Stärk relationen på semestern - fem tips för att maxa kärleken!
Bild: Folio

Semester, äntligen semester! Ledigheten är ett perfekt tillfälle att få tillbaka pirr-i-magen-känslan med den du lever tillsammans med och samtidigt boosta kärlekskontot inför hösten. Här får du fem tips på hur du stärker relationen och maxar kärleken under sommaren.

 

1. Sätt rätt förväntningar och förhoppningar

Ta en stund – kanske när barnen gått och lagt sig – och prata om vad som är viktigt för var och en av er under semestern. Skriv tre listor: den första handlar om vad ni vill hitta på med barnen, den andra om vad ni vill göra var och en för sig och den tredje vad ni två ska göra tillsammans! Fundera också på vad som är absolut viktigast för er när det gäller att få en stressfri semester. Det kan till exempel bli en härligare dag för alla inblandade att plaska i en liten pool hemma i trädgården, än att sitta timmar i bilen med griniga barn och sedan trängas med andra på ett vattenland.

2. Boka barnvakten!

Att ha tid som familj är härligt och viktigt under semestern, likaså att få tid att göra saker på egen hand. Men för att verkligen maxa kärlekskontot är det viktigt att ni får tid bara ni. Ska ni hälsa på hos släkten? Passa på att fråga om de inte kan vara barnvakt! Bestäm minst tre saker som är ”era egna stunder” under semestern, boka in barnvakt och ha kul.

3. Semester? Not so much!

Ordet ”semester” i sig gör lätt att man får fel förväntningar som småbarnsförälder. Med småttingar i hemmet är sovmorgon, sen frukost och ett par timmar i solstolen ett minne blott. Därför får du norpa tillfällena till romantik när de dyker upp, vilket kräver lite planering. Sover ditt barn mitt på dagen? Åk iväg till ett lugnt ställe som har trevlig lunch, där ni kan sitta ute. Efter lite lek lägger ni barnet i vagnen för sovstund och har en lyxig lunchdejt! Hitta ett par lämpliga ”dejtställen” i närheten av där ni bor (på checklistan: ett lugnt ställe med bra mat, där det finns uteservering med skugga och möjlighet att ställa vagnen så att du hela tiden har uppsyn).

4. Stäng av, stäng ner och koppla bort

Det kräver självdisciplin att stänga av och lägga bort telefoner, surfplattor och datorer. Men gör det. Stäng av. Det finns gott om tid resten av året att mysa framför tv-serier tillsammans eller greja med mobilen. Låt semestern bli så skärmfri som möjligt! Ta istället chansen att laga en god middag, sitta ute i kvällssolen (utan att uppdatera Instagram med en härlig #nofilter-bild…) och bara vara. Ta ett djupt andetag, blunda och lagra känslan till en mörk vinterkväll!

5. Och det viktigaste – ta hand om varandra!

Professorn Stefan Einhorn har skrivit en bok om det. Konsten att vara snäll. Lägg fokus varje dag på hur ni kan vara snälla både mot varandra och mot relationen. Kanske är det att turas om att få den där lyxiga sovmorgonen eller en timmes ostörd läsning i hängmattan. Kramas, var generös med pussar, ge en komplimang och var snäll!

 

***

Ska du vara föräldraledig efter semestern? På Rulla vagn hittar du föräldralediga över hela Sverige. Ta kontakt med någon som startat en grupp – eller starta en egen (det tar två minuter)!