja bli vän med en bröstpump – om man ska vara ifrån sin bebis några timmar, om brösten producerar mer än vad som äts, eller om du vill mata med bröstmjölk ur nappflaska. När man ska välja pump, kan det vara en bra idé att utgå från hur man vill använda den.
– Ska du pumpa mycket och ofta, eller bara ibland när du vill vara iväg en stund? Det kan avgöra lite vilken typ av bröstpump som kan vara bra för just dig. En manuell bröstpump är ofta smidig att ta med i väskan och du kan lätt ’lätta på trycket’ om brösten är fulla av mjölk. Om du däremot ska pumpa ofta är det ofta mer bekvämt att ha en elektrisk pump, säger Evelina Rosén. Det finns, praktiskt nog, även elektriska bröstpumpar som går att göra om till manuella (favorit här!).

Så här pumpar du ut mjölk med bröstpump

Att få mjölken att rinna till med hjälp av en pump istället för en bebis brukar vara lite krångligare. Här är några tips:

  • Försök att sitta bekvämt och inte stressa upp dig även om mjölken inte kommer, stryk gärna lite lätt över brösten mot bröstvårtan.
  • Om möjligt så kan lite bebishud mot din egen hud vara till hjälp.
  • Utpumpningen får gärna får likna barnets sugbeteende: korta och snabba pumptag i början för att stimulera utdrivningsreflexen, och sedan lite långsammare när mjölken runnit till.
  • Utpumpad mjölk är droppar du arbetat hårt för, vill du spara mjölk så ställ mjölken så snart som möjligt i kylen, så att det inte bildas bakterier. Bröstmjölk klarar sig i tre dygn i kylskåp och sex månader i frysen, men uppvärmd mjölk som blivit över efter matning är bäst att slänga .

Vilken ersättning ska jag välja?

För dig som har ersättning i flaskan är det tycker och tillgång som gäller i butikshyllan. Alla industriellt tillverkade modersmjölksersättningar som säljs i Sverige lever upp till högt ställda krav, och du behöver inte oroa dig för att barnet inte får i sig tillräckligt med näring.

Se bara till att blanda enligt instruktionerna! Om du misstänker att ditt barn har komjölksallergi så finns det speciella ersättningar att testa, rådgör med din BVC-sköterska. Förutom märket kan man välja mellan små tetrapack och pulver – de förstnämnda är praktiska att ha om man är på språng, annars är det i princip bara priset som skiljer. Vill du blanda även pulver i farten, och dessutom till perfekt temperatur, så är det läge att investera i en bra termos och en mjölkpulverdoserare.
 


För- och nackdelar med olika bröstpumpar

Manuell pump:

+ Smidig att ta med
+ Tyst
+ Billigare än en elektrisk pump
– Du måste själv pumpa
– Lite bökigare om du ska använda den frekvent

Elektrisk pump:

+ Bra om du ska pumpa ofta
+ Du behöver inte göra någonting själv (pumpen gör jobbet åt dig!)
– Dyrare än en manuella pump
– Lite bökigare att ta med sig

Vår favorit som är BÅDE elektrisk och manuell hittar du här