5 knep som MINSKAR antalet vab-dagar (på riktigt!)

Vab – IGEN! Den här tiden på året känns det ofta som att man vabbar mer än man jobbar. Men det finns knep som faktiskt MINSKAR (!!) antalet sjukdagar.

Artikeln innehåller reklam för Viruseptin

Snor, hosta och feber. Magsjuka. Öroninflammation. Och så feber (igen!). En klen tröst är att det är helt normalt. Förskolebarn har i snitt 6-8 infektioner per år – och ofta ännu fler om de är yngre. Och det är precis som det ska vara.
– Många föräldrar oroar sig för att deras barn har dåligt immunförsvar, eftersom de blir krassliga så ofta. Men små barn har oftast ett bra immunförsvar. Det kroppen sysslar med är att bygga upp ett ”immunologiskt minne”, berättar Ulrika Tinghäll Nilsson, barninfektionsläkare på Skånes universitetssjukhus.
– Det finns hundratals (!) förkylningsvirus i omlopp och alla är nya för barnen (!!). Det tar ett tag innan minnet har byggts upp och immunförsvaret reagerar med ett: ”Hey! Det där viruset känner jag igen. Det har du haft förr så det slipper du nu!”.

Smittorna ökar igen

Sen finns det förstås virus som muterar och gör att vi kan bli sjuka igen (hej säsongsinfluensa!). Och virus som inte ens immunförsvarets bästa krigare kan stoppa (hej vinterkräksjuka!). Och coronaviruset som orsakar Covid-19 – som ju ingen hade haft förr! Faktum är att coronapandemin har vässat våra skills i att undvika smitta, så pass att fallen av säsongsinfluensa och vinterkräksjuka i princip var noll förra vintern. Likaså var fallen av RS-smitta bland bebisar få.
God handhygien, färre sociala kontakter och att vi stannade hemma vid minsta lilla symtom gjorde underverk för att minska spridningen av många av våra vanliga virus. Nu ser vi tyvärr hur de kommer tillbaka. Det är många luftvägsinfektioner i omlopp och RS-säsongen ser ut att bli den tuffaste på länge, berättar Ulrika Tinghäll Nilsson.


5 knep som minskar antalet vab-dagar

Och här – håll i dig! – kommer knepen som på riktigt minskar antalet sjukdagar:

1. Kör ALLT en extra tvätt

 • Små barn stoppar ofta saker i munnen, så här är det bra med tåliga prylar som är lätta att köra i diskmaskinen. Även textilier kan vara bra att tvätta med jämna mellanrum.
 • Att hålla koll på barnens nappar är a och o. Underlätta gärna genom att ha nappar med barnets namn på. Och lägg en extra i fickan, så att barnet inte frestas att ta kompisens. Koka också napparna med jämna mellanrum.
 • Byt kläder och strumpor när ni kommer hem från förskolan!

2. Förebygg, förebygg, förebygg!

Det kan låta för bra för att vara sant, men det finns faktiskt en mun- och nässpray som kan motverka och förkorta förkylningar. Varumärket heter Viruseptin och produkterna kan användas av barn från 1 år (munsprayen smakar gott av körsbär!). Med ett par spray återfuktar Viruseptin slemhinnorna och skapar en skyddande fysisk barriär, vilket gör det svårare för virus att fästa och sprida sig. Ett tips om du vill minska virusmängden med >90% (!!), förkorta och lindra symptomen vid förkylning- eller influensaliknande sjukdomar.

3. Håll isär handdukar och tandborstar hemma

 • Alla har sina egna handdukar på toaletten (som byts ofta!).
 • Man inte blandar tandborstar i tandborstmuggen – och byter borste när man blivit frisk igen.

TIPS! Försök att hålla lite avstånd om ett småsyskon är sjukt.
– Jag brukar tipsa om att man kan gosa med fötterna i stället för att kramas eller pussas i ansiktet eller på händerna, säger Ulrika Tinghäll Nilsson. Här är det ju särskilt viktigt att skydda de allra minsta som är känsliga för infektioner.

4. Tvätta händerna – ofta och noggrant!

Och – surprise! – är förstås hetaste tipset att vara noga med handtvätten. Vid toalettbesök, måltider och när man torkat näsan är det extra viktigt. Ja, i det här läget får man stå ut med att känna sig TJATIG som förälder! Så:

 • Gnugga, gnugga, gnugga!
 • Använd flytande tvål istället för ett ”fast” tvål
 • Torka med pappershanddukar istället för handduk av tyg
 • Tvätta alltid händer när du kommer till och går hem från förskolan

TIPS! Handsprit behövs inte, men det kan till exempel vara bra att ha med sig en flaska om man går i väg från förskolan och inte har möjlighet att tvätta händerna.

5. Chansa inte!

Ulrika Tinghäll Nilsson hoppas också att vi fortsätter att vara duktiga på att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom. Bästa regeln är att vara lika strikt som under pandemin – både när det gäller om ditt barn är snuvigt eller att träffa andra som är förkylda.
– Många virus smittar som mest precis innan sjukdomen brutit ut, så verkar ditt barn det minsta krassligt, håll honom eller henne hemma. Förhoppningsvis gör det hela förskolan friskare, vilket gör att du också slipper ytterligare vab-dagar!


Inget hokuspokus (bara ett sätt att slippa förkylningar!)

Ett enkelt sätt att skydda både dig och ditt barn mot virus? Med Viruseptin kan du motverka förkylning och influensaliknande symptom, eller få lindring om du redan har hunnit bli sjuk. Den skyddande barriären som Viruseptin skapar gör det svårare för virus att fästa på dina slemhinnor.

Viruseptin finns som mun- och nässpray, och passar för vuxna och barn från 1 års ålder. Det finns ingen risk för överdosering. Det finns också sugtabletter med samma egenskaper, som går att använda från 6 års ålder (upp till 6 tabletter om dagen).

Kliniska studier visar att Viruseptin bland annat kan:

 • Förhindra förkylningsvirus att föröka sig och spridas
 • Minska virusmängden med >90 %
 • Förkorta sjukdomstiden med i genomsnitt två dagar

Läs mer och köp Viruseptin här