Bild: Folio Images
Bild: Folio Images

Den första tiden för ett litet barn handlar om att sova, äta och få blöjan bytt. När du behöver byta blöjan brukar ge sig, men att hålla kolla på mat- och sovklockan är lite knixigare. Här är tre toppen-appar för oss föräldrar under den första tiden.

Amningstimer

Ett nyfött barn sover enormt mycket, ibland upp till 20 timmar om dygnet. När barnet behagar vakna är det för att bli ammad eller flaskmatad – och att få blöjan bytt (och sedan är det back to sleep igen). Som nybliven förälder flyter allting samman. Stup i kvarten tänker frågar du dig: ”När ammade/flaskmatade jag senast?” Med appen Amningstimer/Nursing Time kan du enkelt hålla koll. Appen berättar för dig hur lång tid som har gått sedan senaste amningen, och du kan också sätta ”amnings-alarm” så att du vet när det är dags att amma eller flaskmata igen. Appen kostar 10 kronor, och är väl investerade pengar.

Ta mig till timer-appen >

Baby monitor 3G

Det här är en app som du kommer använda SÅ mycket! Istället för att köpa en barnvakt/baby monitor för hundratals kronor kronor kan du använda din mobil och synka den med en annan mobil enhet som ligger i närheten av ditt barn när hon/han sover sött i ett annat rum. Det hela är jätteenkelt: du väljer bara vilken mobil som är ”Baby station” och vilken som är ”Parent station”. Du hör när ditt barn vaknar, och du kan till och med välja att slå på video-läget, så att du hela tiden ser barnet. Appen kostar 40 kronor.

Ta mig till monitor-appen >

Baby sleep timer

Med den här appen får du på sekunden klarhet i hur mycket ditt barn sover, och du vet ungefär när du kan förvänta dig nästa tupplur. På natten lägger du mobilen bredvid sängen, och nästa morgon kan du se – för det ÄR verkligen svårt att efteråt komma ihåg – när ditt barn och du varit vakna för mat eller blöjbyte. På dagarna checkar du in i appen när barnet somnar och checkar ut när hon/han vaknar. Över tid får du koll på sömnmönstret och kan lättare planera dagarna efter hur ditt barn brukar sova (kanske kan du själv passa på att också vila lite då). Appen kostar 20 kronor.

Ta mig till sömn-appen >

 

BONUS! Håll koll på stormiga perioder, solskensveckor och vad som händer i din bebis utveckling med appen Wonder weeks. Och underlätta för bebisen att sova med White Noise Baby.

***

När du kommit ur bebisbubblan vill du säkert träffa andra nyblivna föräldrar. Sök efter andra mammor och pappor på www.rullavagn.nu – eller starta enkelt en egen grupp!