Förskola
Sponsrat inlägg

5 knep som MINSKAR antalet vab-dagar (på riktigt!)

Vab – IGEN! Den här tiden på året känns det ofta som att man vabbar mer än man jobbar. Men det finns knep som faktiskt MINSKAR (!!) antalet sjukdagar.

25893.png

Artikeln innehåller annonslänkar till MEDS.

Snor, hosta och feber. Magsjuka. Öroninflammation. Och så feber (igen!). En klen tröst är att det är helt normalt. Förskolebarn har i snitt 6-8 infektioner per år – och ofta ännu fler om de är yngre. Och det är precis som det ska vara.
– Många föräldrar oroar sig för att deras barn har dåligt immunförsvar, eftersom de blir krassliga så ofta. Men små barn har oftast ett bra immunförsvar. Det kroppen sysslar med är att bygga upp ett ”immunologiskt minne”, berättar Ulrika Tinghäll Nilsson, barninfektionsläkare på Skånes universitetssjukhus.
– Det finns hundratals (!) förkylningsvirus i omlopp och alla är nya för barnen (!!). Det tar ett tag innan minnet har byggts upp och immunförsvaret reagerar med ett: ”Hey! Det där viruset känner jag igen. Det har du haft förr så det slipper du nu!”.


5 knep som minskar antalet vab-dagar

Och här - håll i dig! - kommer knepen som på riktigt minskar antalet sjukdagar:

1. Kör ALLT en extra tvätt

  • Små barn stoppar ofta saker i munnen, så här är det bra med tåliga prylar som är lätta att köra i diskmaskinen. Även textilier kan vara bra att tvätta med jämna mellanrum.
  • Att hålla koll på barnens nappar är a och o. Underlätta gärna genom att ha nappar med barnets namn på. Och lägg en extra i fickan, så att barnet inte frestas att ta kompisens. Koka också napparna med jämna mellanrum.
  • Byt kläder och strumpor när ni kommer hem från förskolan!

2. Förebygg, förebygg, förebygg!

Det kan låta för bra för att vara sant, men det finns faktiskt en mun- och nässpray som kan motverka och förkorta förkylningar. Varumärket heter Viruseptin och produkterna kan användas av barn från 1 år (munsprayen smakar gott av körsbär!). Med ett par spray återfuktar Viruseptin slemhinnorna och skapar en skyddande fysisk barriär, vilket gör det svårare för virus att fästa och sprida sig. Ett tips om du vill minska virusmängden med >90% (!!), förkorta och lindra symptomen vid förkylning- eller influensaliknande sjukdomar.

3. Håll isär handdukar och tandborstar hemma

  • Alla har sina egna handdukar på toaletten (som byts ofta!).
  • Man inte blandar tandborstar i tandborstmuggen - och byter borste när man blivit frisk igen.

TIPS! Försök att hålla lite avstånd om ett småsyskon är sjukt.
- Jag brukar tipsa om att man kan gosa med fötterna i stället för att kramas eller pussas i ansiktet eller på händerna, säger Ulrika Tinghäll Nilsson. Här är det ju särskilt viktigt att skydda de allra minsta som är känsliga för infektioner.

4. Tvätta händerna - ofta och noggrant!

Och – surprise! – är förstås hetaste tipset att vara noga med handtvätten. Vid toalettbesök, måltider och när man torkat näsan är det extra viktigt. Ja, i det här läget får man stå ut med att känna sig TJATIG som förälder! Så:

  • Gnugga, gnugga, gnugga!
  • Använd flytande tvål istället för ett "fast" tvål
  • Torka med pappershanddukar istället för handduk av tyg
  • Tvätta alltid händer när du kommer till och går hem från förskolan

TIPS! Handsprit behövs inte, men det kan till exempel vara bra att ha med sig en flaska om man går i väg från förskolan och inte har möjlighet att tvätta händerna.

5. Chansa inte!

Ulrika Tinghäll Nilsson tipsar om att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom.
– Många virus smittar som mest precis innan sjukdomen brutit ut, så verkar ditt barn det minsta krassligt, håll honom eller henne hemma. Förhoppningsvis gör det hela förskolan friskare, vilket gör att du också slipper ytterligare vab-dagar!

TIPS! Här hittar du tre enkla regler för att veta när ditt snuviga barn kan gå till förskolan eller bör stanna hemma.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.