Trött på utdragna läggningar? Läs med ditt barn!
Bild: Folio Images

Böcker kan hjälpa ditt barn att fortare komma till ro – och sedan somna gott. Gör det därför till en vana att varva ner med godnattsaga i sängen efter en lång och livlig dag. Här hittar du de bästa godnatt-böckerna och läsknepen.

 


– Den här artikeln innehåller reklam från Adlibris 

 

Läs godnattsaga med ditt barn! Redan tidigt i ditt barns liv kan du göra högläsningen till en del av nattningsrutinen. På med pyjamas, hopp i säng och fram med en eller flera böcker att läsa tillsammans innan det är dags att somna. Det finns inget mysigare sätt att avrunda en lång dag! Och snart sover ditt barn som en stock, och drömmer kanske om fantastiska och fantasifulla låtsasvärldar.

Så kan du läsa på kvällen

De bästa godnatt-böckerna handlar på något sätt om att bli trött och vilja sova. I klassiska barnboken Örnis bilar drömmer till exempel Örnis att de ringer från brandstationen och ber honom komma och köra brandbilen som står i hans bokhylla. Hela boken handlar om hans fordonsdrömmar, och avslutas med att han är så trött att han verkligen vill sova (men kanske kan få köra stora lyftkranen imorgon istället). Här är ett påhittat exempel på en text som kan vagga en till sömns:

”Nu är Nalle så trött, så trött. Han gäspar och vilar huvudet i den mjuka kudden. Snart sprider sig lugnet i hela rummet, och Nalle somnar långsamt, långsamt och så sött i sömnen in.”

Bara orden i sig gör oss skönt dåsiga. Om du läser med tung betoning på ord som ”trött” och ”långsamt”, och mjukt uttalar ”vilar”, ”mjuka”, ”sprider sig” och ”somnar” får läsningen en lugnande effekt. Ett ord som ”gäspar” kan du göra bokstavligt genom att också själv gäspa efter att du har läst det (du vet säkert hur gäspande smittar …).

Läs rogivande, inte sövande

Att läsa tillsammans är helt enkelt ett perfekt sätt att varva ner. Men du behöver inte läsa och läsa tills ditt barn har somnat. Det är bättre att läsa ditt barn till lugn och ro, och sedan låta henne eller honom somna bredvid dig eller i egen säng. Att läsa med sitt barn på kvällen ska inte vara sövande, utan ge ro. Med tiden blir det en vana för barnet att snabbt komma till sov-ro efter favoritboken.

Låt ditt barn vara aktivt i kvällsläsningen, läs MED och inte FÖR ditt barn. Läs inlevelsefullt och tydligt (var inget sömnpiller alltså), men försök att sakta ner på tempot mot berättelsens slut och att utan yviga gester låta boken ”fejda ut”. Säg vänligt ”Nu är det dags att sova”, och släck sedan lampan och hjälp ditt barn att komma till ro och somna sött.

Läs på kvällen – och på dagen

Om du bara läser med ditt barn på kvällen kommer hon/han att förknippa böcker och läsande med att snart sova. Se därför till att läsa med ditt barn under andra tider på det vakna dygnet. Läs en godmorgonsaga ibland, och läs när det passar under dagen också. Följ barnets lust, fråga ”ska vi läsa en bok tillsammans?” och låt barnet vara med och välja vilken. Läs så länge barnet vill och sitter intresserat still i knät; läsning ska vara lust och aldrig tvång, varken på dagen eller när det dags att sova på kvällen.

Fem böcker som får ditt barn att somna gott

Ha gärna några böcker som ni bara läser innan det är ”gonatt, sov gott”. Vissa böcker är verkligen utformade för att läsas ihop i ett lite lugnare tempo och med sikte på sömn. Fem sådana böcker – plus Örnis bilar – tipsar Kamilla på Adlibris om här:

God natt IngridGod natt Ingrid av Katerina Janouch
Ingrid ska gå och lägga sig. Gosedjur ska nattas och tänder ska borstas. Sedan börjar äventyret!

Köp boken hos Adlibris ➡

 

 

 


Kan inte sova, mämmä!
Kan inte sova, mämmä! av Stefan Casta

Lilla lammet har svårt att sova. Mämmä föreslår att hon ska räkna får, det har man gjort i alla tider. Det blir ett litet äventyr där hon tror att hon träffar vargen, men det lilla barnet som tittar i boken kan se att det bara är räven, ugglan och haren.

Köp boken hos Adlibris ➡

 

 

 

Godnatt allihopGodnatt allihop av Chris Haughton
En charmig och finurlig godnattsaga om alla djuren som är sömniga, till och med Stora björn är sömnig. Men Lilla björn är inte alls sömnig!

Köp boken hos Adlibris ➡

 

 

 

God natt min lilla kaninGod natt min lilla kanin av Jörg Mühle
I God natt, min lilla kanin är läsaren med och lägger Lilla kanin. Knacka honom på ryggen så vänder han sig om och klappa i händerna så hoppar han i sin pyjamas.

Köp boken hos Adlibris ➡

 

 

 

God natt Alfons ÅbergGod natt Alfons Åberg av Gunilla Bergström
God natt Alfons Åberg är en varm och välskriven berättelse som blivit en riktig klassiker i många hem.

Köp boken hos Adlibris ➡

 

 

 

 

 

Örnis bilarÖrnis bilar av Carl Johan de Geer

Köp boken hos Adlibris ➡

 

 

 

”Läs med ditt barn” är ett samarbete mellan Rulla vagn och Adlibris.
Här hittar du första delen om varför du ska läsa med ditt barn. Och här hittar du andra delen om hur du blir ditt barns bästa sagoberättare.
Nästa del kommer 9 november.

adlibris_logo_web