Krångligt med flaskmatningen? Här är sju superknep!

Att flaskmata en nyfödd kan vara en konst i sig (!). Vi har pratat med professorn och barnsjuksköterskan Inger Hallström och samlat hennes bästa tips för att komma igång med flaskmatningen!

6206.jpg

Vad är viktigast att tänka på när man börjar med flaskmatning?

– Att flaskmata kan vara lite trickigt i början, innan både du och ditt barn har fattat vinken. Vissa barn gillar inte flaskan alls i början och då är det såklart skönt att ha lite olika knep för att göra det enklare för både dig och barnet. Men det viktiga att komma ihåg är att flaskmatning handlar lika mycket om närhet och anknytning, som att få näring — om inte mer. Det bygger på ett samspel mellan förälder och barn som är livsviktigt för att skapa tillit och anknytning till varandra. Och fördelen med att flaskmata är ju att den andre föräldern kan vara precis lika delaktig i de mysiga stunderna!

Hur skapar man en så mysig stund som möjligt för barnet?

– Försök att göra det så likt en amningsstund som möjligt. Då faller det sig naturligt att vara väldigt nära sitt barn och ha hud mot hud. Därför är det bra att ta av sig på överkroppen även när man flaskmatar och att hålla barnet tätt intill. Barnet ska helst ligga med magen mot dig. Förutom närheten handlar det om att vara närvarande i matstunden. Titta på ditt barn och småprata eller sjung gärna lite undertiden. Ögonkontakt är superviktigt. Det är barnets sätt att kommunicera med dig. Genom att titta på ditt barn kommunicerar du tillbaka.


Sju superknep för mysigare (och enklare!) flaskmatning

  1. Sitt eller ligg i en bekväm ställning. Ditt barn känner om du sitter obekvämt och blir då lätt orolig. En skön position gör det också lättare att låta barnets kropp ligga tätt intill dig. Det bästa är om barnet kan ligga med magen mot dig (precis som om du skulle ammat!)
  2. Vänta tills barnet gapar innan du ger flaskan. Ett knep är att "pussa" lite lätt på barnets mun med nappflaskan. Tillslut kommer barnet själv att gapa och vilja ha mat!
  3. Kolla så att barnet har ett ordentligt tag om nappflaskan. Läpparna ska vara helt omsluta kring nappen (så pass att barnets läppar kan bli lätt utvikta).
  4. Gör inget annat under tiden. Var ALLTID närvarande och låt ditt barn vara i fokus. Att ha ögonkontakt med ditt barn (när barnet vill) är superviktigt för anknytningen. Med andra ord: lyssna inte på musik, kolla på tv eller något annat undertiden.
  5. Vänd flaskan upp och ned innan barnet får den till sin mun. På så sätt slipper ditt barn att svälja massa luft.
  6. Låt barnet bestämma när matstunden är klar. Ditt barn kommer tydligt att visa för dig genom att vända bort huvudet och då är det är dags att sluta. Bättre att försöka på nytt en stund senare!
  7. Rapa barnet efteråt. För en behaglig känsla efter matning så kan barnet behöva rapas efteråt. Det är lite extra viktigt när man flaskmatar eftersom barnet lättare sväljer luft då (än vid amning). Här kan du läsa om bra rap-tekniker (jo, det finns!)

BONUS! Ibland hjälper det att ta lite bröstmjölk på flaskans napp, så att bebisen känner igen doften och smaken.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.