Upptäck fem fantastiska barnboksförfattare!
Bild: Folio Images

Har du läst samma bok med ditt barn dag och natt, och tröttnat på den rätt ordentligt? Vill du upptäcka nya härliga böcker, men har svårt att veta var du ska leta? Leta här! Vi tipsar om fem fantastiska författare och deras böcker, som du kan upptäcka tillsammans med ditt barn.

 


– Den här artikeln innehåller reklam från Adlibris 

 

Tillsammans med Kamilla på Adlibris har vi noggrant plockat ut fem svenska barnboksförfattare och illustratörer: Lotta Olsson, Kjell Thorsson, Klara Persson, Carl Johanson och Pija Lindenbaum.

Lotta Olsson

Mitt bland stjärnorMitt bland stjärnor av Lotta Olsson och Olof Landström
Om boken: Mitt bland stjärnor rymmer livets märkvärdighet: från universums oändlighet till loppan i rävens svans. Lotta Olssons poetiska text tillsammans med Olof Landströms varma och humoristiska illustrationer gör Mitt bland stjärnor till en bilderbok för alla åldrar.

Köp boken hos Adlibris ➡

Om författaren: Lotta Olsson (född 1973) skriver poetiska böcker både för barn och vuxna. Hennes första barnbok – Prata persilja – utkom 1999, och hennes böcker om hundvalpen Morris har blivit en favorit i många hem. Olof Landströms illustrationer känner dig säkert igen från böckerna om Pom och Pim, och de om Bu och Bä. Här är ett utdrag ur Mitt bland stjärnor:

Här är havet. Här är vinden.
Här är mjuka mammakinden.
Här är fågelpappans mask.
Här är sol och snö och slask.
Här är allt för första gången:
skrattet, gråten, fågelsången.
Här är dagen som ska gry.
Allas värld är alltid ny.

 


Kjell Thorsson

Hitta bilenHitta bilen av Kjell Thorsson
Om boken: En leta hitta-bok för alla bilälskare! Följ med på upptäcktsfärd genom myllrande gator, stentuffa moppeklubbar, fullproppade däckaffärer och packade parkeringar.

Köp boken hos Adlibris ➡

 

Om författaren: Kjell Thorsson (född 1969) är en mästare på barnillustrationer som visar hur saker och ting funkar; bland annat har han illustrerat klassiker-boken Så funkar det och också de egna böckerna om Mino och uppfinnarkompisen Micke (Havsmonster i knipa är den första i serien). Och det gäller att titta noga på teckningarna i Hitta bilen – både här och där hittar du saker som leder dig vidare i jakten på bilen.


Klara Persson

Sören Sören SörenSören, Sören, Sören av Klara Persson
Om boken: En sprallig ordlekshistoria om namnet Sören, och om hur fel det kan bli när Sören Kassören bara kan räkna till tolv och Sören Dansören helt saknar balans.

Köp boken hos Adlibris ➡

 

 

Om författaren: Klara Persson (född 1985) har illustrerat och skrivit en rad barnböcker, däribland Molly & Sus, Maximilian och Minimilian och Orden var är ni? Hon bor i Göteborg och arbetar som formgivare på Fine Little Day. Här är tre bilder ur hennes senaste bok Sören, Sören, Sören (för illustrationerna står Karin Cyrén):

Sören, Sören, Sören

Sören, Sören, Sören

Sören, Sören, Sören


Carl Johanson

Emma stannar hemmaEmma stannar hemma av Carl Johanson
Om boken: Tänk att en liten mask genast känns som en pekboksfavorit! Masken Emmas värld är vardaglig och spännande på samma gång. Följ med henne på upptäcktsfärd bland skor, tallrikar och andra ting där hemma.

Köp boken hos Adlibris ➡

 

Om författaren: Carl Johanson (född 1976) kommer från Göteborg, men bor nu med sin familj i Rennes i Frankrike. Hans debutbok från 2015 – Carls billexikon – finns översatt till franska och engelska. Hans nya bok om masken Emma är en pekbok med en femte, fluorescerande neon-färg! Här är en bild ur boken:

Emma stannar hemma


Pija Lindenbaum

Doris drarDoris drar av Pija Lindenbaum
Om boken: Doris drar är en bok om hur barns stora känslor lätt blir förminskade, om hur det är att leva i en bonusfamilj med halvsyskon och en bonusförälder. En bok fylld av humor och originalitet.

Köp boken hos Adlibris ➡

 

Om författaren: Pija Lindenbaum (född 1955) har skapat berättelser och illustrationer till fler barnböcker än man kan hålla räkning på; bland de mest kända finns böckerna om Lill-Zlatan, om Gittan och om Kenta. Hennes böcker är alltid psykologiska dramer som skildrar barns upplevelser. Ett exempel är Doris drar, som handlar om kampen att få bestämma själv, trots att man är liten. Här är en fantastisk illustration ur boken:

Doris drar

***

Barnbokskatalogen 2016/17Bonus: Nu har Kulturrådet släppt Barn- och ungdomsbokskatalogen för 2016/17. Den finns att läsa alldeles gratis på webben, och ger dig både massor av boktips och mängder med tips för att läsa högt med ditt barn. Kolla in Barn- och ungdomsbokskatalogen här!

 

 

 

”Läs med ditt barn” är ett samarbete mellan Rulla vagn och Adlibris.

adlibris_logo_web