Lite snuvig, men pigg? Så vet du NÄR ditt förkylda barn kan gå till förskolan!

Är det okej att gå snuvig till förskolan? Eller med hostan som aldrig släpper? Här får du tre tydliga regler att utgå från, så att du vet när ditt förkylda barn ska stanna hemma eller gå till förskolan.

28356.png

Du är inte ensam om att vara osäker om ditt barn är tillräckligt frisk för att gå till förskolan vissa dagar. Är en rinnande näsa okej? Eller hostan som hängt i ett tag? Det ÄR inte alltid lätt att bedöma. Men här är tre huvudregler att utgå från barnsjuksköterskan:

1. Var hemma vid första tecknen på sjukdom...

- Många virus smittar som mest i början innan förkylningen brutit ut. Därför hinner förskolebarn ofta smitta ner varandra innan man vet att de faktiskt är sjuka (suck!). För att minska att barnen smittar varandra fram och tillbaka och att vab-dagarna skenar iväg, är det bra att vara hemma vid alla första-tecken på sjukdom, säger Kristina Munkhammar, barnsjuksköterska och verksamhetschef på BVC Mama Mia i Malmö.

Lästips! Trött på vab? Här är tipsen som gör dagarna lite roligare.

2. … men var INTE hemma överdrivet länge!

- Det är i början av en förkylning som det är viktigt att barnen är hemma. Men det är inte rimligt att hålla barn hemma tills alla symtom är helt borta, då skulle många barn nästan inte hinna gå på förskolan alls. Efter 4-5 dagar, när barnet är fri från feber och har ett bra allmäntillstånd kan man gå tillbaka till förskolan ÄVEN om näsan rinner lite eller om det finns lite hosta kvar, säger Kristina Munkhammar.

3. Trötta och orkeslösa barn ska vila hemma

- Lär känna signalerna på när just ditt barn är friskt nog. Kanske har du ett barn som är snorig lite extra länge eller som har lösare bajs efter en infektion? Det betyder inte att hen är sjuk och behöver vara hemma. Det viktiga är att man inte lämnar barn som är sjuka, orkeslösa och trötta på förskolan. Gå på din magkänsla, du känner ditt barn bäst!


4 tips som minskar vab-dagarna (på riktigt!)

Och ja, små barn ÄR förkylda ofta, men det finns knep som VERKLIGEN minskar sjukdagarna:

1. Hej skogsmulle!

Klassikern att vara ute mycket minskar absolut risken för att bli sjuk. Under covid blev vi duktiga på att ses mer utomhus, oavsett väder, och det är en vana att fortsätta med. Föreslå en lekdejt i lekparken eller skogen, istället för inomhus!

2. Förebygg innan det är för sent (!!)

Det kan vara en av småbarnsföräldrarnas bäst bevarande hemlighet, men det finns ett mun- och nässpray som faktiskt motverkar och förkortar förkylningar. Sprayet Viruseptin är godkänt för barn över 1 år, och gör det svårare för virus att fästa och sprida sig (hejdå 90% av mängden virus!).

3. Håll koll på prylar – och näspet!

Hygienen är a och o för att hålla förkylningar i schack. Ofta kommer man långt med små tips och trix, så som:

  • Snorig näsa? Använd servetter eller papper som kan spolas ner i toaletten för att minska att smittan sprider sig. 
  • Tvätta sängkläder och handdukar OFTA
  • Dela inte handduk inom familjen
  • Tvätta gosedjur, snuttefiltar och koka napparna
  • Byt kläder efter förskolan
  • Och om det går – försök att lära barnet att inte peta i näsan (vi vet att det är svårt!)

4. Tvätta, tvätta, tvätta

Det enklaste är oftast det viktigaste: tvätta händerna! Gör det till en vana att tvätta händerna när ni kommer till förskolan och när ni går hem. Och självklart efter toalettbesök, när ni varit ute och innan maten.


Varför är förskolebarn sjuka så ofta?

Snoriga näsor, feber och magsjuka hör (tyvärr!) barndomen till. Det är helt normalt att små barn är förkylda ofta och föräldrar behöver INTE vara oroliga att det är immunförsvaret som är dåligt.
- 10-12 infektioner per år (!) är vanligt för barn som går på förskola, säger Kristina Munkhammar.
Hundratals förkylningsvirus snurrar ständigt runt och barn som stöter på virusen för första gången blir lätt sjuka.
- Barnen har inte hunnit bygga upp sitt immunförsvar så pass mycket att kroppen kan stå emot alla virus. Dessutom finns ju också virus som muteras och återkommer i nya former år efter år, till exempel influensan, och gör oss alla sjuka, säger Kristina Munkhammar.

Immunförsvaret stärks

När sjukdomarna avlöser varandra kan det kännas som att barnen är sjuka nästan jämnt.
- På förskolan är många barn tätt tillsammans. De petar i näsan, delar leksaker, smakar på varandras nappar och är inte alltid jättebra på att tvätta händerna. Barn måste få vara barn och leka och testa nya saker, men (tyvärr) är förskolan också den perfekta platsen för infektioner att spridas på.
En tröst under alla vab-dagarna är att immunförsvaret stärks och att barnen faktiskt blir allt mindre sjuka ju äldre de blir (yes!).
- Redan efter något år på förskolan är barnen mycket mindre sjuka eftersom de redan har gått igenom så många infektioner, säger Kristina Munkhammar.


Bonus – 3 sätt att undvika bråk om vab-dagarna (!!)

Om ni är två föräldrar hemma kan en vab-plan vara toppen, så att ni redan innan barnet blir sjuk har bestämt vem som kommer vara hemma. Vad som passar bäst för din familj påverkas förstås av vilken typ av jobb ni har, men här är tre sätt att lösa vab:

  • Bestämda veckodagar: dela upp veckodagarna mellan er. Den som t.ex. har måndagar tar alltid vab då. Det gör att du också vet vilka dagar i veckan som det är extra bra för viktiga möten eller sådant som är svårt att flytta på (delad kalender kan vara toppen!).
  • Varannan: ett vanligt upplägg för en rättvis fördelning. Det gör att du vet när det är din tur nästa gång, och ni slipper diskussionen.
  • Dela dagen rakt av: för de som har jobb där det är möjligt att jobba halvdag hemifrån, kan det vara skönt att få en halv dags jobb att riva av det mest akuta.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.