Torkar du bort kladdet direkt? Ajabaja!
Bild: Folio Images

Har du ett litet kladd-monster hemma? Grattis! Forskning visar nämligen att barn som leker med maten i större utsträckning också äter upp den OCH är mer positiva till mat i allmänhet. Här kommer därför våra bästa råd som får ditt barn att gilla maten — och tips kring hur du hanterar kladdet!

I samarbete med Ella´s kitchen

Leka med maten = gilla maten!

I början när barn utforskar mat görs det genom att pilla och känna (läs: kladda) innan modet kommer att också smaka på maten. Just att få kladda loss är enligt forskningen avgörande för att barnet ska vilja äta mer. Och – håll i dig! – barn som får kladda äter dessutom mer av grönsaker och frukt de inte känner till sedan tidigare! Forskarna menar att det är kopplingen mellan att leka med maten på ett roligt sätt och att sedan testa den gör att barn vill äta mer. Det de fått känna på känns mer bekant – och därmed vill de stoppa det i munnen.

Svårt att inte torka av?

Som förälder är det svårt att motstå att torka kladdet mellan var och varannan tugga. Det är inte heller helt ovanligt att man samtidigt säger något i stil med ”usch, vad kladdigt!”, vilket faktiskt kan påverka hur gärna ditt barn vill prova nya rätter och smaker. Försök istället att undvika att torka av så länge det går. Och du behöver så klart inte låta barnet gå loss totalt vid matbordet varje gång, utan välj någon måltid om dagen då det är fritt fram att kladda.


Så hjälper du ditt barn till att gilla maten!

1. Välj roliga smaker och olika konsistenser för att uppmuntra och väcka nyfikenheten att utforska maten. Och ge inte upp för fort! Bebisar behöver nämligen prova smaker 8-15 gånger innan de börjar gilla dem. Desto större anledning att få känna och smaka sig fram själv! Kika in på Ella’s Kitchen och läs fler bra tips till hur du uppmuntrar ditt barn att testa olika smaker och hur ni gör matstunden tillsammans roligare!

2. Du behöver inte laga all mat från scratch för att ge ditt barn matupplevelser. Ett enkelt sätt när barnet är redo att börja testa olika konsistenser är att blanda mjuka småbitar av grönsaker eller kokt pasta med färdig ekologisk barnmat.

2. Lek tillsammans. Ett sätt att göra matupplevelsen positiv är att själv vara involverad i leken. En vanlig grej är att barn exempelvis brukar vilja mata sin förälder. Det är barnets sätt att kommunicera och äta tillsammans. Uppmuntra det och ta gärna någon sked för att visa att du också tycker att det är gott, men var sedan tydlig med att det är barnets mat som han eller hon får njuta av ifred.

Ellas Kitchen klämmisar

 … och så orkar du med kladdet (utan att tappa det totalt!)

 

 

Det kan kännas tålamodsprövande när den lilla handen plaskar med mjölken eller hela ansiktet ligger i köttfärssåsen, men kom ihåg att det är en fas och att det går över så snart barnet har undersökt klart. Här är våra tre bästa tips för att orka med kladdet utan att bli fullkomligt tokig (!!)

1. Ha en tålig matta under stolen som är lätt att skölja av, exempelvis en vaxduk eller liknande. Det finns genomskinliga vaxdukar om du vill ha något diskret som kan ligga framme.

2. Använd oömma kladda-med-maten-plagg som är lätta att tvätta eller köp ett skyddsförkläde (här snackar vi heltäckande!). IKEA har billiga och bra! På så sätt kan du åtminstone släppa nojigheterna kring fläckar på kläderna.

3. Köp en snygg-snygg sopborste som kan stå framme och agera inredningsdetalj så slipper du leta fram den ur skåpen varje gång (och dessutom blir det lite roligare att städa!).

 

I samarbete med Ella´s kitchen


Vore det skönt att dela föräldraskapets ups and downs med någon över en kopp kaffe? På Rulla vagn är det enkelt att hitta andra föräldrar och barn att umgås med under föräldraledigheten. Sök efter en grupp på din ort – eller starta en egen pappa- eller mammagrupp!